Hüseyin Koç

Hüseyin Koç

Şeker sanayimiz

Şeker sanayimiz

(2. Türkiye tarımı için şeker pancarı ne anlama gelmektedir?)

Cumhuriyetimizden birkaç yaş küçük fakat Türkiye I. İktisat Kongresi’nde ülke kalkınmasının başlatılması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılarak ülke sathına dağılması, kırsal kesimin itici gücü ve sanayileşmenin de temel unsuru olarak görülüp değerlendirilmesi sonucudur ki, genç cumhuriyetin ilk sanayi hamlesi olarak şeker fabrikasının kurulması, hammadde olarak şeker pancarı tarımının başlatılması öngörülmüştür. Bu öngörü, elbetteki şeker pancarı ve buna bağlı şeker sanayine ülkemiz için hayati derecede önem atfedilmiş olmasındandır. İsabetli bir öngörüdür, çünkü:

Çünkü şeker, her insanın kullanacağı vazgeçilmez temel besin maddesidir.

Çünkü şeker pancarı, değişik iklim ve toprak şartlarında yetiştirilebilme imkânı olan endüstriyel bir bitki oluşuyla ülkemizin her yöresinde yetiştirilebilmektedir.

Çünkü şeker pancarının şekere işlendikten sonra kalan posası hayvancılığı geliştirmek için değerli ve önemli bir yemdir. Aynı zamanda şilam, şilempe, melas... gibi tüm yan ürünleri yüksek ekonomik değere sahip yan ürünlerdir.

Çünkü şeker pancarı, yurdumuzun her yöresinde yetişebildiği için her bölgeye şeker fabrikası yapılmasını da zorunlu kılarak bölgeler arasında dengeli bir sosyal kalkınma sağlayacak hammadde ve güçlü bir maniveladır.

Çünkü, şeker pancarı tarımında ve sanayisinde çok değişik alet ekipman, makine, cihaz... kullanıldığından bunların yapımı, imalatı, tamiri, onarımı, revizyonu... nedeniyle çok farklı yan sanayini harekete geçiren bir teşvikçi lokomotiftir.

Çünkü şeker pancarı yetiştiriciliği alım garantili üreticilik öngördüğü için köylüyü tarlasına bağlayan, geçimlik için üretilen, insanı doğduğu yerde doyuran, sanasiyle de taşımacılık, kömür-taşocağı işletmeleri, dokumacılık, ilgili yan sanayi, hayvancılık, kooperatifçilik, ticaretiyle ekonomi... gibi alanlarda olmak üzere büyük bir istihdam kaynağıdır.

Çünkü şeker pancarı yetiştiriciliğinin sözleşmeli ve kontrollü olması dolayısıyla toprak hazırlığı, toprak analizi, buna göre gübreleme, sulama, ekim nöbeti uygulaması, ekim, bakım işleri, hasat, silolama... gibi konularda çiftçinin tarım kültürünü geliştirmesi ve çiftçinin bu kültürü diğer bitkilerin yetiştirilmesinde de kullanması ile tarımda verimliliğin artırılmasında katkı sağlamıştır. Bu nedenle pancarı hammadde olarak kullanan Şeker Şirketi, ülkemizde üstlendiği “ihtiyaç duyulan beyaz şekeri ülke kaynaklarından sağlama” görevini eksiksiz ve tam olarak yerine getirmiş, üretimde sürdürülebilirliliği sağlamış tek kuruluşumuzdur.

Çünkü şeker pancarı, küresel ısınma nedeniyle iklim dengesindeki bozulmayı yavaşlatmak, durdurmak, düzeltmek ve iyileştirmek için dünya genelinde kullanılması zorunlu hale getirilen biyoetanolün en önemli hammaddesidir (Ayrı bir yazı konumuzdur).

Çünkü şeker pancarı, kamış şekeri üretim alanlarındaki iklim değişikliğinden kaynaklanan üretim düşüklüğünü karşılayabilecek yegâne alternatif bitkidir.

Çünkü şeker pancarı, ülkemizi, azalan kamış şekerini karşılama planı içerinde olan AB’ye rakip ülke haline getiren potansiyel bir değerdir.

Çünkü ülkemiz, sürdürülebilir net ithalatçı durumıundaki Asya ve Ortadoğu ülkelerine yakın ve komşu oluşuyla, şeker pancarı, beyaz şeker üretimi için en avantajlı bitkidir.

Çünkü şeker pancarı, ülkemiz için bugünkü üretim miktarının 2-3 katı büyüklükte üretim potansiyeline sahip olması dolayısıyla ülkemizin rekabet gücünü artıran bir bitkidir.

Çünkü tam üyelik görüşmelerini 2015 yılından sonraya öteleyen AB, 2005 yılında çıkardığı Şeker Reformunu 2015 yılına kadar tamamlayıp Türkiye’yi şeker pancarı yetiştiriciliğini bırakması karşılığında almayı hedeflediğinden AB’ye 75 milyonluk pazar bıraktıracak bir bitkidir (Ayrı bir yazı konumuz).

Çünkü şeker pancarını hammadde olarak kullanan şeker fabrikaları, yurdumuzun 33 ayrı yöresinde sosyal kalkınmaya güç veren, destekleyerek yaygınlaştıran, işsizliği önleyen, sosyal barışa katkıda bulunan DEVASA KURULUŞUMUZDUR.

Ne var ki, bu sanayimizin semasında 20 yılı aşkın bir süredir kara bulutların dolaşması bu yazıya ve devam edecek olan yazı dizisine mecbur eden saikler son günlerde hızını artırarak devam etmektedir. Yapabildiğimiz tek şey, bu gelişmelerin sebep olabileceği olumsuzlukları, bu hamlelerle kaybedeceğimiz fırsatları ilgililerin dikkatine sunmak ve sizlerle paylaşıp, buluncaya kadar da birlikte çözüm aramaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Koç Arşivi