Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

Anıtkabir’i ne yapmalı?

Anıtkabir’i ne yapmalı?

“Bahçeli Devlet”in son beyanatını okuyunca, Türkiye’nin gerçek bir “milliyetçi” partiye olan ihtiyacı konusunda tereddütüm kalmadı.

Partinin adında “milliyetçi” geçiyor. Fakat artık bu parti “milliyetçi” bir parti değil.

MHP’ye yeni isim teklifim şu: Ulusalcı Eylem Partisi! (Kısaltması da ilginç: UEP)

Neden bu isim değişikliğini teklif ediyorum? Çünkü bu partinin tarih şuuru 90 yılla sınırlı hale geldi. Bir Türkeş’in MHP’sini düşünün bir de bugünün Devlet MHP’sini!

Uzaktan ilgi kurulabilir belki. Parti binasında Türkeş’in resimleri tek tük de olsa vardır muhtemelen. Bir de Türkeş’in oğullarından biri partinin vekillerinden. Ya başka ilinti?

Bahçeli Devlet’imiz bakın nelerden rahatsız. Tarih şuurunu 90 yılın ötesine, en az bin yıla yaymak onu rahatsız ediyor. 19 Mayıs savunuculuğu yapıyor. Menemen mürettep olayını aynı ulusalcılar gibi ele aldığını ortaya koyan sözler ediyor.

Ve demiş ki, “sıra Anıtkabir’e geliyor!”

Ulusalcı bir kâhin olarak da kehanetini söylüyor: Anıtkabir’i botanik bahçesi yapacaklar!

Buradan başlayalım: Ne kadar güzel olur! Ankara’nın göbeğinde, binlerce metrekarelik, yemyeşil bir alan. Envaı çeşit ağaçlar ve çiçekler var. Burası ziyarete açılsa, Anıtkabir’in düşen ziyaretçi sayısında büyük bir artış olur. Malum, Anıtkabir ziyaretçileri giderek düşüyor. (Artışı da numaratör numarası olarak sağlıyorlarmış zaten. )

Ey Devlet! Şunları bir düşün: Atatürk sağlığında Anıtkabir kadar muhteşem, büyük ve pahalı bir köşkte, sarayda ikamet etti mi?

Atatürk’ün ölüsü, daha önce hiç bir devlet başkanımıza nasib olmayan büyük bir mezarda yatıyor. İstanbul’u fetheden Fatih’in, Ortadoğuyu bir bütün haline getiren Yavuz Selim’in, dünyaya hükmeden Muhteşem Süleyman’ın türbeleri Anıtkabir’deki küçük kuleler cesametindedir ancak.

Bu sana bir şeyler anlatmıyor mu?

Anıtkabir’de yatan önemli değil.. Bu mimarî; bir kült merkezine işaret ediyor. Ve bu kült merkezi Atina’nın tepesindeki Yunan mabedine, Partenon’a benziyor, hiç dikkat ettin mi?

Türkün atasına Yunan mabedi! Bu nasıl milliyetçilik? Sen büyük Türk hükümdarlarının türbelerini görmedin mi? Merv’de Sultan Sencer’den başlayıp, Konya’da Selçuklu, Bursa ve İstanbul’da Osmanlı sultanlarının türbelerine bakalım.

Bu güzel mimari Türklerin mimarisi değil mi?

Neden Türk’ün atasına Yunan mimarisi?

Bunları düşün ulusalcı Bahçeli!

Sonra şunu da düşün: Atatürk’ün dirisinin bu kadar muhafızı yoktu. Yaşayan Atatürk’ü ziyaret etmenin bu kadar seremonisi yoktu!

Bütün bunları düşünürsen, Anıtkabir’in Atatürk’ün mezarı olmaktan başka anlamlar taşıdığını da düşünebilirsin.

Ankara’nın göbeğinde “kült merkezi” yaşarsa, elbette o kadar asker ve personel orada tutulur, büyük bütçelerle o yapı ve etrafındaki ağaçlık arazi korunur, ama hiç bir işe yaramaz! Halka yasak bir alandır çünkü!

Devlet de Bahçeli!

Fakat onun bahçesi botanik bahçesi olamaz!

Fakat Anıtkabir’in bahçesi bal gibi olur, hem de ne kadar güzel olur. Anıtkabir de kült merkezi olmaktan çıkar, bir tarihi şahsiyetin mezarı olur, insanileşir!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asım Yenihaber Arşivi