Fatih Uğurlu

Fatih Uğurlu

İhsan Özkes CHP’nin cenaze namazını nasıl kıldırdı!

İhsan Özkes CHP’nin cenaze namazını nasıl kıldırdı!

Bugün Ankara tarihi bir gün yaşayacak. Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce otobüs, binlerce taksi başket yollarına düştü. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bugün Ankara’da cenaze namazının kılınacağı 10.000 kişilik salon şimdiden doldu.

Salonun bahçesinde de takriben 30.000 kişinin namaz kılabileceği bir meydan şimdiden hazırlandı. CHP’nin cenaze namazını İstanbul Milletvekili emekli Müftü İhsan Özkes’in, kıldıracağı açıklandı. (UHA)’ya açıklama yapan Özkes, “Atatürkçü bir müftü olarak, Atatürkçü bir partinin cenaze namazını kıldırmanın benim için ayrı bir anlamı olacak, son derece mutluyum” dedi.

Öğle saati yaklaştıkça, salonda parti yetkilileri arasında huzursuzluk başgösterdi. Bir kısmı Cumhuriyeti kuran partinin cenaze namazı ezanının Tükçe okunması, namazın da Türkçe kılınması gerektiğini, değilse İsmet İnönü’nün kemiklerinin sızlayacağını söylerken, Özkes bunun yanlış olacağını ezanın bütün İslam aleminde aynen okunduğunu bunun aksini iddia etmenin partiye din düşmanı bir kimlik kazandıracağını, bunun da CHP düşmanlarının ekmeğine tereyağ süreceğini söyledi. Bu kavga sürerken partinin cenazesinin cemevinden kalkması gündeme geldi. Hüseyin Aygün, bir Dersim milletvekili olarak bu partinin cenaze namazını mutlaka Alevi dedelerin kıldırması gerektiğini, namazdan önce de mutlaka, Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’yi temsilen Dersim katliamı için özür dilemesini aksi takdirde cenazenin cemevinden ebediyete uğurlanmasının mümkün olamayacağını söyledi. Sonunda Deniz Baykal’ın araya girmesiyle tartışma önlendi ve CHP için hem bu alanda, hem bir cemevinde cenaze namazı kılınması kararlaştırıldı.

Öğle ezanı okunurken Savcı Sayan’la Sevilay Yükselir’in birbirlerinin omuzuna yaslanmış ağlamaktan adeta gözleri şişmiş bir halde büyük bir moral çöküntüsü içinde oldukları gözleniyordu. Savcı Sayan, “Keşke sözümüzü önceden dinleselerdi, yoğun bakımdaki CHP’yi kaybetmezdik. Ne yazık ki bizi dinlemediler. Hele bir namaz kılınsın, CHP’nin helvasını yiyelim sonra asıl hesaplaşma yapılacak” dedi.

Biz, Savcı Sayan’la konuşurken öğle ezanı okundu. Birazdan sıra cenaze namazına geldi. İstanbul Milletvekili Atatürkçü Müftü İhsan Özkes, CHP’nin tarihini öven uzunca bir konuşma yaptı. Bu arada partililerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Salonun tüm duvarları gönderilen çelenklerle adeta bir çiçek bahçesine dönüşmüştü. Çelenk gönderenler arasında TESEV, SOROS, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi, Türkiye Barolar Birliği, İllerin Baroları, DİSK, Türk-İş gibi sendikalar, işadamları ve CHP eski milletvekilleri vardı. Özkes, usulden olduğu için cemaate dönerek, “Merhumu nasıl bilirdiniz?” deyiverdi. Salonda ve bahçede bir uğultu koptu aniden; “Dersim katlamının sorumlusu ve binlerce masum insanın katili bilirdik.”

Bu ses gökyüzüne doğru bir isyan dalgası olarak yükselivermişti. Özkes, hiç duymamış gibi tekrar sordu, “merhumu nasıl bilirdiniz?” Aynı isyan nidası daha bir gür olarak semaya yükseldi. Özkes, bu soruyu üçlemesinin şart olduğunu düşünerek tekrar sordu ve kulakları sağır eden aynı cevabı aldı. Sonra dönüp cenaze namazını kıldırdı. Tabutun üstüne kırmızı beyaz CHP’nin altı oklu amblemi serilmişti. Herkes mezarlığa doğru yürüyüşe geçtiğinde Savcı Sayan’la, Sevilay Yükselir hâlâ iki gözü iki çeşme ağlamaya devam ediyorlardı.

Öte yandan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in şehrin ana caddelerinde kurduğu standlarda takriben 100 ton helva pişirttirerek başkentlilere dağıttığı öğrenildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Uğurlu Arşivi