Ersoy Dede

Ersoy Dede

Yeni Anayasa anketi

Yeni Anayasa anketi

Has Parti’nin yeni Anayasa yapımı konusunda sürecin başından beri takındığı tavır son derece önemli.. “biz parlamento dışı kaldık. O halde yatalım” demedi Numan Kurtulmuş ve ekibi.
Buldukları her fırsatta neden yeni bir anayasa yapılması gerektiği konusunda halkı-seçmeni bilinçlendirmeye çalıştı. Dahası, 12 Haziran’dan sonra TBMM’de gergin bir dönem başladı. Önce BDP ve CHP’lilerin boykotu geldi ardından tutuklu milletvekillerinin durumu.. Bardakların fırlatıldığı, milletvekillerinin birbirlerini dövmek için kolları sıvayarak kürsüden sıralara doğru yürüdüğü bir garip ortam.. Sonra, Kılıçdaroğlu hakkındaki fezleke şimdi son ortaya çıkan durumda 8 BDP’li hakkındaki fezleke.. Tümü Meclis’in enerjisini, daha iş yapmadan alan meselelerdi. Has Parti bunu en başından itibaren gördü ve net bir dille “kavgayı bırakın bir an evvel çalışmaya başlayın” mesajı verdi. Bu mesajın adresi belli. Öncelikle iktidar partisi elbette ama asıl kim tıkıyorsa TBMM’nin yasama faaliyetinde bulunmasını, onlaraydı bu mesaj.. Çalışın ve seçim öncesi seçmene söz verdiğiniz gibi yeni anayasayı yapın koyun ortaya.. Peki yapmazsanız?.. Yapmazsanız halk gelir yapar
HALK YENİ ANAYASA İSTİYOR
Has Parti’nin yeni Anayasa anketinden söz edeyim size. 81 il ve 226 ilçede 103 bin 992 kişiyle yüz yüze ve interaktif metotla yapılmış bir çalışma. Ortaya çıkan tabloda dikkat çeken en önemli unsur halkın yeni bir anayasa talebi.. % 13’lük bir kesimin, Anayasa’da bir değişikliğe lüzum görmediği ankete göre, vatandaşın % 68’i bu anayasanın kaldırılıp yerine yeni bir anayasa getirilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Ankara’nın önce bu tabloyu görmesi gerekiyor. Görülmesi gereken ikinci tablo ise TBMM’ye yeni anayasa yapımı konusunda güven.. Zira ankete katılanlara sorulmuş; “Bu TBMM’nin Yeni Anayasa yapacağına inanıyor musunuz?” diye.. % 51’i, “Bu meclis Yeni Anayasa’yı yapamaz” yanıtını vermiş.. Bu çok dramatik bir hal. % 68’in talebinin Meclis tarafından yerine getirilmeyeceğine olan inanç %51 seviyesinde. İşte bu rakamı ortaya koyan meclis içindeki gereksiz harala-gürele.. 12 Haziran seçimleri öncesinde madem bütün partiler seçim meydanlarında, yeni bir anayasa sözü verdiler, şimdi oturup yapacaklar.
ANAYASA MECLİSİ
Aynı soruyu bir defa daha soruyoruz; “Peki ya TBMM yapmazsa?”... Ankette bu soru da yer buluyor. Deniyor ki; “Yeni bir anayasanın halkın oylarıyla seçilecek Anayasa Meclisi tarafından, geniş bir toplumsal katılım ve destekle hazırlanmasına dair Has Parti teklifini nasıl değerlendiriyorsunuz?” %58 nispetinde bu düşünce destek görmüş durumda.. Bu şu anlama geliyor. 2007’deki gibi bir atmosfer ortaya çıkarsa eğer. Yani sebebini anlayamadığımız bir şekilde anayasa çalışmaları rafa kaldırılırsa, ciddi bir toplumsal baskı gelecek demektir.. Bu sonucun şöyle bir okuması daha var. Amenna, gerek seçimlere katılım bakımından gerekse oyların sandalye karşılığı temsili bakımından çok ciddi bir millet iradesi TBMM’ye yansımış durumda. Küçümseyemeyiz. Uzlaşma komisyonu çalışmaları içinde halkın doğrudan katılımı ile talep ve teklifler de alındı. Bu da az bir şey değil. Milyonlarca yurttaş, kendi ana sözleşme metinleri için katkıda bulunmak adına komisyona teklif gönderdi. Ve bu metinler değerlendirildi. Ancak yine de vatandaş sürecin kendilerinden bağımsız işlediği gibi bir kaygıya kapılıyor demek ki..
HÜKÜMET DIŞINDA
Halkın bu anketin sonuçlarına göre yeni anayasa konusunda hükümet dışında gayret gösterdiğine inandığı ikinci parti Has Parti.. Ne BDP ne CHP.. Bu da kendi seçmenlerinin kendilerini değerlendirmesi bakımından önemli. Zira seçmenin, partilerini Ankara’ya gönderirken “Anayasa yapmadan gelmeyin” diyerek gönderdiği bir ortamda, bugün bu konuda gayret göstermedikleri düşüncesine kapılmaları, yeni bir 3 Kasım 2002 vakasıdır. CHP, MHP ve BDP’nin, son şansları olabilir. Has Parti siyaseten bu süreci en iyi değerlendiren partilerden biri. 12 Eylül referandumunda kazandığı prestiji sürdürüyor. Şu ortam için en önemli olan da bu.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi