Mehmet Talu

Mehmet Talu

Cennet, annelerin ayakları altındadır 3

Cennet, annelerin ayakları altındadır 3

Anne-babanın vefatından sonra, anne-baba dostlarının hatırını almak, onlara ikramda bulunmak gibi davranışlar da anne ve babaya yapılan iyilik cümlesindendir.

Ebû Üseyd Malik b. Rabia (R.A.) demiştir ki: Biz birgün Resûlullah (S.A.V.) Efendimizin yanında iken huzuruna Seleme oğullarından bir adam gelip:

- Ya Resûlellah! Aanne ve babama ölümlerinden sonra da yapabi¬leceğim iyilik kaldı mı? Diye sordu. Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Evet, onlara dua etmek, onlar için istiğfar etmek yani ALLAH Teâlâ'dan mağfiret dilemek, ölümlerinden sonra varsa ahidlerini, vasiyyetlerini yerine getirmek, yakınlığı ancak onlar vasıtasıyla olan akrabalarla ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak ve onların arkadaşlarına ikram ve hür¬met etmek." (Ebu Dâvud, Edeb:129, No:5142, 2/758; İbn-i Mâce, Edeb:2) buyurdu.

Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimize bu soruyu soran sahâbînin hayırlı bir evlat olduğu anlaşılıyor. Ebeveyni hayattayken onlara karşı evlatlık görevini yapmış olmalı ki, ölümlerinden sonra yapılacak bir başka hizmet bulunup bulunmadığını öğrenmek istiyor. Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz de bu hayırlı evlâda ebeveynin ölümünden sonra yapılması gereken bazı görevleri hatırlatıyor:

Birinci görev: Onlara dua edip günahlarının bağışlanmasını dilemek. Hadis-i şeriflerde bildirildiği üzere, bir ana baba ölür de, geride kendilerine dua eden bir çocukları kalırsa, amel defterleri hiç kapanmaz, kendilerine devamlı sevap yazılır. Ana babanın ölümünden sonra bir evlâdın onlara yapacağı ilk dua, onların cenâze namazını kılmaktır. Çünkü cenaze namazı ölü için bir duadan ibarettir. İyi bir evlat hayatı boyunca her fırsatta ana babasına dua eder. Kur'ân-ı Kerîm bir evlâdın ana babasına nasıl dua etmesi gerektiğini öğretir. Bu dualardan biri şöyledir:

"...Rabbir-hamhüma kema rabbeyanî sagîra. = Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse, şimdi de sen onlara öylece merhamet et, diyerek dua et." (İsra süresi:23-24)

Hz.İbrâhim (A.S.)ın ana ve babası için yaptığı

"Rabbenağfir-lî ve li-vâlideyye ve lil-mü'minîne yevme yekûmul hisâb. = Rabbim! Kıyamet gününde beni, anamı babamı ve mü'minleri bağışla!" (İbrâhim sûresi:41) duasını, namazlarımızda hep okuruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi