Mehmet Talu

Mehmet Talu

Anababaya isyan ve eza etmek büyük günahlardandır 1

Anababaya isyan ve eza etmek büyük günahlardandır 1

Abdurrahman b. Ebû Bekre (R.A.), babasından yaptığı rivayete göre bir kere Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz ashaba üç defa:

"Büyük günahların en büyüğünü size haber vereyim mi?" buyurdu. Biz de:

- Evet, Yâ Resûlellah, dedik. Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz de:

ALLAH Teâlâ'ya şirk koşmak, ana-babaya isyan ve eza etmektir, buyurdu. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz dayanmakta iken oturdu da:

Dikkat edin, iyi dinleyin! Bir de yalan söz ve yalan şahitliğidir. Dikkat edin! Bir de yalan söz ve yalan şahitliğidir, buyurdu ve bu sözü durmadan tekrar tekrar söylüyordu ki, hatta biz Resûl-i Ekrem (S.A.V.)e acıyarak:

- Keşke sussa, dedik.

Günahlar büyük ve küçük günah olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de veya hadis-i şeriflerde ağır tehdit, lânet ve ceza öngörülen suçlar büyük günah kabul edilmektedir.

Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin üç defa "Büyük günahların en büyüğünü size haber vereyim mi?" diye sorması, söyleyeceği sözün önemine ve dolayısıyla bu günahların ne derece ağır olduğuna ashâbının dikkatini çekmek içindir.

Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, büyük günahların en büyüğü olarak, ALLAH Teâlâ'ya şirk koşmayı ve ana babaya itaatsizlik etmeyi zikrediyor, sonra da söyleyeceği sözün önemini herkesin kavramasını sağlamak üzere yaslandığı yerden doğrularak, "İyi dinleyin!" vurgusuyla "Bir de yalan söylemek ve yalancı şâhitlik yapmaktır" buyuruyor. O bu son cümleyi, daha fazla üzülüp yorulmasını istemediklerini ifade için oradaki sahâbilerin "keşke sussa" deme zorunda kalacakları kadar uzun bir süre devamlı tekrar ediyor. Resûlullah (S.A.V.) Efendimizin baştan beri sergilediği bu tavır ve kullandığı bu üslup, hiç şüphesiz, yalancılığın ve özellikle yalancı şâhitliğin ALLAH Teâlâ'ya şirk koşmak ve ana babaya itaatsizlik etmekten hemen sonra gelen en büyük günah olduğunu ve şiddetle yasaklanmış bulunduğunu göstermektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi