Mehmet Talu

Mehmet Talu

1434 Rebiulevvel ayındayız (4)

1434 Rebiulevvel ayındayız (4)

Hazreti Aişe (R.Anhâ) validemiz, Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimize şöyle sorar:

- Ya Resûlellah! Kadınlara da cihad var mı? Resûlullah (S.A.V.) efendimiz şöyle buyurur:

Evet! Kadınlara, içinde vurma-öldürme olmayan bir cihâd var: Hac ve umre...”

Umre yolunda ölmenin büyük fazileti vardır. Cabir b. Abdullah (R.A.)den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz: “Bu Beytullah, İslâmın ana sütunlarından bir sütundur. Kim hac veya umre yapmak için girişimde bulunup yola çıkarsa, ALLAH Teâlâ’nın garantisi altına girmiş olur. Eğer yolda ölürse ALLAH Teâlâ onu Cennetine koyar. Eğer hac veya umresini yapıp ALLAH Teâlâ onu sağlıcakla ailesine döndürürse, pek büyük sevap ve ganimetle döndürür.” buyurdu.

Ebu Hureyre (R.A.)den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

“… Kim umre yapmak için yola çıkar da yolda vefat ederse, ona kıyamete kadar umre yapan kimsenin sevabı yazılır…” buyurdu.

Hz. Aişe (R.Anhâ) validemizden rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

“Kim hac veya umre yapmak üzere yola çıkıp yolda ölürse, kıyamet günü sorgulanmayacak ve hesaba çekilmeyecektir. Ona: Cennete gir! denilecektir.” buyurdu.

Umrenin iki farzı vardır:

1- İhrama girmek.

2- Tavaf yapmak.

* Umrenin VACİBLERİ:

Umrenin iki vacibi vardır:

1- Safa ile Merve arasında sa’y yapmak.

2- Saçları tıraş ettirmek veya kısaltmak.

* Umrenin yapılışı:

Umreyi farzları, vacipleri, sünnetleri ve adabı dairesinde yapacak bir zat, şu şekilde hareket eder:

* Mikat denilen yerlerden birine varınca ihrâm için hazırlık

Umre yapacak bir kimsenin ilk işi ihrâma girmektir. İhrâma girmek, umrenin farzıdır. İhrâma girmeden umre yapılamaz. Bu sebeple umre yapmak üzere yola çıkan kimseler, yolları üzerinde bulunan “mikat sınırı”nı geçmeden önce hazırlıklarını, genel bir vücut temizliğini yaparlar:

1- Tırnaklarını keserler,

2- Koltuk altı ve kasık kıllarını giderirler,

3- Gerekiyorsa saç tıraşı olup sakal ve bıyıklarını düzeltirler,

4- Sonra guslederler veya abdest alırlar. Gusül, abdestten efdaldir. Bu gusül ve abdest, vücûdun temizliği için yapıldığından, özel hallerinde bulunan hanımlar da alırlar. Gusül veya abdest mümkün olmadığında teyemmüm yapılmaz. Ancak, abdesti olmayanlar, daha sonra ihrâm namazı için teyemmüm yaparlar. Güzel kokular sürünürler.

5- Erkekler giymekte oldukları atlet, kilot, çorap vb. bütün elbiselerini ve ayakkabılarını çıkarıp kefene bürünmüş ölü gibi, sadece izar ve rida denilen iki parça temiz örtüye bürünürler. Bunlara ilik düğme yapmak, uçlarını düğümlemek, birbirine bağlamak veya kilitli iğne ile tutturmak ceza gerektirmez ise de mekruhtur. Bu itibarla izar ve rida, yeteri kadar geniş olmalıdır. İzar ve ridanın yenisi yıkanmış olandan, beyaz olanı diğer renklerden efdal görülmüştür. Başları açık, ayakları çıplak dururlar, ayaklarına yalnızca üzeri ve topukları açık terlik giyebilirler. Bellerine kemer veya para kemeri bağlamalarında ve omuzlarına çanta asmalarında bir sakınca yoktur. Kollarını giymeden omuzlarına palto veya ceket almaları, başlarına değdirmeden şemsiye kullanmaları ve gölgelenmeleri de caizdir.

Hanımlar elbise ve ayakkabılarını çıkarmazlar, normal elbiselerle ihrâma girerler. Onların elbise, kapalı ayakkabı, çorap ve eldiven giymelerinde bir sakınca yoktur. Başlarını da örterler, yalnızca yüzlerini açık tutarlar. Yüzlerini örtmeleri cezayı gerektirir.

6- Kerahet vakti değilse, ihrâmın sünneti niyetiyle, iki rekât namaz kılarlar. İlk rekâtta Fâtiha’dan sonra ALLAH Teâlâ’nın birliğini, tevhidi içeren Kâfirun, ikinci rekâtta ise İhlas sûresini okumaları daha faziletlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi