Serdar Arseven

Serdar Arseven

Kalp rahatsızlığı olanların dikkatine!..

Kalp rahatsızlığı olanların dikkatine!..

 

Bir yakınım “kalp”ten hayli sıkıntı çekti…
 
Dolaş dolaş, Rabbim’e şükürler olsun çareye ulaştık…
O çareden istifade eden yakınım, “Bana bak” dedi;
“Öyle ufak tefek meselelere kafa takma. Vaktini sağlıklı bir şekilde ve sağlıklı olarak değerlendirmeye bak. Sıhhatin yerinde olmadı mı ne para pul. Daraldığım dakikalarda İstanbul’un tapusunu versen gözümde değildi. Sağlığının kıymetini daralmadan bil.”
Tavsiyelerini böyle dile getirdi…
 
Bir de…
 
Ara sıra “sağlıkla” ilgili yazılar kaleme almamı istedi.
Tamam…
 
Yakınımızın derdine çare olan “TAVİ” yöntemini ele alacağımızı belirtmiştik dünkü yazımızda…
 
Oradan devam edelim:
Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin hocamızın bu yöntemi defalarca ve başarıyla uyguladığını biliyoruz…
Yakınımıza çare olan operasyonu da Ömer Göktekin hocamız gerçekleştirdi.
“Elleriniz dert görmesin Hocam” dedik…
Ve sormaya başladık:
 
-Nedir bu TAVİ yöntemi hocam?
 
TAVİ (Katater Yöntemi ile Aort Kapak Takılması) yöntemi açık kalp ameliyatı yapılmadan katater yöntemi kullanılarak kalbe aort kapak takılması işlemidir.
-Kimlere uygulanır bu yöntem?
 
-Bu işlem genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kalbin aorta kan pompalanması sırasında içinden geçtiği aort kapaklarının ileri derece kireçlenmesi ve daralması sonucu şikayetleri artan hastalara uygulanır.
 
-Nasıl yapılıyor bu işlem, bizim anlayabileceğimiz şekilde anlatabilir misiniz?
 
-Şöyle: Bu yöntemle biyolojik kapak bir çelik veya nitinol kapak içine yerleştirilmiştir ve stent açıldığında kapak, eski kapakları aort duvarına sıkıştırarak o bölgeye sıkıca tutunup yerleşmektedir.
 
-Tam anladık sayılmaz Hocam. Uygulama nasıl yapılıyor, bir anlatırsanız belki jetonumuz düşer…
 
-Şimdi daha iyi anlaşılacak: Bu yöntem sırasında iki temel teknik kullanılabilir. Birinci teknikte kapak anjiyografi uygulamalarında olduğu gibi kasıktan katater yardımı ile kalbe kadar ilerletiliyor… Eski dar, kireçli olan kapaklar tel yardımı ile geçiliyor… Ardından büyük uygun balon ile dar olan kapaklar açılıyor… Sonrasında stent sistemi ilerletilerek, eski kapak bölgesine geliniyor… Stent sistemi balon yardımı ile açılıyor ve kapak etrafına sıkıca tutunmuş oluyor… Böylece hastanın yeni bir biyolojik kapağı oluyor. (Transfemoral TAVİ yöntemi.)
 
-Birinci teknik bu… Anjiyo gibi bir işlem, kapak böyle takılıyor… İkinci teknik hangi durumlar için?..
 
-Şöyle ifade edelim: Eğer kasık bölgesinde veya kalbe ulaşmak için kullanılacak karın bölgesindeki damarlarda bir tıkanıklık mevcut ise diğer teknik uygulanır. Bu teknikte göğüs duvarına yaklaşık 4-5 cm’lik küçük bir kesi yapılarak kalbin uç kısmına ulaşılır ve buradan kalbe iletilen kateter ile kapak yerleştirilir. (Transapikal TAVİ yöntemi).  
Her iki yöntemde de kalbin durdurulmasına gerek yoktur, açık ameliyat gerekmez. İşlem hasta uyutulmadan lokal anestezi altında yapılabilmektedir.
-Bu TAVİ yönteminin kimler için uygulanabileceğini söylemiştiniz de… Bu kadar tekniğe girince zihnim karıştı…
 
-TAVİ yöntemi öncelikle kapak takılması için açık ameliyatı kaldıramayacak kadar yüksek riski olan hastalar için önerilmektedir. Bunun dışında açık ameliyat için herhangi bir engeli olan hastalarda da bu yöntem uygulanabilir.
 
Özellikle ileri yaşlı, akciğer, karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar ya da önceden başka açık kalp ameliyatı geçirmiş olan hastalar, açık ameliyat için yüksek riskli olarak kabul edilmektedir.
 
¥
 
Evet meselenin “teknik boyutunu” Prof. Dr. Ömer Göktekin hocamızdan aldık.
Anlayabildiğimiz kadarıyla, açık kalp ameliyatı olmasında sakınca bulunan hastalar için birçok risk faktörünü ortadan kaldıran bir “kapak takma” operasyonu bu.
Küçük “kesi”, lokal anestezi.
 
¥
 
Bundan bir yakınımız faydalandı.
Yeni Akit farklı bir gazete, her okuyucumuz bir “yakınımız”…
Başka gazetelerde de görev yaptım; hiçbirinde Yeni Akit’te olduğu gibi yazarına içini döken, yardım teklif eden, yardım talep eden bir okuyucu profili görmedim.
 
¥
 
“Yakınımızın” tavsiyesini emir telâkki ederek, sağlık mevzuuna girdik.
Her konudan anlamayız ama Allah’ın izniyle her konunun uzmanını bulup sizlerle buluşturabiliriz.
 
Hizmette sınır yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serdar Arseven Arşivi