Mehmet Koçak

Mehmet Koçak

Özgür Libya’dan Bağımsız Kosova’ya

Özgür Libya’dan Bağımsız Kosova’ya

Özgürlük ve bağımsızlık, birbirlerinin devamı ve tamamlayıcısıdır.

Özgürlük;
Herhangi bir kısıtlama veya zorlama olmaksızın düşünme veya davranma, her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesidir.

Bağımsızlık ise;
Bir milletin veya bir devletin, kendi vatandaşları veya nüfusu tarafından özgürce yönetilebilmesi, yani devlet özgürlüğüdür. Bağımsız devlet olmak; başka bir devletin işgalinde ve güdümünde olmamak, diğer devletlerle birlikte oluşan topluluklarda, yani milletler camiasında, milli çıkarların gerektirdiği biçimde davranabilmektir.

Bireyleri ve toplulukları temsil eden devletler; özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinden güç alırlar. Günümüz dünyasında her bireyin ve topluluğun, özgür olmadıkları ve onları temsil eden devletlerin bağımsızlık haklarına sahip olmadığı bilinen bir gerçektir.
Bağımsızlık ve özgürlük, insanlık ve devletler tarihinde bir milattır. Bu iki hakka kavuşmak insanlar ve devletler için bir onur ve bir gurur vesilesidir. Özgürlük ve bağımsızlık günleri her devlet için tarihidir ve her yıl dönümünde bu haklı onur ve gurur bayram havası içinde yaşanır ve kutlanır.

Geçen hafta sonu Balkanlardan Afrika’ya o iki mutluluğun yaşandığı yıldönümü kutlama törenleri vardı. Biri Kosovalı Arnavutların işgalci Sırplardan bağımsızlık ve egemenlik haklarını elde ettikleri günün; diğeri ise Libya halkının zalim diktatör Kaddafi ve onun despotçu rejiminden kurtuluşunun bayram kutlamaları idi.
Kosova’nın bağımsızlık ilanı olan 17 Şubat, aynı zamanda Libya’da Kaddafi rejimine yönelik halk isyanının başladığı tarihtir.

Kosovalı Arnavutlar ile Libyalılara bu mutlu ve haklı gurur altın tepsi içinde takdim edilmemiştir. Kosova bağımsızlığını, Libya ise özgürlüğünü ağır bedeller ödeyerek, kan ve gözyaşı içinde sürdürülen mücadelelerle, öz evlatlar şehit verilerek kazanmıştır.
Bilinmesi gereken bir diğer gerçek ise şudur: Özgürlük şahıslar için, bağımsızlık ise şahısları temsil eden kurumlar ve devletler içindir. Özgür olmak için bağımsız olmak şarttır ama her bağımsız olan ülke özgür değildir

Libya bu tanımlamanın en belirgin örneklerindendir. Kosova halkı özgürlüğe kavuşmak için bağımsızlık mücadelesini kazanmıştır. Libya halkı ise devletlerini özgürleştirip bağımsızlıklarını elde etmiş olmalarına rağmen özgür değildiler. Nihayet Libya halkı başlattığı isyan hareketi ile Kaddafi diktatörlüğünü devirerek özgürlüğüne kavuşmuştur.

KOSOVA’NIN BAĞIMSIZLIĞIBEŞ YAŞINDA

Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan edişinin 5. yıldönümü ülke genelinde coşkuyla kutlandı. Bağımsızlığın tanınması, Birleşmiş Milletler ile Avrupa Birliğine üyelik ile ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere Kosova’nın hâlâ çözülemeyen daha birçok sorunu mevcut.

Kosova’yı en son tanıyan ülke Mısır oldu. Bağımsızlık gününde Mısır’ın Kosova’yı tanıdığı ilan edildi. Böylece tanıyan ülke sayısı 99 oldu.
Türkiye ise Kosova’yı sadece tanımakla kalmadı, Milletler camiasında tanınması ve kabul görmesi yönünde de çok ciddi bir diploması mücadelesi verdi, vermeye de devam ediyor.

Kosovalı Arnavut soydaşlarımızla beş asırlık beraberliğin sonucu oluşan karma evlilikler sonucu akrabalık bağlarımızın yanında ortak kültürel ve inanç değerlerimiz mevcut. Dost ve kardeş kabul ettiğimiz Kosova halkı bugün çok şükür özgürler ve kendilerini özgürce ifade etme hakkına sahipler. İnşallah 17 Şubat 2008 tarihinde ilan edilen bağımsızlık ve egemenlik ilelebet devam edecek.

LİBYALILARIN ÖZGÜRLÜK COŞKUSU

Libya’da Muammer Kaddafi iktidarını deviren isyanın 2. Yıldönümü büyük coşkuyla kutlandı. On binlerce kişi hem başkent Trablus’ta, hem de Bingazi’de kutlamalar için sokaktaydı. Libyalılar için 17 Şubat bağımsızlık kadar anlamlı ve önemlidir.
Dile kolay Libyalılar 42 yıl bir diktatörün despotçu idaresi altında yaşamaya mahkûm edilmişti. Bu diktatörün iki dudağı arasından çıkan sözler kanun hükmündeydi ve ülkenin zenginlikleri sadece kendi oluşturduğu yakın çevresinde paylaşılıyordu.

Halkından kopuk, dev duvarlarla çevrili saraylarında firavun hayatı sürdüren zalim Kaddafi’den kurtuldukları gün elbette Libyalılar için özel ve mutluluk vesilesidir.
17 Şubat Libya halkı nezdinde zalimden kurtuluş, özgür olmanın tarihidir. Yeni diktatörlere yol vermeyecek şekilde Libya demokratikleşme yolunda ilerlemelidir. Dileriz ki bu son devrim olur. İnşallah Libyalılar tekrar özgürleşmek için yeni devrimlere ihtiyaç duymaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Koçak Arşivi