Mehmet Talu

Mehmet Talu

Berat Gecesi-2

Berat Gecesi-2

Berat Gecesi, ilâhî emirlerin Levh-i Mahfûz’dan yazılmasına başlanır. Kâtip melekler bu geceden, gelecek seneki aynı geceye kadar olan olayları yazar ve bu “Kadir Gecesi” bitirilerek, rızklara ait nüsha Mikail’e (A.S.); musibetlere ait nüsha Azrail’e (A.S.); harplere, zelzelelere, yıldırımlara, çöküntülere ait nüsha da Cebrail’e (A.S.) teslim olunur. Osman b. Ahnes (R.A.)’den rivayete göre Resulûllah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu: “Şaban’dan Şaban’a eceller belirlenip görevli meleklere bildirilir. O kadar ki adam evlenir, çocuğu olur, oysa ismi ölecekler arasına yazılıp belirlenmiştir.”

Hz. Aişe’den (R. Anha) rivayete göre Resulûllah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

ALLAH Teâlâ, hayrı şu dört gecede yazdırır:

a- Kurban Bayramı gecesi,

b- Ramazan Bayramı gecesi,

c- Şaban ayının yarısı gecesi yani Berat gecesi. Bu gece, ALLAH Teâlâ, ecelleri ve rızkı yazar. Hacca gidecekler de bu gece yazılır.

d- Sabah namazı vaktine kadar Arefe gecesi... Diğer bir rivayete göre: “Onlar beş gece olup biri de, Cuma gecesidir.”

Binaenaleyh, muhterem okuyucu! Gelin… Mukadderatımızın tayin ve tespit edildiği bu mübarek gecede, çok çok dua edelim. Edelim ki, mukadderatımız hayırlı olsun. Hayırlı uzun ömür, sıhhat ü afiyet, helâl bol rızık, son nefeste kâmil iman ile ölmek, korktuklarımızdan emin, umduklarımıza nail olmak, dünya ve ahiretimizin mamur olması, Cenab-ı Hakk’ın cemaliyle ve firdevs cennetiyle müşerref olmak vb. isteklerimiz için dua edelim. Mukadderatı bilemiyoruz. Kim bilir? Yeterli dua etseydik belki de istediğimiz şekilde olurdu. Etmediğimiz için de öyle oldu.

Hakkımızda dünya-âhiret hükümlerin yazıldığı, emirlerin verildiği ve kader çerçevemizin yeniden biçimlendirildiği bu saat ve dakikalarda uyanık bulunmamız ve Cenâb-ı Hakk’a dua ve niyazda bulunarak, hakkımızda hayırlısını istememiz ne kadar isabetli bir ubudiyet hâlidir! Ne kadar sevimli bir kulluk tavrıdır! Ne kadar hoş bir dua şeklidir!

Bu geceden başlayarak Kadir Gecesi’ne kadar sürecek olan ve bizimle birebir ilgili bulunan bu yüksek değerli zaman diliminin her bir saatini dua ve niyaz hâliyle idrak etmemizin ve her fırsatta Rabb-i Rahîm’imizden hakkımızda hayırlısını istememizin, hiç ihmale gelir tarafı yoktur. Dua ve niyaz içinde, ebedî mutluluğumuz hesabına, Rabb-i Rahîm’imizden sayısız hayır ve hasenat isteyebilme imkânı elde edeceğiz. ALLAH Teâlâ’nın izniyle ALLAH Teâlâ’nın rızasını, sadece rızasını talep edeceğiz. Âlem-i İslâm’ın ve Müslümanların üzerinden kara bulutların kaldırılması için dualarımız İnşallah arşa yükselecek. Dünya ve deccal fitnesinden, şeytan ve nefis şerrinden, Cehennem azabından ALLAH Teâlâ’ya sığınacağız. Ve Rahmânür-Rahîm’den, sayısız dualarla Cennet’i ve bekayı isteyeceğiz.

b- Berat gecesinde yapılan ibadetin fazileti büyüktür. Bu gece hakkında Hz. Ali (R.A.)’den rivayete göre Resulûllah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu: “Şaban ayının yarısı yani Berat gecesi olduğu zaman kalkınız, o geceyi ibadetle geçiriniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Çünkü Cenab-ı Hak, güneşin batmasıyla birlikte rahmet ve ihsanıyla, gufran ve inayetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle buyurur: Günahlarının bağışlanmasını isteyen yok mudur? Onu bağışlayayım. Rızık isteyen yok mudur? Onu rızıklandırayım. Bir derde düşen yok mudur? Ona afiyet vereyim, o dertten kurtarayım. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu? Ve bu hitap fecir doğuncaya kadar devam eder.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet Talu Arşivi