Mehtap Yılmaz

Mehtap Yılmaz

Camiler yavrulayacak mı?

Camiler yavrulayacak mı?

Hükümete çelme, Diyanet’e künde, Alevilere tekme… Camili Cemevi dayatması, Aleviler açısından da, Sünniler açısından da ilimden, bilimden uzak, jakoben bir icraattır bana göre! 

Cemal Uşşak’ın, “Cami ve Cemevi inşa edildiğinde devlet camiye imam tayin edecek, herhalde cemevini kenarda bırakmayacak” sözü, bal gibi de Hükümet’e “çelme”, Diyanet’e kündedir işte!
Peki, şimdi Diyanet İşleri Başkanlığı, Cemevlerini ibadethane statüsünde kabul ederse ne olacak? Aleviler, farklı bir dinin mensupları gibi mi ele alınacak? Hani bugün Cemevli Camilerin yerini yarın Kiliseli, Havralı camiler mi alacak?
Yok, eğer değilse, Rufailerin, Kadirilerin, Mevlevilerin, Nakşîlerin, Süleymancıların suçu ne? Diğer tarikatlerin dergâhları da mı cami avlusuna konulacak? Camiler, gittiği yere, kanguru misali dergâhları da mı taşıyacak?
Hadi taşıdı diyelim! Zikreden, semah dönen namaz farizasından muaf mı olacak? O halde Kuran’ın kat’i hükümleri mi olacak sırada? Ayetlerin hükümleri de beşibiryerde din anlayışına göre yeniden mi yorumlanacak? 
Cemal Uşşak diyor ki “devlet camiye imam tayin edecek, herhalde Cemevini kenarda bırakmayacak!” O halde demek ki, Cemevlerine dede atayan devlet, adaleti sağlamak açısından dergâhlara da şeyh atayacak! İyi de, bu memurlar neye göre atanacak? Neo-Dede ve Neo-Şeyhlerde hangi kriterler aranacak? Cemaatler bu jakoben uygulamaları ne derece dikkate alacak?
Peki, Sosyolojik açıdan altyapısı olmaksızın dayatılan bu neo-cami&cemevi çiftleştirilmesi ya ters teperse ne olacak? Ortadoğu’da mezhep çatışmalarının taammüden kışkırtıldığı bir sürecin en bıçak sırtı noktasındayken… Sayın Bekir Bozdağ’ın, “sivil inisiyatif” olarak tanımladığı bu olgunun olası negatif sonuçlarıyla nasıl başa çıkılacak?
İcma ile alınan bir karar olmadığı da ortada! Toplum, iktidara karşı rövanşist duygularla atılan bu adımın sonuçlarına ne adına katlanacak? Bir hayal uğruna mı?
Alevilere dayatılan bu yeni sistem, kaş yaparken göz oymakla aynı değil mi? Resmen, ikram vardır, dayaktan ziyade olayı… 
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Alevi cemaatleri, bu künde karşısında nasıl hareket edecek bakalım. Kuran aklıyla mı, korkularıyla mı? 
Sahi bu açılım sürecinde sırada ne var sizce? 
a-İncil aromalı Kuran
b-Havralı Cami
c- Kippalı hoca
d- Beşibiryerde Din
e-Hepsi
Bakalım emir hak tecelli etmeden daha neler göreceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehtap Yılmaz Arşivi