Serdar Arseven

Serdar Arseven

Ortadoğu Ticaret Diyalog Merkezi!..

Ortadoğu Ticaret Diyalog Merkezi!..

ABD’deyiz.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen “Türkiye yatırım haftası” etkinliklerini takip ediyoruz.
Önceki gün Sayın Babacan ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi dikkatlerinize arz etmiştik.
Şimdi de, Seattle Chicago yolunda Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile sohbet.
Sayın Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme mücadelesi verdiği bu dönemde, dünya ticaretinde yepyeni bir sürece girildiğini söylüyor.
ABD, Pasifik, Avrupa Birliği; aralarında engel bırakmama yolundaki bu bloklar, dünya ekonomisinin dörtte üçünü temsil etmekte.
Sayın Hisarcıklıoğlu; “Biz Türkiye’de çok içimize kapanıyoruz ve firma bazında kaldığımız için bir şeyi ıskalıyoruz. Yeni bir dünya düzeni kuruluyor, bunun farkında değiliz Türkiye olarak. Yeni bir ekonomik dünya kuruluyor, biz bunu ıskalarsak geleceğimiz noktasında bu ülkede yetkili etkili kim varsa sorumlusu olur” diyor.
Açık uyarı.


Sayın Hisarcıklıoğlu, yeni dünya düzeninde eski usullerle ayakta kalmanın güçlüğüne vurgu yapıyor sürekli olarak.
Yeni şeyler planlamak ve hızla uygulamaya geçirmek lazım.
Yeni bir şey;
“Ortadoğu Ticaret Diyalog Merkezi.”
İstanbul merkezli bir yapı bu; Sayın Hisarcıklıoğlu yeni oluşumu ilk kez açıklıyor…
İlk aşaması gizli tutulan ve gerçekleşmesine karar verilmesinin ardından, ABD’de bizler aracılığı ile kamuoyuna duyurulmasına karar verilen bir oluşum.
Sayın Hisarcıklıoğlu’na kulak verelim: “ABD Ticaret Odası ile birlikte, bu seyahate gelmeden Kurban Bayramı’ndan önce bir toplantı gerçekleştirdik. İlk defa burada açıklıyorum, basın yoktu burada, işin hangi safhaya gideceğini bilmediğimiz için basına özellikle o noktada duyurmadık. Böylece Ortadoğu ticaret diyalog sürecini başlatmış olduk. Katılımcı ülkeler, Mısır, Ürdün, Filistin İsrail, ABD ve Türkiye oldu. Bu toplantıda Ortadoğu Ticaret Diyalog Merkezi’nin kurulmasını kararlaştırdık. Merkezimiz İstanbul’da olacak. Pazara girişin kolaylaştırılması, malların dolaşımının kolaylaştırılması, enerji ve girişimcilik, özel ekonomik bölgeler kurulması konularında işbirliği yapılacak. Çalışmamız bütün Ortadoğu ülkelerine açık olacak.”


İlginç bir oluşum; “Türkiye, Filistin, Mısır, Ürdün, İsrail ve ABD.”


Hedeflenen ne?..
Sayın Hisarcıklıoğlu, bu merkezin pazara girişi, malların dolaşımını kolaylaştıracağını, enerji ve girişimcilik alanlarında yepyeni açılımlara vesile olacağını söylüyor.
Filistin meselesinin çözümüne katkı sağlanması da amaçlardan biri.


ABD ve Türkiye’nin öncülük edeceği yeni yapıda yer alan diğer ülkeler fevkalade sorunlu. Özellikle darbecilerin elindeki Mısır ile her vesileyle problem çıkartan ve bundan dolayı da problemler içinde yüzen İsrail’in varlığı dikkat çekici.
Sayın Hisarcıklıoğlu, bir yandan bu yeni oluşum hakkında bilgi verirken diğer yandan da, 1.5 milyon üyeli TOBB ile 3 Milyon Üyeli ABD Ticaret Odası’nın işbirliğindeki gelişmelere vurgu yapıyor.
ABD Ticaret Odası, ABD-Türkiye İş Konseyi’ni kuracak, Türkiye’de temsilcilik açacak.
İki ülkenin bu güçlü sivil toplum örgütlerinin işbirliğini arttırmaları sayesinde, Türkiye’ye ABD’nin dev yatırımcıları gelecek.
ABD Ticaret Odası bu konuda teşvikçi olacak.
Türkiye’nin lobi gücüne önemli katkılarda bulunacak.
Ortadoğu’da “yeni bir düzenin” kurulması için bizim tarafla birlikte çalışacak.

*
TOBB, problemler yumağı haline gelen ve güvenliğimizi, ekonomimizi gittikçe daha fazla tehdit eder hale gelen Ortadoğu’daki gerginliğin düşürülmesi için kollarını sıvamış durumda.
ABD’deki muadili de, ekonomik ve sosyal problemlerinin gittikçe arttığı bu dönemde Ortadoğu’daki gerilimin düşmesine katkıda bulunmak istiyor.
Bu iki güçlü sivil toplum örgütünün dayanışmasından, Türkiye’nin umduğu sonuçlar çıkar mı?..
(Kısmetse) Türkiye’ye dönünce tahminlerimi yazarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serdar Arseven Arşivi