Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Hafıza silme oyunu

Hafıza silme oyunu

Sizleri  on beş yıl kadar geriye götüreceğim. 17 Ağustos gecesine. Ben o geceyi  çok iyi hatırlıyorum. Sıcak yüzünden uyuyamadım. Önce derinden gelen bir uğultu ile sallandık. Sonra durur gibi oldu ve birden bir patlama oldu. Arkasından ….Bu kısım çok dehşet. Bir akrabam camdan bakıyormuş. Patlama olunca kıyamet kopuyor sanmış.

Deprem sonrası  bir tv kanalı, bir fabrikanın kamerasına ait görüntüleri birkaç gün yayınladı. Muhabir ısrarla denizdeki patlamaya işaret ediyordu. Sonra birden bu yayın kesildi. Sanki, İstanbul'un koca koca binalarının, şirketlerinin hiçbirisi o gece ki görüntüleri kaydetmemişdi. Sanki bir el bütün kamera kayıtlarını silmişdi.

Aylar sonra işyerimize bir deprem uzmanı geldi ve deprem hakkında bilgi verdi. Ben " Tarih boyunca patlama ile birlikde meydana gelen deprem örneği var mı?" diye bir soru sordum. "Neyi kastettiğinizi anladım. Böyle bir örnek  yok." dedi. Yani patlama ve deprem bir arada olmuyormuş.  Bu esnada mesai arkadaşlarımın şaşkın bakışlarını gördüm. Daha sonra, ilk defa bunu duyduklarını söylediler. Halbuki o geceyi yaşamışlardı. Benim gibi.  

Garip değil mi?  

Deprem sabahı Amerikan gemisinin burnumuzun dibinde hazır olması, İsrail'in koşa koşa yardıma gelmesi , o panikde sorgulanmadı.  Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un tek bir hasta bile vermemek için direnişini anlayamadık. Hatta  duyarsızlıkla suçladık. Rusya gemisinin yardım için  Boğaz'a girmesine izin verilmemesi ilgi alanımıza hiç girmedi.

Şimdi sıkı durun daha ilginç bir şey açıklayacağım. Tam o sıralarda bir James Bond filmi vizyona girdi. 1999 yapımı "Dünya Yetmez" akıllara ziyan bir film. James Bond, İstanbul'u yerle bir olmakdan kurtardı. Bir Rus ajanının, Kız Kulesi'nin altında patlatacağı plütonyum bombasına engel oldu. Dikkatinizi bir noktaya çekmek istiyorum. 1997 yapımı "Komplo Teorisi" filminde Türkiye'de suni bir deprem olacağından bahis vardı. 1999'da deprem oldu. Depremin bir Amerika-İsrail ortak yapımı Tesla deneyi olduğu iddiaları ortaya atıldı. Bu iddianın en sağlam mesnedi ise denizdeki patlamaydı.

"Canım adamlar yapacakları depremi filmde söyleyip kendilerini ihbar eder mi? Olur mu hiç?" demeyin. Olur, olur. "Kod Adı Kılıçbalığı"  filminde , amaçları için gerekirse gökdelenleri yerle bir edeceklerini söylediler. Sonra ikiz kuleleri yerle bir ettiler. Yine de bütün dünya hadisenin müsebbibinin Arap teröristler olduğuna inandı. Ruslar'ın,  Marmara'da bomba patlatma teşebbüsünü konu alan  bir  Bond filminin, 17 Ağustos depreminin  ardından, gösterime hazır olmasının tesadüf olduğuna inanmak Polyanna'yı bile güldürür. Dünya Yetmez'in sonunda  ajanımız, Bond kızı ile kadeh kaldırdı ve şöyle dedi." Christmas'ı  hep İstanbul'da kutlamayı istemişimdir."  

İnsan düşünmeden edemiyor. Acaba Kız Kulesi gibi özel bir mekanda sadece film mi çektiler?  

Yukarıda bahsettiğim fabrika kamerası görüntüsünde denizdeki patlama net olarak vardı. Yıllarca bu görüntü aklımdan çıkmadı. İnternetde aradım durdum. Hadiseye benim gibi bakanlarla sohbet ederek sürekli hafızamı tazeledim. 17 Ağustos depremi ile ilgili hiçbir görüntüye rastlayamadım. Nasıl olurdu da tek bir kamera kaydı olmazdı? Aradan geçen zaman zarfında deprem esnasındaki patlama unutuldu.  Eh neticede kamera kaydı yok.

Nihayet bir delil buldum. Hem de benim seyrettiğim görüntü. Can Dündar'ın hazırladığı 17 Ağustos belgeselinin girişinde  o görüntüler var. Bir fabrikanın kamera kaydı. Patlama yuvarlak içinde gösteriliyor. Fonda Dündar’ın sesi “ Yeryüzü çatladı.”  Dündar, muhtemelen o tv kanalından aldı bu görüntüleri. Belgesel internette var. Seyredebilirsiniz.

Peki bu görüntünün,  sonradan bir belgesele girmesi sorun değil mi? Depremle ilgili bir tartışma başlatmaz mı? Hayır. Patlama toplumun hafızasından silindi çünkü. Zaten hepi topu 45 saniye.

Bunu niye anlattığıma  gelince… Günlerdir devam eden  kamera kayıtları muhabbetinden dolayı…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi