İbrahim Bekiroğlu

İbrahim Bekiroğlu

Hamas’ın Roketleri; Bir Başarı Hikayesi

Hamas’ın Roketleri; Bir Başarı Hikayesi

Gazze’deki zulüm tüm şiddetiyle devam ediyor. Savaş, insanlıktan nasibini alamamış İsrailli kadın milletvekilinin istediği şekilde sürüyor; Kadınların yanı sıra bebek ve çocuklar da terör devleti tarafından katlediliyorlar.

Ancak bu masumlar yine de “kendini savunmama hakkı” olan tarafta yer almaktan kurtulamıyorlar. ABD, İngiltere, Kanada ve Yahudi soykırımını yaptığı iddia edilen Almanya bile İsrail’in orantısız saldırılarını meşru görüyor. İsrail’le Filistin arasında yaşanan her savaşta 1 Yahudi’ye karşılık 100 Filistinli ölüyor. Batının İsrail’e dur demesi için 1’e 1000, hatta 10 bin Filistinlinin ölmesi bile yetmeyecek.

Batının vicdansızlığını artık kabullenmemiz lazım. En gelişmiş silahları İsrail’e veren ülke Amerika değil mi? Demir kubbe dedikleri savunma sistemini hediye eden Raytheon firması Amerikalı değil mi? Silahı bedavaya veren bir ülkenin İsrail’i kınaması beklenebilir mi? Onlar sadece Hamas’ın attığı roketleri kınarlar.

Bu meselede vicdanları yaralayan asıl şey; Müslümanların suskunluğudur.  Türkiye hariç nerdeyse hiçbir Müslüman ülkenin sesi çıkmıyor. Hiç biri İsrail elçilerini kovan Venezuela ve Şili kadar bile olamadılar. İsrail’e karşı yüksekten konuşan İran bile sus pus olmuş durumda. Dahası daha önce Hamas’a verdiği roketleri de vermiyor artık. Çünkü Hamas Esed zulmüne karşı muhalifleri desteklediği için Şiiliği Müslümanlığın üzerinde tutan İran ve Hizbullah yaptıkları yardımı kesmiş durumda.

Ancak şer görünen bu durum hayra dönüşmüş durumda. Çeşitli medya kaynaklarından gelen bilgilere göre İran’dan gelen yardımın kesilmesi ve Mısır’ın sınırları kapatması, Hamas’ı kendi roketlerini üretmeye sevk etmiş.

2012’deki Gazze saldırısında İran’dan aldığı roketleri kullanan Hamas, şimdiki saldırıda kendi roketlerini kullanıyor. Roketlere İsrail’in suikastleriyle şehit edilen Hamaslı liderlerin isimleri veriliyor. Hamas’ın ürettiği M-75 roketi Kudüs’e, R-160 roketi Haifa’ya ve J-80 roketi (80 km menzilli) Tel Aviv’i vurabilecek menzile sahip.

Al Monitor’un haberine İzzettin El Kassam Tugayları son aylarda Gazze sahillerinde Gazze üretimi roketlerin deneme atışlarını yaptılar. Üstelik roketlerin üretiminde İran’dan herhangi bir destek de alınmadı. El Kassam Tugaylarından bir yetkili, roket üretimine İran’dan alınan desteğin kesilmesinden sonra karar verdiklerini belirtiyor. Üretim maliyetlerinin karşılanması için de bir yardım kampanyası açtıklarını vurguluyor.
 
Hamaslı yetkiliye göre kendilerini roket imalatına motive eden diğer bir sebepse Mısır’a açılan tünellerin kapatılması.Yetkili, Gazze’ye hammadde gelmeyince kendi imkanlarıyla üretim yapmaya başladıklarını belirtiyor.

Yahudi yanlısı, kara propaganda uzmanı BBC ise bu roketleri küçümseyici haberler yapıyor. BBC’ye göre Gazze roketleri yerli üretim olduğu için ve de demir kubbeyi aşamayacakları için sanıldığı kadar etkin değil.

Ancak roketlerin şu an için  kabiliyetleri olmasa da etkisi İsraillileri çok korkutuyor. Öyle ki bu roketler yüzünden çalan siren sisleri İsraillileri sığınaklara koşturuyor ve onlar üzerinde büyük korku bırakıyor. Mesela yerli Jerusalem Post’umuz Hürriyet gazetesi, geçen günlerde siren seslerinden kaçan İsrailli gelin ve damadı bilinçaltına masum göstermek için “ Kendi Düğünlerinden Kaçtılar” diye bir haber yapmıştı. İşbu haberdeki kaçış sebebi Hamas’ın roketleriydi.

Öte yandan Christian Science Monitor’un BBC gibi düşünmediğini görüyoruz. Bu gazetenin analizine göre “Hamas 2012 ye göre çok daha güçlü. Hamas 19 aylık zaman diliminde 10 bin rokete ulaştı ve bu roketlerin menzili Tel Aviv ve Kudüs’ü aşıyor. Bu da 5 milyon İsraillinin hayatını riske sokuyor.”
Hamaslı bir komutanın bildirdiğine göre yerli üretim roket projesine 2001’de karar verildi.  Önce Qassam-1, Qassam-2 ve Qassam-3 roketleri üretildi. Bu roketlerle İsrail’in güneydeki yerleşim yerleri vurulabiliyordu. 2012’de ise Tel Aviv’i bile vuracak kapasiteye ulaşıldı. Komutanın belirttiğine göre İran’dan yardım kesilince başka kaynaklardan destek alınmış.

Filistinli akademisyen Abdulsettar Kasım’a göre ise bu roketler gelecekte İsrail’e karşı direnişte daha etkili olacaklar. 100 kilometreyi aşan bir menzile sahip roketler, ileride daha kesin atış kabiliyetine sahip olmalarının yanı sıra 100 kilogramlık patlayıcı taşıyan başlıklara da sahip olacaklar.
 
Hamas bu roketler sayesinde İsrail’e karşı yeni bir savaş evresine giriyor. Artık Siyonist devlet elini kolunu sallaya sallaya Gazze’ye girip masum sivilleri katletmenin bedelini ağır ödeyecek. Nitekim ödemeye başladı bile. İlk kez İsraillilerin cenazelerinin arkasında ağladığını görüyoruz. Ağlama sırası Yahudilerde. 

Filistin'i güzel günler bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
İbrahim Bekiroğlu Arşivi