Serdar Demirel

Serdar Demirel

Osmanlı Malay Çalışmaları Merkezi

Osmanlı Malay Çalışmaları Merkezi

13 ay sonra tekrar Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dayım. Bu sefer kısa bir ziyaret için geldik. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVU) ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nin (IIUM) birisi İstanbul’da diğeri Kuala Lumpur’da olmak üzere ortak kuracakları Osmanlı Malay Çalışmaları Merkezi’nin görüşmelerini yapmak ve bir yol haritası hazırlamak üzere buradayız.

Malezya ve Türkiye hükümetleri bir “Osmanlı Malay Çalışmaları Merkezi” kurulmasını iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi ve böylece 300 milyonluk Malay dünyası ile Türk dünyasının birbirine yakınlaştırılması sadedinde uygun görmüştü. 

Bu görev de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’ne tevdi edilmiş bulunmaktadır. 

Bu merkez iki önemli Müslüman dünya arasında tarihsel ve güncel ilişkileri çalışmak, iki dünya arasında dünden bugüne köprüler kurmak ve yetişen yeni kuşakların birbirlerini daha iyi anlamasını sağlamak üzere akademik ve entelektüel faaliyetlerde bulunmayı hedeflemektedir. Bu merkezin faaliyetleri Osmanlı Malay ilişkileri kapsamında değer merkezli ve medeniyet perspektifli açılımlar üzerine yoğunlaşacaktır.   

Kurulması öngörülen merkezin amaçları kısaca şöyle özetlenebilir:

Akademik düzeyde Osmanlı Malay Çalışmaları’nın önünü açmak.

Dünyanın birçok farklı bölgesinden alanında uzman kadroları Osmanlı Malay Çalışmaları’na katkıda bulunmaya teşvik etmek.

Osmanlı Malay Çalışmaları’nın önemine dair duyarlılık oluşturmak ve bu zeminde ortak değer ve fayda oluşturmak amacıyla imkânlar oluşturmak.

Osmanlı Malay Çalışmaları’na ilişkin bir araştırma veri tabanı kurmak.

Osmanlı Malay Çalışmaları ekseninde yüksek lisans ve doktora programları hazırlamak ve bu meseleye ilgi duyan araştırmacıları konuyla ilgili başlıklarda tez çalışmaları yapmaya teşvik etmek.

Bilimsel ve kültürel işbirliği ve Türk-Malay dünyası arasında paylaşım sağlamada gerekli kanalları açmak. 

Maalesef, Osmanlı döneminde çok yönlü ve canlı olan Türk ve Malay dünyası ilişkileri modern dönemde neredeyse unutulmuş bulunmaktadır. Bu iki dünya 21. yüzyıl yeniden inşa edilirken birbirlerini tanımaya, yakınlaşmaya ve koordineli hareket etmeye muhtaçtır. İki ülkenin bu doğrultuda irade sergiledikleri de göz önünde bulundurulursa bu iki üniversitenin bu projeye vizyon ve misyonuna uygun olarak akademik katkı sunması önemlidir.  

Üniversitelerimizin uluslararasılaşma perspektifine uygun olarak öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğini desteklemek, Malezya, Endonezya gibi ülkelerin de yer aldığı Uzak Doğu coğrafyasından öğrenci gelişini hızlandırmak, ülkemizin bu coğrafya ile olan ilişkilerinde bilimsel alt yapı oluşturmak da bu projenin hedefleri arasındadır.

Geç kalmış bir çalışma. Daha fazla ertelenemezdi. Batı’da bu minvalde birçok enstitü ve merkez bulunurken bizde bir tane bile yok.

FSMVU’nin Sayın Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ve ekibi yukarıda özetle değindiğim bu projeyi hayata geçirmek amacıyla IIUM’i ziyaret ederek projenin partneriyle gerekli görüşmeleri yaptılar. 

Şimdiden iki ülkeye hayırlı olsun diyorum..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serdar Demirel Arşivi