Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Horasan’dan Anadolu’ya Türkiye tarihi

Horasan’dan Anadolu’ya Türkiye tarihi

“Ülke kılıçla fethedilir, kalemle korunur” Yusuf Has Hacib

Bu haftaki kitabımız Ötüken Yayınları’ndan. “Horasan’dan Anadolu’ya Türkiye Tarihi” adını taşıyor.

Horasan’dan Anadolu topraklarına yüzyıllardır akan tarihimizin ilk defa derli toplu şekilde ele alındığı eserin yazarı, Oğuz Ünal.

Dünya üzerinde bizim gibi tarihi örselenen, yalan yazılan, üstü örtülen, kaç millet vardır bilmiyorum.

Bildiğim tek ülke var o da bizim ülkemizdir. Yine dünya üzerinde kendi geçmişine “zorla sırt döndürülen” kaç millet vardır onu da bilmiyorum.

Yine bildiğim kadarıyla, resmi ideolojinin bize sırt çevirttiği tarihimizin, bizim dışımızdaki pek çok milletler tarafından daha iyi bilindiğidir.

Neyse ki artık yalan söyleyen tarihçiler, okunmaz, tanınmaz ve kaynak gösterilmez oldular.

İnsaflı tarihçiler, araştırmacılar, akademisyenler, tarihimizi didik edip, yıllarca kapalı arşivlerde karınca misali çalışarak hakiki tarihimizi gün yüzünce çıkarmaya başladılar.

İşte o eserlerden birisi de tanıtmaya çalışacağım. “Horasan’dan Anadolu’ya Türkiye Tarihi”.

Eserin başında, Selçuklu Tarihi’ni en kapsamlı şekilde yazan Prof. Dr.Osman Turan’ın hocanın çok haklı bir sözü var.

“Tarih yazılıp bir kültür ve şuur kaynağı olmadıkça, toprak altında kalan kıymetli madenler gibi hiçbir mana ifade etmez”. diyor

Kitabın yazarı Oğuz Ünal’da eser hakkında bilgi verirken şunları söylüyor:

“Umumi Türk tarihinin, gerek siyasi ve gerekse kültür ve medeniyet tarihi bakımından en önemli safhalarından birisi Türkiye Tarihi’dir.

Anadolu’nun Türkler tarafından fethi, İslam Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.) in ilk Bizans seferleri ve Hulefâ-yı Raşidin yani ilk dört halife -Hz. Ebubekir (r.a.), Hz. Ömer (r.a.), Hz. Osman (r.a.), Hz. Ali (r.a.)- devrinde ortaya çıkan ve ardından gelen Emevi ve Abbasiler dönemlerinde devam eden “İslam Bizans Mücadeleleri” ile başlar.

Bu devrede İslam Devleti hizmetinde görev almaya başlayan Türkler; 8. ve 9. yüzyıllardan başlayarak İslam Devleti hizmetinde ve hilafet ordusu içinde, “i’lâ-yı Kelimetullah” yolunda, “fi-sebîlillah”, “bilâdü’r-Rûm’a” (Roma ülkesi yani Anadolu’ya) gaza ve cihad akınları yapmışlar, İslam Devleti’nin;“Suguur” ya da “Avâsım” adı ile anılan “Uç vilayetlerinde” yaşamışlardır.

Biz bu araştırmamızda, Türkiye Tarihinin ilk devresini, “Anadolu’nun Fethi ve Türkiye Devleti’nin Kuruluşu”nu ve bu devletin temelini meydana getiren “Oğuz/Türkmen” boy ve uluslarının, Horasan’dan Anadolu’ya gelişlerini ve Anadolu coğrafyasında yurt tutarak, yeni bir Türk vatanı kurmalarını, Anadolu’yu İslam’a açmalarını, bunun sebeplerini ve oluşumunu ele aldık.

Bu kitap, Anadolu’nun Müslüman Oğuz/Türkleri, Türkmenler tarafından fethinin ve Türkiye Selçukluları hanedanının öncülüğünde kurulup, günümüze kadar devam edegelen Türkiye Devleti ve yeni Türk vatanının, Türkiye’nin kuruluşunun hikâyesidir.”

Ötüken Yayınları 0212- 251 03 50

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi