Ahmet Türk

Ahmet Türk

Kamu Düzeni ve Kamu Kudreti -1-

Kamu Düzeni ve Kamu Kudreti -1-

Es­ki­le­rin “am­me­ye ta­al­luk eden ve gay­ri mu­ay­yen men­fa­at­le­re müs­te­nid bu­lu­nan ni­za­m” di­ye ta­nım­la­dı­ğı; bi­rey­le­re ve özel çı­kar­la­ra iliş­kin ol­ma­dan bü­tün bir ül­ke hal­kı­nın hu­zur ve gü­ven için­de ge­liş­me­si­ni ve ya­şa­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak bir or­ta­mı ifa­de eden “Ka­mu Dü­ze­ni­” kav­ra­mı, şu gün­ler­de ar­tan kay­gı­lar­la bir­lik­te gün­dem­den düş­mü­yor. 

İçe­ri­ği ay­rın­tı­lı bir şe­kil­de ka­mu­oyu­na yan­sı­ma­sa da, 19 Ocak 2015’te Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın baş­kan­lık et­ti­ği 9 sa­at­lik Ba­kan­lar Ku­ru­lu top­lan­tı­sı­nın ana gün­dem mad­de­si de “Ka­mu Dü­ze­ni­” ve bu­na iliş­kin ko­nu­lar­dı­… Çö­züm Sü­re­ci­’ni yü­rü­ten si­ya­si ve bü­rok­ra­tik ka­pa­si­te­nin Ka­bi­ne­’ye brif ver­di­ği bu top­lan­tı­ya, Da­vu­toğ­lu­’nun is­te­ği üze­ri­ne ka­tı­lan Jan­dar­ma Ge­nel Ko­mu­ta­nı Or­ge­ne­ral Ab­dul­lah Ata­y’­ın gün­de­min­de de “Ka­mu Dü­ze­ni ve Gü­ven­li­ği­” var­dı! Ab­dul­lah Atay Pa­şa, ar­tık ha­lı­nın al­tı­na sü­pü­rü­le­me­ye­cek hac­me eri­şen “Ka­mu Dü­ze­ni İh­lal­le­ri­” mer­kez­li “di­ğer­le­ri­ni­n” an­lat­tı­ğın­dan “fark­lı­” du­rum tes­pit­le­ri ve öne­ri­le­rin­de bu­lun­du. Do­ğu- Gü­ney­do­ğu ge­ne­lin­de Ciz­re öze­lin­de, dil­ler­den dü­şü­rül­me­yen “tez­gâ­h” id­di­ala­rı mer­kez­li de­ğil; Çö­züm Sü­re­ci­’n­den kay­nak­la­nan “ac­zi­ye­t” mer­kez­li bir brif ver­di!

Ne­re­den ne­re­ye? Bu ül­ke­de yıl­lar­dır “te­rör­le da­ha et­ki­li na­sıl mü­ca­de­le edi­lir ve el­de im­kân ol­du­ğu hal­de ne­ler ya­pıl­mı­yor?” so­ru­la­rı­na ce­vap ara­nır­dı­… Her tür­lü mü­da­ha­le­ye açık te­rör me­le­si or­ta­dan kal­dı­rı­la­ma­sa da “mah­dut prob­lem alan­la­rı­” içe­ri­sin­de tu­tu­lur, baş­ka so­run­la­ra ev­ril­me­si­ne mü­sa­ade edil­mez­di. “Çö­züm ya da Ba­rış Sü­re­ci­” di­ye mil­le­te yut­tu­rul­ma­ya ça­lı­şı­lan pro­je ha­ya­tı­mı­za gir­dik­ten son­ra ise bu ül­ke de “teh­dit al­gı­la­ma­la­rı­mı­z” ve “gü­ven­lik kon­sep­ti­mi­z” tüm­den de­ğiş­ti! 

“Te­rör ör­gü­tü­nün si­la­hı­nı bı­rak­ma­sı ve sı­nır dı­şı­na çık­ma­sı şar­tıy­la bu sü­re­ci yü­rü­tü­rü­z” di­yen­le­rin, za­man­la İm­ra­lı­’dan “rı­za­” ve “meş­ru­iye­t” üre­te­cek hal­le­re düş­me­si­ne tep­ki ko­yan­la­ra “Siz ana­lar ağ­la­sın is­ti­yor, kan­dan bes­le­ni­yor­su­nu­z” di­ye ce­vap ve­ren­ler, ge­li­nen aşa­ma­da “Ka­mu Dü­ze­ni­” ipi­ne sa­rı­lıp il­ginç iti­raf­la­ra baş­la­dı­lar: 

Baş­ba­kan Da­vu­toğ­lu “yol kes­me­ler, adam ka­çır­ma­lar, ver­gi top­la­ma­la­rı, şe­hir dı­şın­da ça­dır­lar­da yar­gı­la­ma­la­rı gi­bi­…” Ka­mu Dü­ze­ni­’ne ay­kı­rı iş­le­rin var­lı­ğı­nı ya­pıl­dı­ğı­na da­ir “res­mi­” cüm­le­ler kur­ma­ya baş­la­dı! Baş­ba­kan Baş­da­nış­ma­nı Et­yen Mah­çup­yan, “PK­K’­nın şe­hir­le­re hâ­kim ol­ma­ya baş­la­dı­ğı, ka­mu dü­ze­ni­nin dev­le­tin de­ğil, PKK’­nın elin­de ol­du­ğu ve PKK’­nın bu sü­reç­te güç­len­di­ği­ni­” iti­raf et­ti­… Böl­ge­de ka­mu dü­ze­ni­nin cid­di öl­çek­te PKK’­nın ini­si­ya­ti­fi­ne geç­ti­ği­nin ala­me­ti sa­yı­lan iti­raf ise, te­rör ör­gü­tü yö­ne­ti­ci­le­rin­den Ce­mil Ba­yı­k’­tan gel­di: “T.C Dev­le­ti Kür­dis­ta­n’­ı ar­tık yö­ne­te­mi­yor; bu yüz­den biz­den ta­lep edi­yor! Fa­kat bir yan­dan te­rö­rist di­ye­cek­sin, di­ğer yan­dan da gel ka­mu dü­ze­ni­ni sağ­la çağ­rı­sı ya­pa­cak­sın; bu ka­bul edi­le­mez!”

Hü­la­sa

PKK/KCK’­nın yol aç­tı­ğı Ka­mu Dü­ze­ni ih­lal­le­ri; sis­te­ma­tik­lik, sü­rek­li­lik, ke­sin­lik ka­zan­mış hal­de­dir. Du­ru­mu tes­lim eden, si­ya­si ik­ti­da­rın biz­zat ken­di­si­dir. Dün­ya­nın en de­mok­ra­tik sa­yı­lan ül­ke­le­rin­de bi­le, bı­ra­kın ağır Ka­mu Dü­zen ih­lal­le­ri­ni, Ka­mu Dü­ze­ni­’ni “es­ne­te­ce­k” du­rum­lar da­hi to­le­re edil­mez! Ka­mu Dü­ze­ni­’ne za­ra­ra ver­me­si muh­te­mel en ufak ge­liş­me­de da­hi; mil­le­tin hu­ku­ku, gü­ven­li­ği, hu­zu­ru ve esen­li­ği için “Ka­mu Kud­re­ti­” her tür­lü yet­ki ve et­kin­li­ğiy­le dev­re­ye gi­rer! “Ka­mu dü­ze­ni­ni sağ­lar­dım an­cak bu top­lum­sal ba­rı­şı da­ha faz­la tah­rip ede­bi­li­r” şek­lin­de­ki Çö­züm Sü­re­ci şan­taj­la­rıy­la te­red­dü­de dü­şüp ka­mu kud­re­ti­ni çe­şit­li şe­kil­ler­de blo­ke et­mek ve bu­nun­la si­ya­si den­ge te­sis et­me­ye ça­lış­mak, Ka­mu Dü­ze­ni­’nin “is­tis­ma­r” edil­me­sin­den baş­ka bir şey de­ğil­dir! 

&

Bu ya­zı gi­riz­gâh ol­sun. Al­lah di­ler­se; “Ka­mu Dü­ze­ni­” baş­lı­ğı al­tın­da aç­tı­ğım bu fas­la, da­ha fark­lı bo­yut­la­rıy­la, önü­müz­de­ki ya­zım­da de­vam ede­ce­ğim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Türk Arşivi