Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Eyvah! Huck Jackman Osmanlı torunuymuş

Eyvah! Huck Jackman Osmanlı torunuymuş

Be­nim pî­rim, Ali Mu­rat Gü­ven. Su­yun da düş­ma­nın da uyu­ya­ca­ğı­nı ama Holy­wo­od’­un uyu­ma­ya­ca­ğı­nı on­dan öğ­ren­dim. Hiç­bir ar­tis­ti­ne, yö­net­me­ni­ne, fil­mi­ne gü­ven­mem. He­le he­le bi­zi övüp yak­laş­tık­la­rın­da, “Ey­vah ne çe­vi­ri­yor­lar?“ di­ye pa­nik­le­rim.

Bir mi­sâl ve­re­yim. A. Mu­rat Güve­n’­in bir ya­zın­da oku­muş­tum.

2005 yı­lın­da, Ka­pa­dok­ya­’da si­ne­ma ta­ri­hi­nin en İs­lâm düş­ma­nı, en ırk­çı fil­mi çe­kil­di. Fil­min adı, Taş Tüc­ca­rı. Baş­rol­le­ri, Har­vey Kei­tel, Mur­ray Ab­ra­ham, Ja­ne March pay­laş­tı.

Har­vey Kei­tel, fil­min çe­kil­me­sin­den ön­ce 24. İs­tan­bul Ulus­la­ra­ra­sı Al­tın La­le Film Fes­ti­va­li­ne ge­le­rek onur ödü­lü al­dı. Da­ha son­ra fil­min çe­kim­le­ri için Ka­pa­dok­ya­’ya geç­ti. Nev­şe­hir'in Uç­hi­sar Be­le­di­ye Baş­ka­nı, 2005 yı­lı ilk­ba­ha­rın­da, Ame­ri­ka­lı ak­tör Har­vey Kei­tel'a, bu film­de Müs­lü­man bir der­vi­şi can­lan­dır­dı­ğı için te­şek­kür edip, he­di­ye ver­di. Zi­ya­re­ti es­na­sın­da, ra­kı içen ak­tör­le çay bar­da­ğı­nı şe­re­fe to­kuş­tur­du. Kül­tür Ba­kan­lı­ğı­’n­dan ve­ri­len izin­le Pe­ri Ba­ca­ları­’n­da çe­ki­len Taş Tüc­ca­rı Tür­ki­ye­’de gös­te­ri­le­me­ye­cek ka­dar ha­in bir film.

Me­se­le ne? Kei­tel, Müs­lü­man der­vi­şi oy­nu­yor di­ye se­vin­di­rik ol­mu­şuz. Oy­sa adam, bü­tün Müs­lü­man­la­rı te­rö­rist gös­te­ren bir film­de oy­nu­yor. Muh­te­vâ­ya bak­mı­yo­ruz. Alık alık ar­tist­le­rin ne de­di­ği­ne ba­kı­yo­ruz. Bi­ze ya­kın bir iki laf eder­ler­se bağ­rı­mı­za ba­sı­yo­ruz.

Rus­sel Cro­we da Son Umu­t’­u çek­me­den ön­ce Tür­ki­ye­’yi öv­müş­tü. Ni­co­las Ca­ge, Tür­ki­ye­’den al­dı­ğı sec­câ­de­si­ni ya­nın­dan hiç ayır­ma­dı­ğını söy­le­miş­ti. Adam­lar böy­le söy­ler de özel me­kân­lar­da çe­ke­cek­le­ri film­ler için izin çık­maz mı? Ne de­mek! Dük­kan on­la­rın. Mu­ha­fa­za­kâr med­ya ise “Tür­ki­ye Holl­ywo­od’­un Göz­be­be­ği Ol­du­” di­ye ha­ber yap­mış­tı.

Bir­kaç ay ön­ce Li­am Nee­son Müs­lü­man ol­ma­yı dü­şün­dü­ğü­nü açık­la­dı. Aman Al­la­h’ım! Ay­ran bi­le de­ğil; yo­ğurt. Müs­lü­man ro­lü yap­ma­ya­cak­mış. Biz­zat Müs­lü­man ola­cak­mış. De­mek ki bü­yük bir oyun çe­vi­re­cek­ler. Ta­ken üç­le­me­si yet­me­di her­hâl­de.

Şim­di de Huck Jack­man çık­tı ba­şı­mı­za. “Ben Os­man­lı to­ru­nu­yum. De­de­le­rim Yu­na­nis­ta­n’­dan 

Avus­tral­ya­’ya göç et­ti.” de­yin­ce, rö­por­ta­jı ya­pan mu­ha­bir, “O za­man An­zak gü­nü­ne gel­se­ni­ze­” de­miş. Zaten gel­mek is­ti­yor­muş. 

“Sa­kın Tür­ki­ye­’ye ge­le­ce­ğim di­ye bu­nu söy­le­di­ği­mi dü­şün­me­yin ama, ben Tür­k’­üm. Evet evet, sa­nı­rım Türk ol­du­ğu­mu söy­le­ye­bi­li­rim.” cüm­le­le­ri­ne tüy­le­rim di­ken ol­du. Ça­nak­ka­le­’de bir­bi­ri­miz­le bo­şu bo­şu­na sa­vaş­mı­şız. Me­ğer kar­deş­mi­şiz.

An­la­şıl­dı, 2015’de bir hay­li ün­lü Şa­fak Âyi­ni­’ne ge­le­cek. Şim­di­den yol ya­pı­lı­yor. An­zak­lar­la kur­du­ğu­muz em­pa­ti o ka­dar ile­ri git­ti ki bel­ki bu se­ne, 1915’de de­de­le­ri­ni çi­çek­ler­le kar­şı­la­ma­dı­ğı­mız için özür di­le­riz. Hem bi­zim X-Me­n’­de ara­la­rın­da ola­cak. Ai­le­mi­zin X-Me­n’­i.. 

Huck Jack­ma­n’­ın Os­man­lı to­ru­nu ol­du­ğu­na ve Tür­ki­ye­’ye ge­le­ce­ği­ne se­vi­nen­le­rin he­ve­si­ni kır­mak is­te­mem ama, da­ha ev­vel de Ya­hu­di bay­ra­mı için İs­ra­il’­e git­miş. Doğ­ru­su, de­de­le­ri­nin Yu­na­nis­ta­n’­ın ne­re­sin­den göç et­ti­ği­ni çok me­rak et­tim.

Bi­raz akıl­lı ola­lım. Elin ar­tis­ti bi­zim­le dal­ga­sı­nı ge­çi­yor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi