Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

İmamoğlu’ndan Çakıroğlu’na Ülkücüler

İmamoğlu’ndan Çakıroğlu’na Ülkücüler

1948 yı­lın­da Zi­le­’de doğ­du. 23 Ka­sım 1970’de, An­ka­ra Er­kek Tek­nik Yük­sek Öğ­ret­men Oku­lu'nda eği­tim gö­rür­ken sol gö­rüş­lü öğ­ren­ci­ler ta­ra­fın­dan iş­ken­ce ile şe­hit edil­di. 

Ön­ku­zu hey Ön­ku­zu 

Ön­de gi­der Ön­ku­zu

Ana­sı Dur­sun de­miş

Dur­maz gi­der Ön­ku­zu

Bu şii­ri, rah­met­li Ni­yâ­zi Yıl­dı­rım Gen­ços­ma­noğ­lu'nun gü­rül gü­rül çağ­la­yan se­sin­den ru­be­ru din­le­miş­tim.

Er­tuğ­rul Dur­sun Ön­ku­zu­’nun su­çu fa­şist(!) ol­mak­tı. Va­ta­nı­nın, bay­ra­ğı­nı, mil­le­ti­ni çok sev­mek­ti. Ön­ce dö­vül­dü. Son­ra, bi­sik­let pom­pa­sı ile ha­va ve­ri­le­rek ci­ğer­le­ri pat­la­tıl­dı. Yet­me­di; 3. kat­tan atıl­dı.

Sü­ley­man Öz­men, An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Zi­ra­at Fa­kül­te­si öğ­ren­ci­siy­di. Yük­sek Öğ­ret­men Oku­lu­’n­da ko­mü­nist mi­li­tan­lar ta­ra­fın­dan sı­kış­tı­rı­la­rak üç gün mah­sur bı­ra­kı­lan ül­kü­cü ar­ka­daş­la­rı­na ek­mek gö­tür­mek is­te­di. Çı­kan ça­tış­ma­da, bir kur­şun ye­di. 22 yıl­lık öm­rü, 21 Mart 1970’de, bir has­ta­ne oda­sın­da bit­ti. Beş gün sü­ren ya­şam mü­câ­de­le­si­ni kay­be­dip şe­hit ol­du. Ni­yâ­zi Y. Gen­ços­ma­noğ­lu, onun ar­ka­sın­dan da ağıt yak­tı.

Öz me­nem, öz me­nem

On­lar ka­buk, öz me­nem 

Sen yel­de sav­ru­lan kül 

Yü­rek­ler­de köz me­nem!. 

Ül­kü uğ­ru­na şe­hid 

Men Sü­ley­man Öz­men' em!  

Bur­sa'nın İne­göl il­çe­sin­de otu­ran Bul­ga­ris­tan göç­me­ni bir âi­le­nin ço­cu­ğu olan Yu­suf İma­moğ­lu, İs­tan­bul Üni­ver­si­te­si Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Coğ­raf­ya Bö­lü­mü son sı­nıf öğ­ren­ci­siy­di. O dö­nem­de İs­tan­bul'da­ki Yük­sek Öğ­ret­men Oku­lu öğ­ren­ci­le­ri de ders­le­ri­ni İs­tan­bul Üni­ver­si­te­si Fen ve Ede­bi­yat Fa­kül­te­si­’n­den alı­yor­lar; fa­kat, sol grup­lar yü­zün­den oku­la gi­re­mi­yor­lar­dı. Yu­suf İma­moğ­lu, 8 Ha­zi­ran 1970 gü­nü, içe­ri so­kul­ma­dık­la­rı için fa­kül­te gi­ri­şin­de bek­le­yen Yük­sek Öğ­ret­men Oku­lu öğ­ren­ci­le­ri­nin kar­ne­le­ri­ni ala­rak ho­ca­la­ra im­zâ­lat­ma­ya gö­tür­dü. Bel­ge­le­ri, im­zâ­lat­tık­tan son­ra, kur­şun­la­nıp şe­hit ol­du. He­men öl­me­me­si­ne rağ­men, ci­nâ­ye­ti iş­le­yen­ler, hiç kim­se­yi ya­nı­na yak­laş­tı­rıl­ma­dı­lar. Çağ­rı­lan am­bu­lan­sı fa­kül­te bah­çe­si­ne sok­ma­dı­lar. Her­han­gi bir mü­dâ­ha­le ile kar­şı­laş­ma­dan marş­lar eş­li­ğin­de fa­kül­te­den ay­rıl­dı­lar.

Fı­rat Yıl­maz Ça­kı­roğ­lu, Ege Üni­ver­si­te­si Tâ­rih bö­lü­mü 4. sı­nıf öğ­ren­ci­siy­di. Fi­dan gi­bi bir de­li­kan­lıy­dı. 18 Şu­bat Çar­şam­ba  gü­nü for­mas­yon al­dı­ğı bö­lü­mü­ne im­zâ at­mak için gel­di­ğin­de PKK’­lı gru­bun sal­dı­rı­sı­na uğ­ra­dı. 20 Şu­bat Cu­ma gü­nü ise bir grup ar­ka­da­şıy­la bö­lü­mü­ne gir­mek is­te­yen­ce, PKK’­lı gru­bun bı­çak­lı sal­dı­rı­sı­na uğ­ra­dı. Çı­kan kav­ga­da ba­ca­ğın­dan ya­ra­la­nan Fı­rat, şe­hit ol­du. Yak­la­şık ya­rım sa­at, her­han­gi bir mü­dâ­ha­le­de bu­lu­nul­ma­dı. 

Çin­li­le­rin, “İl­ginç za­man­lar­da ya­şa­ya­sın.” di­ye bir bed­du­âsı var­mış. Evet, çok il­ginç za­man­lar­da ya­şı­yo­ruz. Ön­ku­zu, Öz­men ve İma­moğ­lu­’nu şe­hid eden­ler, şim­di va­tan­se­ver ol­du­lar. Şe­hit­le­rin yol ar­ka­daş­la­rın­dan bir kıs­mı ise va­tan­se­ver­ler­le ay­nı dil­den ko­nu­şu­yor­lar. Ulu­sal­cı­lık di­ye ne idü­ğü be­lir­siz bir yo­lun yol­cu­su ol­du­lar. Mâ­dem böy­le ola­cak­tı da vak­tiy­le ni­ye kav­ga et­ti­niz? Bu genç­ler ni­ye ka­ra top­ra­ğa gir­di? 

Fı­rat için mec­lis kür­sü­sün­de göz­ya­şı dö­ken­ler, be­ni hiç et­ki­le­me­di. Hat­tâ ca­nı­mı sık­tı. Bu­gün, İma­moğ­lu­’nun kâ­til­le­ri ile ay­nı çiz­gi­ye ge­le­bil­dik­le­ri­ne gö­re, ya­rın bir gün Fı­ra­t’­ın kâ­til­le­ri ile de ay­nı çiz­gi­ye gel­me­le­ri kuv­vet­le muh­te­mel. Şâi­rin de­di­ği gi­bi “ka­buk ve öz” me­se­le­si.

Fı­rat, ba­na, İma­moğ­lu­’nu ha­tır­lat­tı. Hep­si­ne Al­lah rah­met ey­le­sin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi