Ahmet Türk

Ahmet Türk

‘Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı­’nı unut­mu­yo­ruz, unut­tur­ma­ya­ca­ğız!

‘Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı­’nı unut­mu­yo­ruz, unut­tur­ma­ya­ca­ğız!

Ho­ca­lı soy­kı­rı­mı 23. yı­lı­nı dol­dur­du­…Dört sa­at için­de; 106’sı ka­dın, 83’ü ço­cuk ol­mak üze­re 613 si­vil öl­dü­rül­müş­tü.

Ho­ca­lı soy­kı­rı­mı 23. yı­lı­nı dol­dur­du­…Dört sa­at için­de; 106’sı ka­dın, 83’ü ço­cuk ol­mak üze­re 613 si­vil öl­dü­rül­müş­tü. 56 ha­mi­le ka­dın kar­nı ya­rıl­mış ola­rak bu­lun­muş­tu. 8 ai­le ise tü­müy­le yok edil­miş­ti. 25 ço­cuk her iki ebe­vey­ni­ni, 130’u ise bir ebe­vey­ni­ni yi­tir­miş­ti. 76’sı er­gen­lik ça­ğın­da olan 476 ki­şi ömür bo­yu sa­kat kal­mış­tı. 1275 ki­şi tut­sak alın­mış­tı­… Ha­la bu böl­ge­ler­den gö­çe zor­lan­mış 1.200.000 in­san ça­dır kent­ler­de ve va­gon ev­ler­de da­ya­nıl­maz şart­lar­da ha­yat mü­ca­de­le­si ve­ri­yo­r…

As­lın­da Azer­bay­can Türk­le­ri, sa­de­ce Ho­ca­lı­’da ma­ruz kal­ma­dı bu vah­şe­te­… Rus­lar ve kuk­la­sı Er­me­ni­ler ta­ra­fın­dan de­ği­şik za­man­lar­da, plan­lı ola­rak kat­li­am­la­ra ve te­ca­vüz­le­re uğ­ra­dı­lar. 1905-1907, 1918-1920, 1948-1953, 1988-1993 ta­rih­le­ri ara­sın­da dört bü­yük kat­li­ama ma­ruz ka­lıp; top­rak de­ği­şi­mi ve zo­run­lu kit­le­vi göç­ler­le sav­ru­lup dur­du­lar. La­kin “tüm bun­la­rı ya­pan in­san­sa biz­ler ne­yiz?” so­ru­su­nu sor­dur­tan kat­li­am­la­rın en vah­şi­si ve göz önün­de ger­çek­le­şe­ni 26 Şu­bat 1992’de Ho­ca­lı­’da ya­şan­dı! 

Tür­ki­ye­’ye ve dün­ya baş­kent­le­ri­ne söz­de er­me­ni soy­kı­rı­mı­nı da­ya­tan Av­ru­pa­lı ve Ame­ri­ka­lı­lar, ne hik­met­se 1992 yı­lın­da tüm dün­ya­nın gö­zü önün­de ger­çek­leş­miş bu kat­li­ama, da­ha doğ­ru­su soy­kı­rı­ma bu­run kı­vı­rıp gör­mez­den ge­le­bi­li­yor­lar. Dün­ya­nın 23 yıl­dır sü­ren vur­dum­duy­maz tav­rı, Ba­tı­’nın şam­pi­yon­lu­ğu­nu yap­tı­ğı de­ğer­ler sis­te­mi­nin bir kez da­ha if­las et­ti­ği­ni ale­nen or­ta­ya çık­mış­tır. 
Vah­şet ve soy­kı­rı­mın, me­de­ni­ye­tin en zir­ve nok­ta­la­rın­da da­hi uya­na­bi­le­ce­ği­ni gös­ter­di­ği için Ho­ca­lı­’yı unut­mu­yo­ruz. Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı­’nın dün­ya­da ta­nın­ma­sı ve so­rum­lu­la­rı­nın ce­za­lan­dı­rıl­ma­sı için ya­pı­la­bi­le­cek çok faz­la iş var. A­ma ön­ce çu­val­dı­zı ken­di­mi­ze ba­tı­ra­lım!  ­Er­me­ni­le­rin id­di­a et­tik­le­ri er­me­ni soy­kı­rı­mı, asıl­sız bel­ge­le­re ve çar­pıt­ma­la­ra rağ­men sü­rek­li gün­dem­de ka­lır­ken; vi­de­olar­la, fo­toğ­raf­lar­la, ba­ğım­sız ku­rum­la­rın ra­por­la­rıy­la soy­kı­rım ol­du­ğu or­ta­da olan Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı; dün­ya ka­mu­oyu­nu geç­tik, na­sıl olur da Tür­ki­ye­’de sa­de­ce bel­li bir ve­fa­lı züm­re ta­ra­fın­dan ha­tır­la­nır ve anı­lır?
“Tür­ki­ye Ho­ca­lı­’ya sa­hip çık­ma­lı­dır. Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı­’nın ka­bul edil­me­si için ulus­la­ra­ra­sı ör­güt­ler ve ül­ke­ler nez­din­de, elin­de im­kân ol­du­ğu hal­de ne­le­ri yap­mı­yor so­ru­su­nun ce­va­bı­nı ve­rip, ge­re­ken­le­ri aci­len yap­ma­lı­dır.”di­ye­ce­ğiz la­kin ne­re­de o ira­de? Ma­ale­sef; Azer­bay­can, Mek­si­ka, Pa­kis­tan, Ko­lom­bi­ya, Çek Cum­hu­ri­ye­ti, Bos­na-Her­sek, Pe­ru, Hon­du­ras, Su­dan ka­dar ola­ma­dık! BM’­nin ka­bul et­ti­ği soy­kı­rım ta­nı­mı­na ve kıs­tas­la­rı­na uyan Ho­ca­lı vah­şe­ti, hâ­lâ ül­ke­miz­de “soy­kı­rı­m” ola­rak “res­me­n” ta­nın­mı­yor..! ­En son Ho­ca­lı vah­şe­ti­nin iki yıl ön­ce 21. yıl­dö­nü­mü çer­çe­ve­sin­de MHP mil­let­ve­ki­li Si­nan Oğa­n’­ın ‘soy­kı­rı­m’ ola­rak ka­bul edil­me­si öner­ge­si TBMM’­de oy­lan­mış, tek­lif MHP ve CHP mil­let­ve­kil­le­ri­nin ka­bul oy­la­rı­na rağ­men Ak Par­ti­’nin oy­la­rıy­la “den­ge­le­r” adı­na red­de­dil­miş­ti!

Er­me­nis­tan ve on­la­rı des­tek­le­yen ül­ke­ler, 2015 yı­lın­da, 1915 olay­la­rı­nın 100. yı­lı için bü­yük or­ga­ni­zas­yon­la­ra ha­zır­lan­dı­ğı şu gün­ler­de, Azer­bay­can ve Tür­ki­ye, dev­let ve si­vil or­ga­ni­zas­yon im­kân­la­rıy­la bir­lik­te, top­ye­kûn sis­tem­li ve ko­or­di­ne­li bir fa­ali­yet yü­rüt­mek için tüm gay­ret­le­ri­ni se­fer­ber et­me­li­dir­ler. İşe; “A­zer­bay­can­lı­lar Er­me­ni­le­rin si­vil hal­ka kar­şı kat­li­am yap­ma­ya­ca­ğı­nı dü­şün­mek­tey­di­ler. Biz bu­nu Azer­bay­can­lı­la­ra ib­ret ol­sun di­ye yap­tı­k” di­yen ve Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı­’nı “biz­zat yö­ne­te­n” Er­me­nis­ta­n’­ın bu gün­kü Dev­let Baş­ka­nı Serj Sar­kis­ya­n’­ın “sa­vaş suç­lu­su­” ola­rak yar­gı­lan­ma­sı­na yö­ne­lik ça­ba­lar­la baş­la­ya­lım. Tür­ki­ye­’yi yö­ne­ten­le­rin, sü­rek­li bi­ze soy­kı­rım id­di­ala­rı is­nad eden bu “za­lim­le­r” ve yer­li-ya­ban­cı tü­rev­le­ri ka­dar ce­sur ol­duk­la­rı­nı gös­ter­me­si­nin vak­ti gel­di de ge­çi­yor! Hem Sar­kis­ya­n’­ın; kar­şı po­li­ti­ka, pro­pa­gan­da ve lo­bi fa­ali­yet­le­riy­le sü­rek­li gün­dem­de tut­tu­ğu­muz Ese­d’­den ne far­kı var ki? 

Hü­la­sa, Dün­ya­nın her ya­nın­da ya­nan maz­lum yü­rek­ler han­gi mil­let­ten han­gi din­den olur­sa ol­sun bi­zim­dir. Biz­ler ‘Ho­ca­lı Soy­kı­rı­mı­’nı unut­mu­yo­ruz; unut­tur­ma­ya­ca­ğız!
Biz­ler bi­li­yo­ruz ki unut­ma­mak inan­cı­mı­zın ve in­san­lı­ğı­mı­zın ge­re­ği­dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Türk Arşivi