Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

‘Yalancı Gelin’le Gezi Parkı’nı Aklayamazsınız

‘Yalancı Gelin’le Gezi Parkı’nı Aklayamazsınız

Ge­zi Par­kı­’nın ka­rı­şık gün­le­rin­de, Dol­ma­bah­çe ta­ra­fı­na gi­den sos­yal de­mok­rat bir ar­ka­da­şım, “Ben hü­kû­met ol­sam bun­la­rın hep­si­ni sü­pü­rür de­ni­ze dö­ke­rim. Bu­ra­sı çok kö­tü” de­miş­ti. Ay­nı in­sa­nın Fa­ce­bo­ok’­ta Ge­zi gü­zel­le­me­si yap­tı­ğı­nı du­yun­ca çok şa­şır­mış­tım. Böy­le bir iki­yüz­lü­lük ol­maz; ol­ma­ma­lı. Bel­ki de kor­ku; bi­le­mi­yo­rum.

İs­yân­lar­da, dar­be­ler­de ön­ce hu­kûk kay­bo­lur. Hat­tâ, olay­la­rın önü alın­maz­sa her­kes ken­di hu­kû­ku­nu uy­gu­lar. Vah­şet ara­yan­lar, bir tür­lü ken­di­le­ri­ni ey­lem­le­re ek­le­ye­rek bil­dik­le­ri­ni okur­lar. 

Çün­kü kâ­nûn yok­tur. He­sap so­ran yok­tur. Bir tür “A­rın­ma ge­ce­si” gi­bi. Yâ­ni, suç iş­le­me ser­best­li­ği­…

Hiç kim­se ku­su­ra bak­ma­sın Ge­zi ey­lem­le­ri ay­nen böy­le bir hâ­le dö­nüş­müş­tü. Fran­sız­la­r’­ın 68 olay­la­rı­na komp­leks du­yan ve Ame­ri­kan ge­mi­si taş­la­ma ede­bi­yâ­tın­dan 

usa­nan sol­cu­la­rı­mız, to­run­la­ra an­la­ta­cak hâ­tı­ra­mız ol­sun der­ken ül­ke­yi ba­tı­rı­yor­lar­dı. 

İs­ter on­lar yap­sın is­ter­se on­la­ra kar­şı olan­lar, böy­le hâ­di­se­ler­de önü­ne ge­çi­le­me­yen şid­det ve van­dal­lık ol­ma­sı nor­mal­dir. Nor­mal ol­ma­yan, Ge­zi ey­le­mi­nin ah­lâk­sız bir ey­le­me dö­nüş­tü­ğü­nü, hâ­fı­za sil­me oyu­nu ile ört­bas et­me­ye ça­lış­mak­tır.

Ka­ba­ta­ş’­da Zeh­ra De­ve­li­oğ­lu­’na ya­pı­lan sal­dı­rı, Fi­del Oka­n’­ın “Ya­lan­cı ge­lin” açık­la­ma­sı ile yi­ne gün­dem­de. Zâ­ten, zih­ni­miz­de “kü­çük ge­lin” di­ye men­fi bir kav­ram var. Bu yüz­den “ya­lan­cı ge­lin” çağ­rı­şı­mı­na ge­çiş zor de­ğil. 

Me­se­le öy­le bir hâ­le ge­ti­ril­di ki “Ben Zeh­ra De­ve­li­oğ­lu­’na ina­nı­yo­rum” de­mek yü­rek is­ti­yor. 

Ben, ken­di­si in­kâr et­me­di­ği müd­det­çe Zeh­ra De­ve­li­oğ­lu­’na ina­na­ca­ğım ve şu so­ru­la­rı sor­ma­ya de­vâm ede­ce­ğim.

1-Zeh­ra De­ve­li­oğ­lu bir bi­rey. Adı var; so­ya­dı var. Ni­ye “Ya­lan­cı ge­lin” ve­ya “ge­lin” ola­rak anı­lı­yor? Yok­sa, AK Par­ti­li be­le­di­ye baş­ka­nı­nın ge­li­ni ol­mak­la po­tan­si­yel suç­lu mu?

2-Ka­nal D’­nin ya­yın­la­dı­ğı gö­rün­tü­ler, ni­ye ay­lar son­ra or­ta­ya çık­tı? 

3-Lüt­fen tek­râr tek­râr iz­le­yin. Gö­rün­tü­ler­de 8-10 da­ki­ka­lık kı­sım ol­ma­dı­ğı hâl­de, spi­ke­rin yön­len­dir­me­siy­le var­mış ka­bûl edil­me­si­nin 

se­be­bi ne?

4- Top­lu­mu kan­dı­ra­cak bir şey kur­gu­lan­sa, bil­dik ta­nı­dık bir âi­le mi se­çi­lir yok­sa Fa­di­me-Müs­lim ola­yın­da­ki gi­bi son­ra­dan arâ­zî ola­cak çak­ma bir ba­şör­tü­lü mü? 

Üs­te­lik o çak­ma ba­şör­tü­lü­nün ka­nal ka­nal do­la­şıp sal­ya sü­mük ağ­la­ma­sı ge­rek­mez mi?

5- Bah­si ge­çen grup 70 ol­ma­sın da 20 ki­şi ol­sun, ne fark eder? Abar­tı ola­bi­le­ce­ği­ni ben de ka­bul edi­yo­rum. Üs­te­lik 20 ki­şi­nin yir­mi­si­nin de sal­dır­ma­dı­ğı­na; hat­tâ en­gel ol­ma­ya ça­lı­şan­lar ol­du­ğu­na ina­nı­yo­rum. Bu ül­ke­de, her­kes vah­şi de­ğil ya.

6-Fi­del Okan, bu­gü­ne ka­dar sus­tu da şim­di ni­ye Elif Ça­kı­r’­ı ya­lan­lı­yor? Açık­la­ma­sı­nı bir­kaç kez oku­dum. İn­san­la­rın psi­ko­lo­ji­si ya­zı­la­ra yan­sır. Muh­te­me­len Ça­kı­r’­la ara­la­rı iyi de­ğil. Ara­la­rı iyiy­ken sus. Bo­zu­lun­ca ko­nuş. Oh ne âla! Üs­te­lik Elif Ça­kı­r’­ı ka­ra­lar­ken Tay­yip Er­do­ğa­n’­ı ten­zih edi­yor. Onun inan­ma­sı nor­mal­miş. Bun­lar ba­na hiç man­tık­lı gel­me­di.

Ay­rı­ca, top­lu­mu iki­ye böl­mek­ten, in­fi­âl uyan­dır­mak­tan do­la­yı yar­gı­lan­ma­sı ge­re­ken bir ga­ze­te­ci var­sa  o, Can Dün­da­r’­dır. 15 Ha­zi­ran 2013 ge­ce­si, Halk TV'ye can­lı bağ­la­na­rak tâ­ri­hî bir pro­vo­kas­yo­na im­zâ at­mış­tı. Tak­sim'de kat­li­am ya­pıl­dı­ğı yay­ga­ra­sı ile "Be­nim oğ­lum da ora­da. Ge­re­kir­se To­ma' nın önü­ne ya­ta­ca­ğım" de­miş­ti. Son­ra­dan or­ta­ya çık­tı ki oğ­lu ora­da de­ğil­miş. Ri­vâ­yet muh­te­lif. Ku­ğu­lu­par­k’­tay­dı di­yen­ler var; ta­til­dey­di di­yen­ler var. 

So­nuç ola­rak, Ge­zi van­dal­lı­ğı, Ka­ba­ta­ş’­a hap­se­di­le­rek te­miz­le­ne­mez. Di­ye­lim ki Zeh­ra De­ve­li­oğ­lu, sâ­hi­den ya­lan­cı çık­tı. Bu mu yâ­ni? Ge­zi Par­kı­’n­da çi­çek ekil­di de biz mi gör­me­dik? Kı­zı­la­y’­da, oto­büs­le­ri Me­lih Gök­çe­k’­in adam­la­rı ya­kıp ey­lem­ci­le­rin üze­ri­ne mi at­tı? Yok yok, Ge­zi Par­kı böy­le ak­la­na­maz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi