Hüsnü Aktaş

Hüsnü Aktaş

Mo­dern Si­vil Din Pro­je­le­ri Dev­let Di­ni

Mo­dern Si­vil Din Pro­je­le­ri Dev­let Di­ni

Si­vil din kav­ra­mı­nı ilk ola­rak Fran­sız fi­lo­zof J.J. Ro­us­se­au’­nun, 1762 yı­lın­da ya­yın­la­nan “Le Con­trat So­ci­al” (Top­lum Söz­leş­me­si) ese­rin­de kul­lan­dı­ğı bi­lin­mek­te­dir. Bu fi­lo­zo­fa gö­re, te­me­lin­de din ol­ma­yan hiç­bir dev­let yok­tur. An­cak O’­nun kas­det­ti­ği din, ken­di­si­nin “ço­ğul­cu bir top­lu­mun ahen­gi açı­sın­dan teh­li­ke­li bul­du­ğu Hı­ris­ti­yan­lık gi­bi se­ma­vi bir di­n” de­ğil, dev­le­tin va­tan­daş­la­rı­nın ana­ya­sa­ya ita­ati­ni sağ­la­ya­cak su­ni bir din­dir. Özet­le dev­let, va­tan­daş­la­rı­nın ka­nun­la­ra bağ­lı­lı­ğı­nı sa­de­ce ya­zı­lı mü­ey­yi­de­ler yo­luy­la sağ­la­ya­maz. Sü­rek­li bir ita­at sağ­la­ya­bil­me­si için, halk ile ara­sın­da ma­ne­vi bir ba­ğı oluş­tur­ma­sı ge­re­kir. Fi­lo­zof J.J. Ro­us­se­au’­ya gö­re son tah­lil­de si­vil din, top­lu­mun di­ni sa­da­ka­ti­ni tek­rar top­lu­mun ken­di­si­ne ve dev­le­te gös­te­re­ce­ği bir dok­trin ol­mak zo­run­da­dır. Her mil­let, di­ni de­ğer­ler­le zen­gin­leş­tir­di­ği bir kim­lik­le ya­şa­ya­bi­lir. Si­vil din, kut­sal dev­let kim­li­ği­ni şe­kil­len­di­ren bir araç­tır. Kur­tu­luş gün­le­ri, kah­ra­man­lık tür­kü­le­ri, ulu­sal bay­rak gi­bi sem­bol­ler ve res­mi tö­ren­ler, bu kim­li­ğin de­va­mı için el­zem­dir.

Mo­dern-si­vil din pro­je­si sa­de­ce Fran­sa­’da de­ğil; ay­dın­lan­ma fel­se­fe­si­ni esas alan bü­tün dün­ya ül­ke­le­rin­de, ken­di özel şart­la­rı­na gö­re şe­kil­len­miş­tir. Me­se­la: Ame­ri­kan si­vil di­ni hem Pro­tes­tan ge­le­ne­ğin­den, hem de Ay­dın­lan­ma Fel­se­fe­sin­den et­ki­len­miş­tir. Si­vil din kav­ra­mı ko­nu­su­nu araş­tı­ran Da­vis De­re­k’­in be­lirt­ti­ği gi­bi, din­sel sem­bol ve sim­ge­ler Ame­ri­kan ka­mu ha­ya­tı­nın bü­tü­nü­ne ya­yıl­mış du­rum­da­dır. Tes­bi­ti şöy­le­dir: “Si­vil din Ame­ri­kan ta­ri­hi­nin bü­tü­nün­de ol­du­ğu gi­bi, bu­gün de ha­ya­ti bir kül­tü­rel güç ol­ma­yı sür­dür­mek­te­dir. Gü­nü­müz­de Ame­ri­kan Baş­ka­nı­nın gö­re­ve baş­la­ma tö­re­nin­de, yü­ce mah­ke­me­nin her otu­ru­mun­da ön­ce “Tan­rı bu şe­ref­li mah­ke­me­yi ko­ru­su­n” slo­ga­nın­da, şük­ran gü­nü ve Mil­li Du­a Gü­nü­’n­de, sa­da­kat ye­mi­nin­de­ki “Tan­rı­‘nın (ça­tı­sı) al­tın­da­” ifa­de­sin­de, pa­ra­la­rın üze­rin­de­ki “Tan­rı­ya Gü­ve­ni­yo­ru­z” de­yi­min­de, hat­ta her Ame­ri­kan Baş­ka­nı­nın “Tan­rı Ame­ri­ka­yı Ko­ru­su­n” ifa­de­sin­de si­vil di­nin et­ki­le­ri var­dı­r”.(1)

Araş­tır­ma­cı Ro­bert Bel­la­h’­a gö­re, si­vil di­nin iki te­mel fonk­si­yo­nu var­dır. Bi­rin­ci­si: Ame­ri­kan ide­ali te­ma­sı. Bir­le­şik Dev­let­ler va­tan­daş­la­rı yer­yü­zün­de­ki ye­ni bir top­lum­sal dü­zen kur­ma ira­de­si­ni ye­ri­ne ge­tir­mek­le yü­küm­lü­dür­ler. İkin­ci­si: Kur­ban te­ma­sı. Ame­ri­kan ulu­su­nun ilâ­hi va­zi­fe­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­me sü­re­cin­de ye­ni­den do­ğa­bil­me­si için, ba­zı Ame­ri­kan va­tan­daş­la­rı­nın ken­di­le­ri­ni pe­ri­yo­dik ara­lık­lar­la kur­ban et­me­le­ri zo­run­lu­dur. Ame­ri­ka­’nın si­vil di­ni, sa­va­şı teş­vik eden bir ka­rak­te­re ha­iz­dir.

DEV­LET Dİ­Nİ­NİN BE­LİR­LE­Yİ­Cİ UN­SUR­LA­RI

Bü­tün mo­dern-ulus dev­let­le­rin si­ya­set an­la­yış­la­rı­nı şe­kil­len­di­ren si­vil din pro­je­le­ri­ni­iyi tah­lil ede­bil­mek için, or­tak nok­ta­la­rı­nı dik­ka­te al­ma­mız ge­re­kir. 

Bi­rin­ci­si: Mün­zel ki­ta­ba da­ya­nan bü­tün din­ler­de; hü­küm ko­yu­cu (Hâ­kim) olan Al­lah (cc), ila­hi hü­küm­le­rin mu­ha­ta­bı ise in­san­dır. Si­vil din pro­je­si­’n­de, hü­küm ko­yan dev­let adam­la­rı­dır. Din, dev­le­tin te­mel he­def­le­ri­ne hiz­met et­ti­ği ve dev­let adam­la­rı­nın işi­ne ya­ra­dı­ğı müd­det­çe önem­li­dir. Si­vil din an­la­yı­şı, in­san­la­rın sa­de­ce ya­şa­ma bi­çim­le­ri­ni de­ğiş­ti­ren ba­sit bir proğ­ra­mın tat­bi­kin­den iba­ret de­ğil­dir. Bu pro­je, in­sa­nı ye­rin­den eden, onu ken­di­si­ne ve ken­di dı­şın­da­ki dün­ya­ya (ta­bi­ata, di­ğer can­lı­la­ra vs.) ya­ban­cı­laş­tı­ran, in­sa­nın mu­kad­des-mün­zel din id­ra­ki­ni par­ça­la­yan, hat­ta in­sa­nın yer­yü­zün­de­ki var­lık se­be­bi­ni ye­mek, iç­mek, eğ­len­mek ve ba­rın­mak gi­bi ih­ti­yaç­la­rıy­la sı­nır­la­ma­sı­nı ön­gö­ren bir pro­je­dir.

İkin­ci­si: Mo­dern-Si­vil din an­la­yı­şı; in­sa­nı yer­yü­zü­nün ha­li­fe­si de­ğil, sa­hi­bi ola­rak gö­ren, mün­zel ki­ta­ba da­ya­nan bü­tün din­le­rin iman esas­la­rı­nı ve mu­kad­des de­ğer­le­ri­ni, prağ­ma­tik ge­rek­çe­ler­le de­ğiş­ti­ren bir pro­je­dir. Var­lı­ğın öz­ne­si ola­rak sa­de­ce in­sa­nı, me­kâ­nı ola­rak sa­de­ce dün­ya­’yı, za­man ola­rak da sa­de­ce şim­di­’yi mer­ke­ze alan; bu yö­nüy­le in­sa­noğ­lu­nu Al­la­h’­a (cc) ve ilâ­hî olan her şe­ye kar­şı lâ­uba­li­li­ğe sev­ke­den bir pro­je­dir.

Üçün­cü­sü: Mo­dern-si­vil din pro­je­si; mün­zel ki­ta­ba da­ya­nan din­le­rin inanç esas­la­rı­nı ve te­mel he­def­le­ri­ni tah­rif et­ti­ği için, in­san­la­rın din hür­ri­yet­le­ri­ni or­ta­dan kal­dı­ran, bu­nun ye­ri­ne tah­rif edil­miş bir dü­şün­ce hür­ri­ye­ti an­la­yı­şı­nı yer­leş­ti­ren bir pro­je­dir. Gü­nü­müz­de ya­şa­yan müs­lü­man­la­rın; el­le­riy­le, kalp­le­riy­le ve dil­le­riy­le mü­ca­de­le et­me­le­ri ge­re­ken din an­la­yı­şı.sa­de­ce tah­rif edil­miş Ya­hu­di­lik ve­ya Hı­ris­ti­yan­lık de­ğil­dir. Ön­ce­lik­le hiç­bir mün­zel ki­ta­ba da­yan­ma­yan ve mo­dern-ulus dev­let­ler ta­ra­fın­dan da­ya­tı­lan bu pro­je­ye kar­şı mü­ca­de­le ver­me­le­ri ge­re­kir. Zi­ra si­vil din pro­je­si; sa­de­ce İs­lâ­m’­a de­ğil, mün­zel ki­ta­ba da­ya­nan bü­tün din­le­re kar­şı uy­du­ru­lan yep­ye­ni bir dev­let di­ni­dir. 

 Dör­dün­cü­sü: Mün­zel ki­ta­ba da­yan­ma­yan si­vil din an­la­yı­şı­nı be­nim­se­YEN po­li­ti­ka­cı­la­rın din­dar­lık id­di­ala­rı; ahi­ret gü­nün­de he­sa­ba çe­kil­me şuu­run­dan mah­rum olan ve gös­te­riş me­ra­kı­na ka­pı­lan, Mek­ke müş­rik­le­ri­nin din­dar­lık an­la­yış­la­rın­dan fark­lı de­ğil­dir.  

Be­şin­ci­si: Si­vil din pro­je­si ger­çek­ten mo­dern­dir. Çün­kü sa­de­ce şim­di­’yi önem­ser ve için­de ya­şa­nı­lan za­ma­nı(!) tü­ke­te­bil­di­ği ka­dar tü­ke­tir. Bu pro­je­yi şe­kil­len­di­ren dev­let adam­la­rı; ken­di­le­ri­ni Al­la­h’­ın (cc) in­dir­di­ği hü­küm­ler­den müs­tağ­ni say­dık­la­rı için, in­san­la­rı he­vâ­la­rı­na gö­re yö­net­me ih­ti­ra­sın­dan kur­tu­la­maz­lar.

Yüz­yıl­lar ön­ce “Po­li­tik bir ama­ca ula­şa­bil­mek için her tür­lü hi­le­ye ve şid­de­te baş­vur­mak meş­rû­du­r” di­YEN Fi­lo­zof Nic­co­lo Mac­hi­avel­li, dev­let adam­la­rı­na şey­ta­ni tav­si­ye­ler­de bu­lun­mak­la suç­lan­mış­tır. Mün­zel ki­ta­ba da­ya­nan bü­tün din­le­ri tah­rif eden ve si­vil din pro­je­le­riy­le in­san­la­rı “dev­let di­ni­nin mün­te­sip­le­ri­” ha­li­ne ge­ti­ren fi­lo­zof­la­rın iş­le­dik­le­ri cü­rüm, Nic­co­lo Mac­hi­avel­li­’nin tav­si­ye­le­rin­den da­ha ağır bir ci­na­yet­tir.

TÜR­Kİ­YE­’NİN Sİ­VİL DİN PRO­JE­Sİ

Tür­ki­ye­’nin si­vil din pro­je­sin­de, Ay­dın­lan­ma Fel­se­fe­si­nin ve Fran­sa­’da uy­gu­la­nan Lâi­sizm (lâ­ik­çi­lik) an­la­yı­şı­nın önem­li bir ye­ri var­dır. Es­ki Yar­gı­tay Baş­ka­nı Doç. Dr. Sa­mi Sel­çuk “La­ik­lik fel­se­fe­si ile la­ik­çi­lik tat­bi­ka­tı ara­sın­da­ki çe­liş­ki­yi­” or­ta­ya koy­muş ve şu tes­bit­te bu­lun­muş­tur:  “F­ran­sa­’yı ör­nek alan Tür­ki­ye; din-dev­let iliş­ki­si açı­sın­dan, Fran­sa­’nın ya­şa­dı­ğı has­ta­lık­lar­dan bir tür­lü kur­tu­la­ma­ma­nın sı­kın­tı­sı­nı çek­mek­te­dir. Lâ­ik­lik, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dev­le­ti­’nin yu­mu­şak kar­nı ol­ma­yı sür­dür­mek­te­dir. (...) Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti ege­men­li­ğin kay­na­ğı açı­sın­dan la­ik, dev­let ör­güt­len­me­si açı­sın­dan te­ok­ra­tik, di­ni yön­len­dir­me açı­sın­dan la­ik­çi bir dev­let­ti­r”(2) 

Cum­hu­ri­yet re­ji­mi­ni ku­ran si­ya­si kad­ro “di­ni inanç­la­rı­nı ve de­ğer­le­ri­ni, ka­mû ala­nı­na ta­şı­ma­yan mo­dern va­tan­daş­la­rın ye­tiş­ti­ril­me­si­ni, ya­ni din ile dev­let iş­le­ri­nin bir­bir­le­rin­den ay­rıl­ma­sı­nı­“ esas al­mış­tır.(3) Cum­hu­ri­yet re­ji­mi için; ve­lev ki sem­bo­lik bi­le ol­sa, di­nî bir ma­ka­mın (hi­la­fe­tin) teh­li­ke­li ola­ca­ğı ka­na­ati yay­gın­dır. Ha­li­fe­tin il­ga­sı­nı ger­çek­leş­ti­ren dev­let adam­la­rı­nın id­di­ala­rı şu­dur:”Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti­nin var­lı­ğı­nın te­me­li olan halk ege­men­li­ği il­ke­si, ila­hi ha­ki­mi­ye­tin sim­ge­si olan hi­la­fe­tin ya­şa­ma­sı­na izin ver­me­z”(4) Hi­la­fe­ti kal­dı­ran dev­let adam­la­rı Lâi­sizm (lâ­ik­çi­lik) adı­na, ye­ni bir ya­rı-res­mi din an­la­yı­şı­nı şe­kil­len­dir­miş­ler­dir. Bu din an­la­yı­şı­nın te­mel he­de­fi, İs­lâ­mi ce­mâ­at ya­pı­sı­nın kı­rıl­ma­sı ve ye­ri­ne der­nek-ce­mi­yet tü­rü iliş­ki­le­rin ika­me edil­me­si­dir. İs­lâm di­ni­nin, dev­let adam­la­rı­nı et­ki­le­me­si­ni ön­le­mek için, si­vil din pro­je­si­ne sım­sı­kı sa­rıl­mış­lar­dır. Ay­dın (mo­dern) din ada­mı ye­tiş­tir­me­ye ve uy­gar in­sa­na ya­kı­şan bir akıl di­ni­ni or­ta­ya çı­kar­ma­ya ka­rar ver­miş­ler­dir. Cum­hu­ri­ye­ti ku­ran kad­ro­la­rın ön­de ge­len­le­ri; A.Com­te­’nin ta­sar­la­dı­ğı gi­bi, ye­ni bir di­nin (İn­san­lık Di­ni) sis­tem­leş­ti­ril­me­si ar­zu­la­rı­nı her fır­sat­ta ifa­de et­miş­ler­dir.(5) Ay­dın­lan­ma fel­se­fe­si­ne gö­re di­zayn edi­len si­ya­si pro­je; din ile dev­let iş­le­ri­nin bir­bi­rin­den ay­rıl­ma­sı de­ğil, di­nin dev­let ta­ra­fın­dan di­zayn edil­me­si, de­net­len­me­si ve yön­len­di­ril­me­si esa­sı­na gö­re şe­kil­len­di­ril­miş­tir. (6)

Bü­yük Fran­sız dev­ri­mi­ni ger­çek­leş­ti­ren bur­ju­va ay­dın­la­rı­nın; ruh­ban sı­nı­fı­nın si­ya­set sah­ne­sin­den si­lin­me­si­ni, hâ­ki­mi­ye­tin in­sa­na tah­sis edil­me­si­ni ve “K­ral­sız-Tan­rı­sı­z” bir si­ya­si re­ji­min te­sis edil­me­si­ni sa­vun­duk­la­rı ma­lûm­dur. İs­lâm top­lum­la­rın­da ruh­ban sı­nı­fı ol­ma­dı­ğı için, la­ik­lik ide­olo­ji­si “Din ile dün­ya iş­le­ri­nin ve­ya din ile si­ya­se­tin bir­bi­rin­den ay­rıl­ma­sı­“ şek­lin­de ter­cü­me edil­miş­tir. İs­lâm fık­hı­na mey­dan oku­yan dev­let adam­la­rı; ön­ce la­ik­lik fel­se­fe­si­ne uy­gun ol­du­ğu­na inan­dık­la­rı ka­nun­la­rı çı­kar­mış­lar, da­ha son­ra ken­di çı­kar­dık­la­rı ka­nun­la­rı “Mu­kad­des Me­tin­le­r” gi­bi sa­vun­ma­ya baş­la­mış­lar­dır. Ar­tık on­la­rın “de­ğiş­mez ve de­ğiş­ti­ril­me­si da­hi tek­lif edi­le­me­z” il­ke­le­ri var­dır. Ya­ni lâ­ik­lik ide­olo­ji­si, mün­zel ki­ta­ba da­ya­nan bir din gi­bi pi­ya­sa­ya sü­rül­müş­tür. Hal­kı­nın bü­yük ço­ğun­lu­ğu müs­lü­man olan bir ül­ke­de; İs­lâm fık­hı­na “İr­ti­ca­”, mü­te­dey­yin müs­lü­man­la­ra “Mür­te­ci­” dam­ga­sı­nı vu­ran si­vil din, si­ya­si is­tik­rar­sız­lı­ğın kay­na­ğı ha­li­ne gel­miş­tir. Si­vil di­ne gö­re di­zayn edi­len dev­let okul­la­rın­da; inanç­la­rı­nın ge­re­ği ola­rak baş­la­rı­nı ör­ten (te­set­tü­re ria­yet eden) kız öğ­ren­ci­le­re, ikin­ci sı­nıf va­tan­daş mu­ame­le­si­nin ya­pıl­dı­ğı ma­lûm­dur. Te­ori­de dev­le­tin va­tan­daş­la­rı­na her­han­gi bir di­ni inan­cı da­yat­ma­ma­sı, ya­ni in­san­la­rın din ve vic­dan hür­ri­yet­le­ri­ne say­gı gös­ter­me­si gi­bi ma­sûm tek­lif­le­ri için­de ba­rın­da­ran lâ­ik­lik ide­olo­ji­si, pra­tik­te hik­met-i hü­kü­met an­la­yı­şı­nı da­ya­tan si­vil di­nin be­lir­le­yi­ci un­su­ru ha­li­ne ge­ti­ril­miş­tir..

(Mi­sak 158)

(1) Ha­san Kö­se­ba­la­ban- Din ve Ame­ri­kan Dış Po­li­ti­ka­sı/ İsl­ha­miy­yat Der­gi­si/ Ni­san-Ha­zi­ran 2003 Sa­yı: 2 Sh: 53 

(2) Yar­gı­tay Baş­kan­lı­ğı /Ad­li Yıl Açı­lış Ko­nuş­ma­sı ( 1999-200) Sh: 43-44

(3) Le­vent Kö­ker -Mo­dern­leş­me Ke­ma­lizm ve De­mok­ra­si-İst: 1995 Sh: 162 

(4) Prof. Tok­ta­mış Ateş- Dün­ya­da ve Tür­ki­ye­’de La­ik­lik-Ank: 1996 Sh: 96

(5) Prof. Nur Ver­gin- Din ve Dev­let İliş­ki­le­ri: Dü­şün­ce­nin Bit­me­yen Sen­fo­ni­si- İst: 1994 Tür­ki­ye Gün­lü­ğü, Sa­yı: 29. Sh: 12

(6) Le­vent Kö­ker- A.g.e. Sh: 166

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüsnü Aktaş Arşivi