Recep Garip

Recep Garip

Sivil Hareketlilik

Sivil Hareketlilik

İs­tan­bul; kül­tü­rün, sa­na­tın, şi­ir ve ede­bi­ya­tın bes­le­nip bü­yü­dü­ğü,Ana­do­lu­’ya muş­tu­lar da­ğı­ta­rak şii­rin ka­nat­lan­dı­ğı şe­hir­dir. Her ça­ğın ken­din­ce dert­le­ri, prob­lem­le­ri var­dır. Bu dert­ler ve prob­lem­le­ri çöz­me yön­tem­le­rin­den en önem­li olan­la­rı si­vil ya­pı­lar­dır. Si­vil ha­re­ket­li­lik ne­den­se as­ke­ri ve­sa­ye­ti de ha­tır­la­tır. As­ke­ri ve­sa­ye­ti kar­şı koy­ma te­şeb­büs­le­ri­dir bir ba­kı­ma. Yan­daş­la­rı da yok de­ğil­dir el­bet­te. Bi­rin­ci Dün­ya Sa­va­şı yıl­la­rın­da da si­vil ha­re­ket­li­lik­ler var­dı. Ya­yın­lar, il­mi­ye sı­nı­fı, der­gi­ler si­vil bir ya­pı oluş­tu­ra­rak res­mi ma­kam­la­rın der­le­yip to­par­la­ya­ma­dı­ğı hal­kı, ün­si­yet ve ül­fet oluş­tu­ra­rak cep­he­ler­de var ol­ma mü­ca­de­le­si­ni ha­tır­la­tır. Meh­met Akif ve ar­ka­daş­la­rı­nın oluş­tur­duk­la­rı Sı­ra­tı­müs­ta­kim ve Se­bi­lür­re­şat, ay­nı ör­nek­le­mey­le Jön Türk ha­re­ket­li­li­ği­ni de bu­ra­da zik­ret­mek icap eder. Ku­va­yı Mil­li­ye de bu açı­dan de­ğer­len­di­ril­me­li­dir. Bi­ri­si kur­tu­lu­şu ba­tı­da Pa­ri­s’­te arar­ken di­ğe­ri yer­li Ana­do­lu­lu kal­ma­nın, kök­ler­den yük­sel­me­nin aş­kıy­la ya­nıp tu­tu­şu­yor­du. Kur­tu­lu­şu ba­tı­da ara­yan­lar kay­bo­lup git­ti­ler. Ken­di kök­le­rin­de var ol­ma­nın az­mi, gay­re­ti ve mü­ca­de­le­si için­de olan­la­rı bu mil­let as­la unut­ma­dı. Ça­nak­ka­leru­hu böy­le bir ruh­la in­şa edil­miş­tir. İma­nın ayak­ta dur­du­ğu­nu gös­te­ren tab­lo­lar Ça­nak­ka­le­’dir. Tür­k’­ün (üm­me­ti Mu­ham­me­din) ru­hu Ça­nak­ka­le­’de şe­ha­det­le ye­ni­den di­ril­miş­tir.

Bu­na se­bep­tir ki bü­yük coğ­raf­ya ül­kü­müz as­la pör­sü­mez. Di­liy­le, di­niy­le, il­miy­le, sa­na­tıy­la, şii­riy­le bü­yük coğ­raf­ya­da ki var­lı­ğı­mız bi­zim var­lı­ğı­mız­dır. Bü­yük Ci­han Dev­le­ti Tür­ki­ye adım adım kök­le­rin­den ye­ni­den in­şa olun­mak­ta­dır.

 1940’lı yıl­lar­da­ki tek par­ti dö­nem­le­rin­de ha­ta­lık ya­yın­la­nan “A­ğaç” der­gi­si­nin ar­dın­dan “Bü­yük Do­ğuCe­mi­ye­ti ve “Bü­yük Do­ğu” mec­mu­ası der­gi­si de top­lum­sal ha­re­ket­li­li­ğin atar­da­mar­la­rın­dan. Hal­kın di­li ve gön­lü olan, ak­lı ve ru­hu olan bu tür ha­re­ket­li­lik­ler top­lum­da ge­nel ka­bul gö­rür­ken top­lu­ma zor­la ye­di­ril­mek is­te­nen ha­re­ket­ler­de yok de­ğil­dir. On­lar ta­ri­hin o dö­nem­le­rin­de kay­bo­lup git­miş­ler­dir.  Sek­sen­li yıl­la­ra ka­dar bu ha­re­ket­li­lik­ler ül­ke­miz­de var ol­sa da; sağ-sol di­ye iki­ye ya da “Müs­lü­man Genç­”lik ha­re­ket­li­li­ği­ni de ek­ler­sek üçe ay­rıl­mış ol­sa da si­vil ya­pı her da­im zih­ni­yet be­lir­le­yi­ci ol­muş­tur top­lum­da. Ta­bi ki bu­ra­da Ka­nar­ya, çi­çek­çi, gü­zel­leş­tir­me der­ne­ği gi­bi te­şek­kül­le­ri işin dı­şın­da tut­mak­ta­yım. Sen­di­kal ha­re­ket­li­lik­ler de yi­ne bu sa­ğın ve so­lun ça­tış­ma­sı­nı, tem­si­li­ni oluş­tu­ran olu­şum­lar­dır. İş­çi hak­la­rı­nı te­min ye­ri­ne sol ve sağ ay­rı­mı­nı kö­rük­le­yen mer­kez­ler ol­muş­lar par­ti mer­kez­li ha­re­ket et­miş­ler­dir.  

Mil­li Türk Ta­le­be Bir­li­ği, İlim Yay­ma Ce­mi­ye­ti, Akın­cı­lar ya da Hi­sar, Pı­nar, Der­gâh, Ça­tı, Türk Ede­bi­ya­tı yi­ne bir­bi­ri­ni ta­mam­la­yı­cı un­sur ola­rak gö­rül­me­si ge­re­ken Bü­yük Do­ğu, Di­ri­liş, Ede­bi­yat, Ma­ve­rader­gi­le­ri ve on­la­rı ta­kip eden der­gi­ler de bu soy ağaç kü­tü­ğü­ne ken­di­le­ri­ni kay­det­tir­miş olan­lar­dır.  Bun­lar ta­ma­mıy­la si­vil ya­pı oluş­tur­muş­lar ve bir der­gâh men­sup­lu­ğu için­de ha­re­ket et­miş­ler­dir. O ne­den­le top­lum­da ka­bul gör­müş­tür. Var­lık, Gös­te­ri Sa­nat, Mil­li­yet Sa­nat gi­bi der­gi­ler de el­bet­te ki kül­tü­re sa­na­ta da­ir gay­re­ti yan­sı­tan önem­li ya­pı­lar­dır. Var­lık der­gi­si ise ken­di­si­ni okul­laş­tır­ma­yı ba­şar­mış na­dir der­gi­ler­den­dir.

Bir de si­vil ya­pı ha­li­ne ge­len be­nim­de için­de yer al­dı­ğım Tür­ki­ye Ya­zar­lar Bir­li­ği, Bir­lik, En­sar, Ön­der, Es­ka­der, Der­sa­adet gi­bi te­şek­kül­le­ri­miz var. Bu ya­pı­lar or­tak ey­lem­ler üre­te­bi­len ya­pı­lar ol­ma­lı­dır. Bir­li­ğin, be­ra­ber­li­ğin se­si, so­lu­ğu ol­ma­lı­dır. Her bir te­şek­kül, ken­din­ce bir ta­kım fa­ali­yet­ler­de el­bet­te ki bu­lu­nu­yor­lar. La­kin top­lum­sal ha­re­ket­li­li­ğin geç­ti­ği dar ge­çit­le­ri ge­niş­let­me bi­raz da hal­kın di­li, gö­zü ku­la­ğı olan bu tür ya­pı­la­rın di­na­mik­li­ğiy­le, bir­lik­te ha­re­ket et­me­siy­le müm­kün­dür.

Ay Vak­ti, Ye­di İk­lim, He­ce, Kaş­kar, Bir Nok­ta,  Ede­bi­yat Or­ta­mı, Yüz Akı, İti­bar, Kül­li­ye gi­bi der­gi­le­ri­miz var. Ak­lı­ma gel­me­yen, sa­ya­ma­dı­ğım der­gi sa­hi­bi dost­lar be­ni hoş gör­sün. Der­gi­le­rin çe­şit­li­li­ği ka­li­te­yi gös­te­rir mi? Za­man onu be­lir­ler di­ye­rek yo­lu­muz kül­tü­rü ve sa­na­tı önem­se­yen te­şek­kül­le­re gel­sin. Türk Oca­ğı, Yah­ya Ke­mal Ens­ti­tü­sü- Kub­be­al­tı, Ya­zar­lar Bir­li­ği, Kül­tür Kon­se­yi gi­bi te­şek­kül­le­rin ver­di­ği mü­ca­de­le de asil bir mil­le­tin ye­ni­len­me, ta­ze­len­me, var ol­ma, kök­le­rin­den yük­sel­me, di­ril­me mü­ca­de­le­si­dir. Bu mer­kez­den ha­re­ket­le ge­çen haf­ta Es­ka­der (Ede­bi­yat, Sa­nat ve Kül­tür Araş­tır­ma­la­rı Der­ne­ği) nin “Ba­bı­ali Soh­bet­le­ri” in­de “Ye­di Bil­ge “Ye­di Gü­zel Adam” ı ko­nuş­tum. Ka­la­ba­lık bir gu­rup ede­bi­yat­çı, ya­zar dost­la­rı­mız­la bir­lik­te genç üni­ver­si­te­li­ler var­dı. Prog­ra­ma ula­şa­bil­mek için Ca­ğa­loğ­lu yo­ku­şun­dan çı­kın­ca es­ki­den Bü­yük Do­ğu di­ye de ifa­de ede­bi­le­ce­ği­miz kö­şe­nin kar­şı ta­ra­fın­da yer alan Ti­maş-Ki­tap kah­ve­de ger­çek­leş­tir­dik. Es­ka­de­r’­in Ku­ru­cu Baş­ka­nı Meh­met Nu­ri Yar­dım, Baş­kan Şe­rif Ay­de­mir, Dur­sun Gür­lek, Nu­ret­tin Dur­man, Be­kir Tun­cer Sa­li­hoğ­lu gi­bi isim­ler de var­dı. Prog­ra­mı kıy­met­li ede­bi­yat­çı dost Re­cep Sey­han sun­du. İki Re­cep bir ara­da olun­ca di­lek tu­tan­lar ol­du mu, ol­duy­sa ger­çek­leş­ti mi onu bil­mem. La­kin bil­di­ğim, kri­tik bir dö­nem­de var­lık mü­ca­de­le­si ver­miş olan ka­lem­le­rin, di­re­ne­rek üret­tik­le­ri, ge­ce gün­düz de­me­den koş­tuk­la­rı ka­dim bir ge­le­ne­ğin ter­bi­ye­sin­den il­ham­lar der­le­ye­rek, ima­nın ka­le­mi ha­li­ne gel­miş olan us­ta­la­rın ko­nu­şul­du­ğu, der­gi­le­rin di­le gel­di­ği bir prog­ram­dı. Es­ka­de­r’­eMeh­met Nu­ri ve Şe­rif Ay­de­mi­r’­e te­şek­kür­ler edi­yo­rum. Ne­cip Fa­zıl üs­ta­dı­mı­zın em­zi­rip bes­le­di­ği Se­za­i Ka­ra­ko­ç’­ta “Di­ri­liş”, Nu­ri Pak­di­l’­de “E­de­bi­yat”, “Ma­ve­ra”y­la Ca­hit Za­ri­foğ­lu, Meh­met Akif İnan, Er­dem Ba­ya­zıt, Ala­ed­din ve Ra­sim Öz­de­nö­ren, Na­zif Gür­do­ğan el­bet­te ki biz­ler­ley­di. Fet­hi Ge­muh­lu­oğ­lu, Pe­ya­mı Sa­fa, Ah­met Ham­di Tan­pı­nar, Nu­ret­tin Top­çu, Ta­rık Buğ­ra, Ke­mal Ta­hir, Atil­la İl­han, Na­zım Hik­me­t’­te bi­zim­le bir­lik­tey­di. On­lar­sız soh­bet, mu­hab­bet ve şii­ri oluş­tur­mak müm­kün de­ğil­di. On­lar­dan el alın­mış, on­la­rın her bi­ri­si­nin biz­le­re bı­rak­tı­ğı ışık­lar yol gös­ter­me­yi sür­dü­rü­yor­du. TRT de ki “Ye­di Gü­zel Adam­”ı da ko­nuş­tuk. On­lar üze­ri­ne tah­lil­ler de yap­tık el­bet­te. Ye­di Bil­ge­’nin Müs­lü­man­la­rın dert­le­riy­le dert­len­mek­ten baş­ka amaç­la­rı­nın ol­ma­dı­ğı­nı da ifa­de et­tik.

Prog­ra­ma es­na­sın­da ba­na ik­ram edi­len ki­tap­lar şim­di ma­sam­da, oku­ma­ya baş­la­dım bi­le. Ön­ce­lik­le kıy­met­li sa­nat aşı­ğı dost Meh­met Nu­ri Yar­dı­m’­ın ka­le­me al­dı­ğı “Ka­lem Efen­di­le­ri”­nin ar­ka ka­pa­ğın­da “E­de­bi­ya­tı da­ha ge­niş an­la­mın­da sa­na­tı me­de­ni­ye­tin te­me­li ka­bul eden” ede­bi­yat­çı­nın emek­le­ri bu ki­tap­ta yer al­mış. Geç ka­lın­ma­dan oku­nul­ma­lı­dır. Re­cep Sey­ha­n’­ın “A­za­zi­l’­in Ka­pı­sın­da” hi­kâ­ye­le­ri­ni de oku­ma­ya baş­la­dım. Hi­kâ­ye oku­yu­cu­la­rı Sey­ha­n’­ı ta­kip et­me­li­ler. Her iki ka­lem er­ba­bı­na im­za­la­dık­la­rı için de mü­te­şek­ki­rim. “Gö­nül Dost­la­rı” Öz­de­mir Öz­so­y’­a ait. Ki­tap “Top­rak Ana Can­la­nı­yor”, “­lim­ler doğ­ru­yu söy­le­mek­ten kork­ma­ma­lı” ha­di­si­ni ha­tır­la­tı­yor. Be­kir Tun­cer Sa­li­hoğ­lu “Bi­zim Kral” da sır­lı hi­kâ­ye­ler an­la­tı­yor ya ka­pa­ğı gör­dü­ğüm­de ben­de­ki ilk çağ­rı­şım rah­met­li Ömer Sey­fet­tin ve Ke­ma­let­tin Tuğ­cu ol­du. Ki­tap müt­hiş bir ko­kuy­la okun­ma­ya da­ve­ti­ye çı­ka­rı­yor. Os­man Ak­ku­şak Ağa­be­yin Ye­ni Şa­fa­k’­ta ya­zar üze­ri­ne yaz­dı­ğı bir ya­zıy­la baş­lı­yor ki­tap.

Bir de der­gi­ler var ba­na ula­şan. “Gü­ney­su”­nun 109-110. sa­yı­sı bi­ra­ra­da.  Be­nim “Ye­ni Sı­la” der­gi­si­ni ha­tır­lat­tı pos­ta­dan ulaş­tı­ğın­da.Bes­ta­mi Yaz­gan ve Tay­yip At­ma­ca o za­man­lar Os­ma­ni­ye­’dey­di­ler ben de Ada­na­’day­dım. Di­ğer der­gi ise “Halk Ede­bi­ya­tı” Şe­nol Tom­ba­ş’­ın yö­ne­ti­min­de ya­yın­la­nı­yor. Özel dos­ya­la­rı ka­pak­ta gö­zü­kü­yor, rah­met­li Be­kir Sıt­kı Er­do­ğan ilk sa­yı­da yer al­mış son­ra “Ba­hat­tin Ka­ra­koçAğa­bey­le ya­pı­lan söy­le­şi 2. sa­yı­da 4. sa­yı­sı ise P­rof. Dr. Sa­im Sa­ka­oğ­lu ho­cay­la ger­çek­leş­ti­ril­miş. Umut ve­ri­ci bir der­gi.  İyi ça­lış­ma­lar dik­kat­le­ri çe­ki­yor. Be­re­ket­li ömür­ler di­li­yo­rum. Son bir ki­tap “Mız­rak­lı İl­mi­hal”Ömer Gö­kal­p’­in edi­tör­lü­ğün­de ger­çek­leş­ti­ril­miş bir ekip ça­lış­ma­sı Prof. Dr. Mus­ta­fa Özel, Ömer Öz­de­mir, Ömer Gö­kalp ve Sü­ley­man Do­ğa­n’­dan olu­şu­yor. “Mız­rak­lı İl­mi­hal” bi­raz da bu gün­kü; Or­ta öğ­re­tim­le Li­se­li­le­rin, Ku­ran kur­su öğ­ren­ci­le­ri­nin, İmam Ha­tip­li­le­rin­de el­le­rin­de ol­ma­sı ge­re­ken bir el ki­ta­bı ni­te­li­ğin­de­dir. Ömer Öz­de­mir, sek­sen ön­ce­si yıl­lar­dan bu ya­na ka­dim dos­tum­dur. Önem­li ki­tap ça­lış­ma­la­rın­dan bah­set­ti. 

He­ye­can­lan­dım. Asır ajan­sın sa­hi­bi Ömer Gö­kal­p’­i de böy­le ça­lış­ma­la­ra ve­si­le ol­du­ğu için teb­rik edi­yo­rum.

 Gö­rül­dü­ğü üze­re ku­rum­lar, ku­ru­luş­lar in­san­lar bir­bi­ri­ne muh­taç, bi­ri­nin var­lı­ğı di­ğe­ri­nin var­lı­ğı­nı do­ğu­ru­yor. Her asır­da var olan si­vil du­ruş, di­re­niş mut­la­ka var ol­ma­lı­dır. Bir “Mol­la Ka­sım” gö­re­vi­ni sür­dür­me­li­dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Garip Arşivi