Nusret Çiçek

Nusret Çiçek

Kur’an’daki Kadın Hakları Çağdaş mı Geleneksel mi Yorumlanacak?

Kur’an’daki Kadın Hakları Çağdaş mı Geleneksel mi Yorumlanacak?

Tür­ki­ye Di­ya­net Vak­fı Ka­dın  Fa­ali­yet­le­ri Mer­ke­zi ta­ra­fın­dan 5 Ha­zi­ran 2010 ta­ri­hin­de dü­zen­le­nen “Ka­dın Ve Ka­dın Sem­poz­yu­mu­”na ait not­lar ye­ni eli­me geç­ti.

Ora­da ki ağır­lık­lı gö­rüş, ka­dın hak­la­rı Ku­r’­an’­ın çağ­daş yo­ru­mu­na ta­bi­dir. 

Çağ­daş yo­rum, çağ­daş ka­dın, çağ­daş teo­log...

Sem­poz­yum­da ko­nu­şan ila­hi­yat­çı (teo­log) Doç. Dr. Mah­mut Ay:

 “As­lın­da, bir şe­yin Ba­tı kay­nak­lı olu­şu her za­man olum­suz de­ğer at­fet­me­yi ge­rek­tir­me­ye­bi­lir. Öte yan­dan bu tür kav­ram­lar, iş­te ka­dın hak­la­rı, ka­dın er­kek eşit­li­ği, öz­gür­lük, de­mok­ra­si, -ço­ğal­ta­bi­li­riz bun­la­rı- in­san hak­la­rı gi­bi kav­ram­lar, bun­lar as­lın­da bir bü­tün ola­rak in­san­lı­ğın hak ve hu­kuk bağ­la­mın­da el­de et­miş ol­du­ğu ka­za­nım­lar­dı­r” di­yor.

An­la­tım çok us­ta­ca... Bu zat ba­tı­sal kav­ram­la­rın iş­lev­li­ği­ne Ku­r’­an pers­pek­ti­fin­den bak­mış ol­sa de­mok­ra­si­nin al­dat­ma­ca ol­du­ğu­nu, ka­dın er­kek eşit­li­ği­nin ka­za­nıl­mış bir hak­tan zi­ya­de ser­ma­ye­nin elin­de ka­dı­na yö­ne­lik bir tu­zak ol­du­ğu­nu an­la­mış olur­du. 

Mah­mut Ay de­vam edi­yor:

“(...) Ge­le­nek­sel din­sel al­gı­da, hat­ta di­nin ve­ya met­nin ken­di­sin­de onu ra­hat­sız eden bir ko­nu­da eleş­ti­rel bir tu­tum be­nim­se­me­sin­den da­ha do­ğal ne ola­bi­lir ki! Bir baş­ka ifa­dey­le ge­le­nek­sel mi­ras bir ya­na, met­nin ken­di­sin­de Müs­lü­man bi­re­yi ra­hat­sız eden bir du­rum var­sa bu­ra­da bir yo­rum ih­ti­ya­cı­nın or­ta­ya çık­ma­sı ka­çı­nıl­maz­dır.”

Bu da us­ta­ca... Di­nin met­nin­de Müs­lü­ma­n’­ı ra­hat­sız ede­cek bir du­rum var­sa he­men yo­ru­ma kal­kış­mak da ne­re­den zu­hur et­tiy­se? 

Öl­çü ra­hat­sız ol­mak, öy­le mi?

Pe­ki ra­hat­sız ol­duk di­ye­lim, ne ya­pa­ca­ğız?

Ha­di için ve­ya açı­lın mı di­ye­ce­ğiz?

“(...) Do­ku­nul­maz­lık ifa­de­siy­le ko­run­muş­luk kas­te­di­li­yor­sa Ku­r’­an’­ın ko­run­muş­lu­ğun­da şüp­he yok­tur. An­cak ay­nı şe­yi sün­net için dü­şün­mek ne ta­ri­hi ve­ri­le­re ve tec­rü­be­ye uy­mak­ta­dır ne de ma­kul bir te­me­li var­dır.”

Ya­ni sün­net­te do­ku­na­ca­ğın ka­dar do­kun!

“ (...) Ku­r’­an’­ı ta­rih­sel, kül­tü­rel, sos­yal ko­şul­lar­dan ba­ğım­sız ola­rak, ta­ri­hin so­nu ola­rak, bit­mez ve tü­ken­mez ha­zi­ne ola­rak gör­me eği­lim­li­dir, (ori­ji­na­li ise) al­gı­sı­dır ki bu tu­tar­lı de­ğil­dir, ki Ku­r’­an za­man ve me­kan üs­tü tü­ken­mez bir ha­zi­ne de­ğil­dir.”

De­mek is­ti­yor ki Ku­r’­an da tü­ke­nir!

Di­ğer ila­hi­yat­çı (teo­log) Doç. Dr. İb­ra­him Hil­mi Kars­lı ba­kın ne di­yor:

“Vah­yin bün­ye­si­ne be­şe­ri un­sur­la­rın sız­ma­sı... El­bet­te ki di­ğer kut­sal ki­tap­lar­da ol­du­ğu gi­bi be­şe­ri mü­da­ha­le an­la­mın­da kul­la­nı­lan bir ifa­de de­ğil­dir. Ama eh­li­nin ma­lu­mu­dur, ta­rih­çi­le­rin id­di­ası­dır, efen­dim Ku­r’­an’­da­ki ka­dın­la il­gi­li ifa­de­lero gü­nü bağ­lar ya­ni ata­er­kil ya­pı söz ko­nu­suy­du, do­la­yı­sıy­la Ku­r’­an her ne ka­dar bir ta­kım ıs­lah­lar, dü­zelt­me­ler yap­mış­sa da, he­def gös­ter­miş­se de esas ama­cı­nı ger­çek­leş­ti­re­me­miş­tir, ya­ni bir ta­kım ta­rih­sel, ata­er­kil un­sur­lar Ku­r’­an’­da mev­cut­tur. Bu ta­rih­sel­lik­le il­gi­li ya­zan, çi­zen, bu ko­nu­ya ka­fa yo­ran in­san­la­rın, aka­de­mis­yen­le­rin eser­le­ri­ne ba­kıl­dı­ğı za­man gö­rü­le­cek­tir.”

Vay anam vay, Gü­neş ba­tı­dan do­ğu­yor­muş da far­kın­da de­ğil­mi­şiz. İşin acı ta­ra­fı, bu tip sem­poz­yum­la­rı Di­ya­net Vak­fı­’nın dü­zen­le­miş ol­ma­sı­dır.

Ayet­ler o gü­nü bağ­lı­yor­muş, Ku­r’­an esas ama­cı­nı ger­çek­leş­ti­re­me­miş­miş...

Vah­ye be­şe­ri un­sur­lar sız­mış­mış...

Be­nim an­la­dı­ğım, bu tip çı­kış­lar ta­ma­men bir kı­sım ila­hi­yat­çı­la­ra has­tır.

İlim ada­mın­dan zi­ya­de din adam­la­rı, din gö­rev­li­le­ri... Ya­ni teo­log­lar...

De­ne­yim ya­pa­rak ve­ya araş­tı­ra­rak ayet­le­re ula­şan­la­ra ise Müs­lü­man bi­lim adam­la­rı di­yo­ruz. O ki­şi­ler ol­sa, bu ki­şi­ler ka­buk­la­rı­na çe­ki­le­cek­ler...

Bu ko­nu­ya de­vam ede­ce­ğiz.

An­cak alın­tı yap­tı­ğım ki­şi­ler her an gö­rüş, açık­la­ma yol­la­ya­bi­lir­ler... 

Fık­hı yo­rum işi­ni de Cüb­be­li Ah­met Ho­ca­m’­a bı­ra­kı­yo­rum...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nusret Çiçek Arşivi