Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Dönüşün Nedeni?

Dönüşün Nedeni?

“Çö­züm sü­re­cin­den ne ha­ber?”

Hü­kü­me­t’in doğ­ru­su­na doğ­ru, eğ­ri­si­ne eğ­ri di­ye­bi­len bel­ki de tek ha­ber si­te­si olan Ha­ber­vak­tim.co­m’­da gör­dü­ğüm bir baş­lık bu.

Son de­re­ce an­lam­lı ve ye­rin­de bir so­ru de­ğil mi?

Sa­hi ne ol­du çö­züm sü­re­ci­ne?

En son ye­ni “çağ­rı­”lar ya­pı­lı­yor,  “ta­raf­la­rı göz­lem he­ye­ti­” oluş­tu­ru­lu­yor­du.

Ne ol­du o çağ­rı ve he­ye­tin akı­be­ti?

Bir an­da gün­dem­den ne­den çe­kil­di?

Ar­tık ne­den kim­se “çö­züm sü­re­ci­”ni ağ­zı­na al­mı­yor?

Yo­lun­da git­me­yen ne?

***

De­ğer­li Vah­det oku­yu­cu­la­rı, 

En ba­şın­dan bu ya­na söy­le­di­ği­miz gi­bi, bi­zim der­di­miz üzüm ye­mek.

Bu dü­şün­ce ile çö­züm sü­re­ci ko­nu­sun­da “Kürt kar­deş­le­ri­mi­zin bir ek­si­ği, uğ­ra­dı­ğı bir hak­sız­lık var­sa, dev­le­tin/hü­kü­me­tin bun­la­rı gi­der­me­si boy­nu­nun bor­cu­dur; on­la­ra ken­di­le­ri­ni ikin­ci sı­nıf va­tan­daş his­set­ti­ren bir uy­gu­la­ma, yö­net­me­lik, ka­nun vs. bu­lu­nu­yor­sa yü­rür­lük­te bun­lar he­men or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­lı­dı­r” de­dik.

Di­ğer ta­raf­tan, ül­ke­de bir te­rör so­ru­nu ol­du­ğu­na işa­ret ede­rek “Bu iki me­se­le bir­bi­ri­ne ka­rış­tı­rıl­ma­ma­lı, te­rör ör­gü­tü­nün le­gal­leş­ti­ril­me­si ka­bul edi­le­me­z”­in al­tı­nı çiz­dik. 

Sü­reç na­sıl iş­le­til­di ve bu­gün ge­li­nen nok­ta ne pe­ki? 

La­fı eğip bük­me­den söy­le­mek ge­re­kir­se, 

Hü­kü­me­t’­in “çö­züm sü­re­ci­” adı al­tın­da bö­lü­cü te­rör ör­gü­tü­nü mu­ha­tap alıp, kra­vat­lı tem­sil­ci­le­ri ile ay­nı ma­sa­da bu­luş­ma­sı ve mem­le­ke­tin “bir so­ru­nu­nu­” bun­lar­la “çöz­me­ye­” ça­lış­ma­sı özel­de Kürt va­tan­daş­la­rı­mı­za, ge­nel­de ise Tür­ki­ye­’ye hiç­bir şey ka­zan­dır­ma­dı­ğı gi­bi çok şey kay­bet­tir­miş­tir.

Sü­reç ta­ma­mıy­la te­rör ör­gü­tü­nün meş­ru­laş­ma­sı­na, do­la­yı­sıy­la tu­za­ğa dü­şen/ka­nan in­san sa­yı­sı­nın art­ma­sı­na ve so­nuç ola­rak PKK’­nın da­ha da güç­len­me­si­ne hiz­met et­miş­tir.

Bu­gün bu iki ke­re iki ka­dar net­tir.

Si­ya­si uzan­tı­sı par­ti­nin yüz­de 10 ba­ra­jı­nı zor­lu­yor ol­ma­sı da bu­nun bir gös­ter­ge­si­dir.

Son dö­nem­de ser­gi­le­nen fark­lı ta­vır­la­rın bu tab­lo ile il­gi­si var mı­dır?

Ya­ni:

“Çö­züm sü­re­ci­”nin gün­dem­den dü­şü­rül­me­si, “ta­raf­la­rı göz­lem he­ye­ti­”n­den vaz ge­çil­miş ol­ma­sı bu üzü­cü ger­çe­ğin ka­bul edil­di­ği ve po­li­ti­ka de­ği­şik­li­ği­ne gi­dil­di­ği an­la­mı­na mı gel­mek­te­dir?

Sü­re­cin mi­ma­rı ol­mak­la bir­lik­te, son dö­nem­de fark­lı açık­la­ma­lar ya­pan Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­da­ki bu de­ği­şi­min ne­de­ni bu üzü­cü ger­çe­ği gör­müş ol­ma­sı mı­dır?

Son iki yıl için­de Gü­ney­do­ğu­’da yol ke­sip kim­lik kon­tro­lü ya­pan, çu­kur­lar ka­zıp em­ni­yet ala­nı­nı da­ral­tan, ka­mu bi­na­la­rı­nı Kan­dil­cik­le­re dö­nüş­tü­ren te­rör ör­gü­tü­ne kar­şı as­ke­rin ta­lep et­ti­ği ope­ras­yon izin­le­ri hep red­de­di­lir­ken, Ağ­rı­’da, Va­li­lik ta­li­ma­tıy­la Jan­dar­ma un­sur­la­rı­nın sa­ha­ya sü­rül­müş ol­ma­sı da, te­rör ger­çe­ği­nin so­nun­da gö­rül­me­ye baş­la­dı­ğı­nı mı gös­ter­mek­te­dir?

Yok­sa tüm bun­lar, yak­la­şan se­çim­ler ve­… 

Te­rör ör­gü­tü­ne ve­ri­len ta­viz­ler kar­şı­sın­da önem­li oran­da bir oy­da de­ği­şim ya­şan­dı­ğı­na da­ir an­ket so­nuç­la­rıy­la mı il­gi­li­dir?

Ümit edi­yo­rum ki öy­le de­ğil­dir ve te­rör ger­çe­ği, te­rö­rün bu şe­kil­de bi­ti­ri­le­me­ye­ce­ği gö­rül­müş­tür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Akkaya Arşivi