Nusret Çiçek

Nusret Çiçek

Kaçımız Kendini Osmanlı Hisseder?

Kaçımız Kendini Osmanlı Hisseder?

İs­tan­bu­l’­da ya­şa­yan Er­me­ni mü­vek­ki­lim be­ni her gör­dü­ğün­de “ben Os­man­lı­yı­m” de­mek ge­re­ği­ni du­yar. An­la­rım ki or­tak nok­ta­mız bu­ra­sı­…

Bir se­fer de Pa­ris met­ro­sun­da kar­şı­laş­tı­ğı­mız bi­let sa­tı­cı­sı ba­yan Tür­ki­ye­’den gel­di­ği­mi­zi an­la­yın­ca içe­ri­ye da­vet edip çay ik­ram et­ti.

Bu ara­da içi­ni de dök­tü.

Er­me­ni ol­du­ğu­nu, 6-7 Ey­lül olay­la­rın­da özel­lik­le Rum­la­r’­a kar­şı ya­pı­lan tah­rip ve yağ­ma­la­ma­lar­da İs­tan­bu­l’­u terk et­mek zo­run­da kal­dık­la­rı­nı, Pa­ri­s’­e bu ne­den­le yer­leş­tik­le­ri­ni, ço­cuk­lu­ğun­da din­le­miş ol­du­ğu ezan se­si­ne has­ret ol­du­ğu­nu, ev­le­rin­de hâ­lâ kla­sik Os­man­lı şar­kı­la­rı din­le­dik­le­ri­ni, ai­le ara­sın­da Türk­çe ko­nuş­tuk­la­rı­nı, Os­man­lı Er­me­ni­si ol­duk­la­rın­dan Fran­sız Er­me­ni­le­ri­’nin ken­di­le­ri­ne de­ği­şik dav­ran­dık­la­rı­nı, İs­tan­bu­l’­un bur­nun­da tüt­tü­ğü­nü an­la­tın­ca bir­bi­ri­mi­ze ba­ka­kal­dı­k…

Ora­dan ay­rıl­dı­ğı­mız­da de­dim ki, içi­miz­de Os­man­lı­’ya bu ka­dar has­ret du­yan aca­ba kaç ki­şi var­dır? Hiç­bir za­man kıy­me­ti­ni bi­le­me­di­ği­miz ve de sü­rek­li Kı­zıl Sul­tan aşa­ğı­la­ma­la­rı ile yer­di­ği­miz Os­man­lı baş­ka­la­rı­nın gö­zün­de de­mek ki ne ka­dar da bü­yük­müş.

Şim­di de Baş­ba­kan­lık Da­nış­ma­nı Mah­çup­ya­n’­ın açık­la­ma­sı­na be­nim ba­kış açım fark­lı. De­mek ki Os­man­lı öy­le bir Os­man­lı imi­ş…

As­len Er­me­ni olan Mah­çup­yan     di­yor ki:

“Er­me­ni ol­du­ğu­mu is­pat­la­ma po­zis­yo­nun­da de­ği­lim.

Bir Er­me­ni ola­rak ger­çek­ten         ken­di­mi da­ha zi­ya­de Os­man­lı         his­se­di­yo­rum.

Os­man­lı ve da­ha ön­ce­sin­de Bi­zan­s’­tan be­ri bu top­rak­lar­da ya­şa­dık ve kül­tü­rü­mü­zü oluş­tur­duk. Ben­ce de­ğer­li olan bu­….”

Bu tip bir açık­la­ma­yı ya­pan ki­şi öte ta­raf­tan “Er­me­ni Soy­kı­rı­mı­” de­yin­ce, iş­ler ka­rış­mı­yor. Ak­si­ne bil­gi ek­sik­li­ği ne­de­niy­le ta­ri­he bak­mak ge­re­ki­yor. 

Er­me­ni­ler Os­man­lı­’nın en sa­dık te­ba­ası (mil­let-i sa­dı­ka).

Dev­let yö­ne­ti­min­de bi­le hiç­bir za­man ırk ve inanç ay­rı­mı­na ta­bi tu­tul­ma­mış­lar­dır.

Ta 1461 yıl­la­rın­da, Bur­sa­’da­ki Er­me­ni Pis­ko­po­su İs­tan­bu­l’­a ge­ti­re­rek Pat­rik un­va­nı­nı ve­ren Sul­tan Fa­ti­h’­ti­r… Bu açı­dan ba­kıl­dı­ğın­da Müs­lü­man Türk kav­mi­nin gen­le­rin­de­ki has­sa­si­yet: “Se­nin di­nin sa­na be­nim di­nim ba­na.”

Kı­rıl­ma­la­rın ve de Er­me­ni­ci Taş­nak ve Hın­çak ko­mi­te­le­ri­nin is­yan et­me­le­ri 1890 son­ra­sı baş­lar. 

O ta­rih­ler­de Os­man­lı­’yı yık­mak için İt­ti­hat ve Te­rak­ki ko­mi­te­le­ri dev­re­de.

Da­ha ön­ce­le­ri mil­let-i sa­dı­ka azın­lık­lar hiç­bir za­man Os­man­lı­’ya el kal­dır­ma­mış­lar­dır.

Hat­ta, Sul­tan Ab­dül­ha­mi­t’­in tah­tan in­di­ril­me­si es­na­sın­da Mec­li­s’­te ya­pı­lan halk oy­la­ma­sın­da tek kar­şı çı­kan Rum Yor­gi­ya­dis Efen­di ol­du.

 “Ya­zık­tır! Gü­nah­tır!” di­ye ba­ğı­rın­ca, “Al­çak, hâ­in, mür­te­ci!” hay­kı­rış­la­rıy­la ya­ka pa­ça Mec­li­s’­ten dı­şa­rı atıl­dı. Eğ­ri du­ra­lım hiç ol­maz­sa doğ­ru ko­nu­şa­lı­m…

İş­te Kürt­çü­le­r’­in ha­li ah­va­li or­ta­da­…

Ca­mi­ye gi­der na­ma­zı­nı kı­lar, ar­ka­sın­dan te­rö­rün pro­pa­gan­da­sı­nı ya­par.

Şa­ka ma­ka de­ğil, HDP 30 bin in­sa­nı kat­le­den bir ör­gü­tün par­ti­si­…

Dün­ya­da böy­le­si kav­mi­yet­çi­li­ğe da­ya­lı bir kat­li­am ol­ma­mış­tır.

Ta­ri­he iyi­ce ba­kıl­dı­ğın­da geç­miş­te­ki ça­tış­ma­lar Er­me­ni hal­kı ile de­ğil, Er­me­ni ko­mi­ta­cı­lar­la İt­ti­hat ve Te­rak­ki yö­ne­ti­mi ara­sın­da ol­muş­tur. 

Bir ta­raf­ta Os­man­lı­’yı par­ça­la­yıp ta­rih sah­ne­sin­den sil­mek için İt­ti­hat ve Te­rak­ki­’yi des­tek­le­yen İn­gi­liz­ler, di­ğer ta­raf­ta Van çev­re­sin­de Er­me­nis­tan kur­mak için Er­me­ni ko­mi­ta­cı­la­rı­nı des­tek­le­yen Sov­yet Çar yö­ne­ti­mi­… 

Tas­vip edil­me­yen olay­lar, ne var ki ol­du bit­ti­…

Şim­di­ler­de kan­lı geç­mi­şi kur­ca­la­ma­nın ne Türk hal­kı­na, ne de bu top­rak­la­rın özü ile öz­de­şen (iden­ti­cal) Er­me­ni hal­kı­na bir fay­da­sı yok. 

An­cak bu bir ze­hir­li par­mak­tı­r…

Bir yer­de Kürt­çü­lü­ğü kur­ca­lar.

Ol­maz­sa Er­me­ni­ci­li­ği, da­ha da ol­maz­sa Ale­vi­ci­li­ği­…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nusret Çiçek Arşivi