Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Dertlere Deva Zeytinyağı

Dertlere Deva Zeytinyağı

Ölümsüz ağaç diye bilinir zeytin. Adı bütün efsanelerde geçer. Kutsal kitapların hepsi zeytinden, iyileştirici gücünden ve faydalarından bahseder. işte efsanevi zeytin ağacının bize sunduğu en büyük sağlık kaynağı : Zeytinyağı

17-004.jpg
 
Çok eski çağlardan bu yana tüketilen zeytin, zamanla önemini daha da arttırmış, sofralardaki daimi yerini alarak insan sağlığının önemli bir koruyucusu olmuştur. Besin değeri oldukça yüksek olan zeytin, aynı zamanda yağıyla da sağlığa olan katkısını arttırmaktadır.

Allah’ın pek çok ayette dikkat çektiği zeytin bitkisinin faydaları, ancak tıp biliminin gelişmesiyle keşfedilmiştir. Peygamberimiz (sav) “Zeytinyağı yiyin ve onunla yağlanın! Zeytinyağıyla tedavi olun! Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinde çıkartılmaktadır” buyurmuştur.

 Zeytinyağının Türleri Nelerdir?

1-Riviera zeytinyağı: Rafine ve naturel zeytinyağının belli oranda karışımı ile elde edilir. Özellikle yemek ve kızartmalarda tercih edilir. Asit oranı en fazla %1′dir.

2-Rafine zeytinyağı: Zeytinyağı asit oranı yüksek olduğundan rafine edilmesi gerekir. Fiziksel rafine işlemi sonrasında  rafine zeytinyağı hemen hemen sıfır asit oranına sahiptir. Rafine yada Light zeytin yağı, daha çok zeytin yağının kuvvetli lezzetine alışık olmayan kimseler tarafından tüketilir.

3-Naturel zeytinyağı: Sızma ve naturel olarak ikiye ayrılır. Sızma zeytinyağının asit oranı en fazla %1′dir. Zeytinyağı içinde en makbulü sızmadır. Çiğ olarak salata ve soslarda tüketilir. Naturel zeytinyağında asit oranı %1-2 arasındadır.

Zeytinyağını nasıl saklamak gerekir?

Zeytinyağı ışık, sıcak, hava, zaman faktörlerinden etkilenir. Alırken ve saklarken, kapalı ve ışıksız yerde korunmalıdır. Serin bir yerde durmalıdır. Buzdolabına konulmaz. Cam ve koyu renkli olan şişeler tercih edilmelidir. Hava almamalıdır.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytin ağacının dalları, yaprakları ve reçinesi olduğu kadar, yağıda yıllardır ilaçların bileşimlerinde yer alan doğal maddelerden birisidir, doğal bir ilaçtır.

Çocuk gelişiminde hayati önem taşıyan yağ asitlerini, anne sütüne eş miktarda içerir. Söz
onusu yağ asitleri, çocukların kemiklerini güçlendirir, gebe ve emziren annelere özellikle yararlıdır.

 Zeytinyağında linoleik asit bulunmaktadır. Bu sayede anne sütünden kesilmiş olan bebeklerin beslenmesinde etkilidir. Yağsız inek sütü içine birkaç damla zeytinyağı koyarsanız doğal besin işlevi olarak görev yapar.

Çocuklarda beyin gelişiminde etkilidir.

Gelişim çağındaki çocukların kemiklerinin güçlenmesini hızlandırmaktadır.

İçinde birçok vitamin içermektedir. Vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesi sağlanmaktadır.
Zeytinyağı yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hem de beyin fonksiyonları üzerinde ki etkilerini geciktirmektedir.

Diyet programlarında mutlaka kullanılması önerilmektedir. Çünkü bağırsakları çalıştırmada etkilidir.
Zeytinyağı açısından zengin bir diyet aşırı şişmanlığı kontrol altına almada ve tedavi etmede düşük yağlı bir diyetten daha etkilidir. Ayrıca daha uzun süreli kilo kaybına neden olur ve kiloyu korumak daha kolaydır.

Sporcular için zeytinyağı çok önemlidir. Zeytinyağın içerisinde bulunan oleik asit kaslar tarafından en kolay yakılan ve en kolay hazmedilen yağdır

İdrar yollarındaki iltihapların ve safra kesesindeki rahatsızlıkların giderilmesinde etkin olarak kullanılmaktadır.

Kalbi korur. Kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde faydalı olduğu belirlenmiştir. Kalp krizi riskini azalttığı yapılan deneyler sonucu kanıtlanmıştır. Kalbiniz için zeytinyağından daha iyi bir şey yoktur. İyi kolesterolü yükseltir (HDL), kötü kolesterolü (LDL) düşürür, kandaki yağ oranını dengeler, iltihabı ve diğer kalp hastalıklarına neden olan sağlık sorunlarını önler.

Kan basıncını düşürür. İçerdiği etkili antioksidanlar damarları güçlendirir ve genişletir.

Dünyada kalp hastalıklarının en az görüldüğü ülkeler, zeytinyağının yoğun olarak tüketildiği "Akdeniz "ülkeleridir.

Baş ağrısını azaltır. Eğildiğinizde başınıza doğru saplanan bir ağrınız varsa, salata ve sebzelere düzenli ekleyeceğiniz zeytinyağı sayesinde hem bu ağrıdan hem de mide sorunlarından kurtulabilirsiniz.

Unutkanlığı önlemede etkilidir.

Zeytinyağı tüketen kişilerde mide asidinin azaldığı böylece gastrit ve ülser gibi hastalıkların daha az görüldüğü belirlenmiştir

Kan şekeri seviyesinin düşmesine yardım eder.

Yaşlandığınız zaman kalsiyum kaybını engellemek ve kemik erimesine yakalanmamak için zeytinyağı tüketmeniz önerilmektedir.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan bir başka sorun da, kireçlenmedir. Aralarında kalsiyumun da bulunduğu bazı mineraller, kireçlenmeyi önler. Zeytinyağı, bu minerallerin vücuttaki etkisini artırarak kireçlenmeye karşı önemli bir rol oynar.

Kanser riskini azaltır. Bitkisel antioksidan ile hücreleri kanserden korur.  

Safra kesesinin safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu önler.
Sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi gelir

Kahvaltıdan önce alınan bir kaşık zeytinyağı kabızlığa iyi gelir. Basur şikayetlerini giderir.

Zeytinyağı içindeki klor sayesinde de böbreğin daha iyi çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Romatizma tedavisinde etkilidir.

Kilo vermenizi sağlar. Kendine has lezzeti ve doymuş yağ oranının düşük olması kilo vermeye yardımcıdır.

Zeytinyağını dıştan sürmekle elde edilen faydaları

Cilde ve saça faydalıdır. Saça sürüldüğü zaman kepeği engeller ve dökülmeyi önler. Ayrıca saçı da parlatır. Kuru cildi canlandırdığı gibi kırışıkların azaltılmasında da etkilidir. Cilde pürüzsüz bir güzellik katar.

Zeytinyağı sabunu doğal, saf bir temizleyicidir ve vücudu nemlendirir. Yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkisi sayesinde cildi ve saçları temizlerken yumuşatır, nemlendirir. Aynı zamanda her tür hassas cilt için bile güvenlidir.

Kesiklerde ve su toplanmasında faydalıdır. Acılı güneş yanıklarında kızarmış deri zeytinyağı ile ovalanarak rahatlatılabilir.

Yorgun ayakların dinlenmesinde faydalıdır.. Çatlak ve kuru ayaklarınızın tedavisinde zeytinyağından faydalanabilirsiniz.

Kırılgan tırnaklarınız için zeytinyağı önerilmektedir. Tırnakları hem güçlendirir hem de güzel görünmesine katkı sağlar.

Doğum çatlaklarınız var ise zeytinyağı kullanarak bunların iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Emzirme esnasında göğüs ucunda oluşan yaraların iyileşmesi için zeytinyağı ile bakım yapabilirsiniz.

Ağızda çalkalandığında diş etlerini korur, diş çürümelerini önler, dişlerin beyaz olmasını sağlar.

Zeytinyağı sayesinde traş edilecek bölgeyi yumuşatabilir ve rahatlama sağlayabilirsiniz.

Kurumuş ve çatlamış olan dudaklar için nemlendirici ve merhem olarak zeytinyağını tercih edebilirsiniz.

Kas kramplarını tedavi eder.

Vücut masajı zeytinyağı ile yapıldığında kan dolaşımını artırır ve dokulara oksijen taşır.
Bebeklerin poposundaki pişiğe ve başlarındaki konak problemlerine çok iyi gelir

Zeytinyağının Zararı Var mıdır?

Zeytinyağı genel anlamda sağlık açısından faydalıdır. Fakat bazı özel durumlarda ve aşırı tüketildiğinde bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Zeytinyağının zararlarını şu şekilde sıralamak mümkün,

Aşırı zeytinyağı tüketimi damarlarda tıkanıklığa neden olabilmektedir. Kalp sağlığına yardımcı olmak yerine zarar verebilir.

Yine aşırı şekilde zeytinyağı tüketimi bünye de yağ dengesinin bozulmasına neden olabilir.
Cilde uzun süreli zeytinyağı uygulamak tahrişlere neden olabilir. Düzenli ama periyodik boşluklar bırakarak uygulanmalıdır.

Bugün birçok bilim adamı zeytinyağını esas alan beslenme modelinin en ideal model olduğunu düşünmektedir. Bu özelliklerinden dolayı günlük beslenme programında her öğünde bulunması gereken en temel besinler zeytin ve zeytinyağı olarak belirtilmektedir.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi