Recep Garip

Recep Garip

7 Haziran 2015 - Pazar

7 Haziran 2015 - Pazar

7 Ha­zi­ran 1983 yı­lın­da ilk kı­zım Ta­hi­re­’m dün­ya­ya teş­rif et­ti. Ben o va­kit Tuz­la Pi­ya­de Oku­lu­’n­da Ye­dek Su­bay­dım. Ha­be­ri rah­met­li Ba­bam, Ada­na Zin­cir­li Ca­mi­i İmam Ha­ti­bi Ah­met Ga­rip ho­cam mek­tup­la bil­dir­miş­ti. Şa­ir am­ca­la­rı gi­bi şi­ir­le, ya­zıy­la uğ­raş­sa da o min­ya­tür sa­nat­çı­sı ol­mak için yıl­la­rı­nı ver­me­yi sür­dü­rü­yor. Bir gün gü­zel de­ne­me­le­ri­nin, şi­ir­le­ri­nin min­ya­tür­le bir­lik­te yol al­dı­ğı­nı oku­ma fır­sa­tım ola­ca­ğı­na ina­na­rak ye­ni bir ya­şın hu­zu­ru­nu, öm­rü­nün be­re­ke­ti­ni, iki ci­han sa­ade­ti te­men­ni­siy­le göz­le­rin­den öpü­yo­rum.

***

7 Ha­zi­ran 2015 Tür­ki­ye­’de Ge­nel Se­çim­ler ya­pı­lı­yor. Bu pa­zar gü­nü her bir va­tan ev­la­dı o mü­ba­rek oy­la­rıy­la ül­ke­miz ve in­san­lı­ğı­mız adı­na ge­le­ce­ğe oy ve­ri­yor. Ve­ri­len her oy, Mil­le­ti­mi­zin geç­miş­ten ge­le­ce­ğe yü­rü­yü­şü­nü il­gi­len­di­ri­yor. Ya ha­yır­da, hak­ta kul­la­nı­la­cak oy­lar ve top­lu­mun ço­ğun­lu­ğu ne­ye ni­yet­liy­se Al­lah onu lüt­fe­de­cek. Ya da şer­de kul­la­nı­la­cak. Böy­le bir ay­rım­la kar­şı kar­şı­ya­dır bu­gün­kü se­çim. Ya yer­li ol­ma­yı, ka­dim kal­ma­yı, kut­lu, şe­ref­li, şah­si­yet­li, onur­lu, ma­zi­ye bağ­lı ve ge­le­ce­ği plan­la­ya­bi­len bir ka­rar çı­ka­cak ve hak üze­re yol sü­re­cek ya da şey­ta­nın iğ­va­sı akıl­la­rı, yü­rek­le­ri, ha­fı­za­la­rı boz­muş ola­cak ve ba­tı­lın, şer­rin ya­ni ba­tı­nın çiz­di­ği yol, ül­ke­mi­zin ge­le­ce­ği­ne yön ve­re­cek. Ya yer­yü­zün­de hak­kın söz­cü­lü­ğü­nü ya­pa­cak­sı­nız ya da ba­tı­lın söz­cü­sü ola­cak­sı­nız. Bi­ri­sin­de ebe­diy­yen kur­tu­lu­şa ulaş­ma umut­la­rı­nız var, di­ğe­rin­dey­se ne bu dün­ya­da ne de ahi­ret­te esen­li­ğe ka­vu­şa­bil­me şan­sı­nız. Ge­li­niz akıl­la­rı­mı­zı bir kez da­ha gön­lü­mü­ze gö­me­rek onur­lu ya­şa­mak için top­lu­mu­mu­zun ve üm­me­tin ge­le­ce­ği adı­na şer odak­la­rı­nı, şey­ta­nı ve yan­daş­la­rı­nı se­vin­dir­me­ye­lim. Hak­kı üs­tün tu­ta­lım. Ka­zan­cı­mız hem bu dün­ya ol­sun hem de ahi­ret­te ka­zan­ma umu­du­muz ço­ğal­sın.

***

Bu­gün, 7 Ha­zi­ran 1987 yı­lın­da kay­bet­tik “İ­şa­ret Ço­cuk­la­rı­”, “Ye­di Gü­zel Ada­m”, “Men­zil­le­r”, “Kor­ku ve Ya­ka­rı­ş”, “Ya­şa­ma­k”, “Bir De­ğir­men­dir Bu Dün­ya­”nın da ya­za­rı olan Ca­hit Za­ri­foğ­lu­’nu. İs­mi­ni al­ma­dı­ğım bir di­zi eser­le­ri da­ha mev­cut­tur şai­rin. Ca­hit Za­ri­foğ­lu­’nun “E­de­bi­ya­t”  der­gi­sin­de ya­yın­la­nan şii­ri “Ye­di Gü­zel Ada­m” TRT’­de di­zi­si ya­pıl­mış ol­sa da, şi­iri­mi­ze, ede­bi­ya­tı­mı­za olan kat­kı­sı di­zi­den da­ha da önem­li­dir. Di­zi hak­kın­da epey şey söy­le­ne­bi­lir, söy­len­di de. Biz dö­ne­min ede­bi­yat­çı­la­rı­nın, şi­iri­nin, sek­sen ön­ce­si ya­şan­mış­lık­la­rın gün­de­me ta­şı­nıl­mış ol­ma­sı­nı ve İs­la­mi şii­rin var­lı­ğı­nın ilk kez gün­de­me alın­mış ol­ma­sı­nı fay­da­lı bul­duk ve di­zi­yi bu yö­nün­den iz­le­dik.

Ne­cip Fa­zıl, Se­za­i Ka­ra­koç, Nu­ri Pak­dil, Ca­hit Za­ri­foğ­lu, Er­dem Ba­ya­zıt, Meh­met Akif İnan, Ala­ed­din ve Ra­sim Öz­de­nö­ren isim­le­ri do­la­yı­sıy­la Bü­yük Do­ğu, Di­ri­liş, Ede­bi­yat ve Ma­ve­ra der­gi­le­ri de bu ve­si­ley­le ye­ni­den gün­de­me alın­mış ol­du.

Yi­ne bu­gün, 7 Ha­zi­ran 2012 yı­lın­da, bü­yük bir Türk şai­ri olan Ab­dur­ra­him Ka­ra­ko­ç’­u da ebe­di âle­me uğur­la­dık. “Ha­sa­n’­a Mek­tup­la­r”, Ha­kim Be­ğ”, Vur Em­ri­”, Be­şin­ci Mev­si­m”, “A­na­do­lu­’da ba­ha­r”, “Ay­na­nın İki Yü­zü­” gi­bi eser­ler bı­rak­tı. Her bir ese­ri Türk şi­iri­ne ye­ni ses­ler, unu­tul­maz şi­ir­le­riy­le dil­ler­de des­tan­sı bir ha­vay­la hem şi­iri­mi­ze hem de tür­kü ge­le­ne­ği­mi­ze önem­li eser­ler bı­ra­ka­rak adı­nı unu­tul­maz­la­ra ara­sı­na yaz­dır­dı.
Ca­hit Za­ri­foğ­lu, Kah­ra­man­ma­raş­lı, Ab­dur­ra­him Ka­ra­koç da El­bis­tan­lı. Her iki şa­iri­miz de, Ye­di Bil­ge “Ye­di Gü­zel Ada­m”­lar da Kah­ra­man­ma­raş­lı.

“Mih­ri­ba­n”; şi­iri­mi­zin de, Tür­kü­mü­zün de kal­bin­de taht kur­du. Tıp­kı Za­ri­foğ­lu­’nun “Aş­ka Dai­r”, “Sul­ta­n” şii­ri gi­bi. Rah­me­te ula­şan bü­tün şa­ir­le­ri­miz, ön­den gi­den­le­ri, rah­met­le, şük­ran­la anı­yo­rum.

Aş­ka Da­ir’­de Za­ri­foğ­lu şii­re şöy­le baş­lar;

“Öy­le sof­ra­lar gör­düm ki­ İn­san kas­la­rı var­dı ta­bak­lar­da­ ­O eğik göv­de­ler önün­de yal­nız­lı­k ­Her şe­yi bir­bi­rin­den uza­ğa çar­pı­yor­du­ Bir ka­dı­n ­Bir er­ke­k ­ Giz­li­ce so­lu­yor­du­ Bir er­kek av ar­ka­da­şın­da­n ­Av dur­gun­lu­ğu gi­bi gös­te­rip sak­la­ya­ra­k ­Ka­mış­lık­ta­ki saz­la­rın ara­sın­da­n ­Ilık ve ya­pış­kan fı­sıl­tı­la­rı­ A­yı­ra­rak ala­ra­k ­Ur­gan gi­bi be­de­ni­ne do­lu­yor­du­ ­Her şe­ye ben­ze­ye­bi­lir­ken o ­Hiç­bir şey ben­ze­mez­ken ona­ … ”

***

“Sul­ta­n” ise;

“Seç­kin bir kim­se de­ği­li­m ­is­mi­min baş harf­le­ri acz tu­tu­yo­r ­Ba­ğış­la­ma­nı di­le­ri­m ­ Sa­na zor­sa bı­rak ya­na­yı­m Ko­lay­sa esir­ge­me­ ­Ha­yat bir boş rü­yay­mı­ş ­Ge­çen iba­det­ler özür­lü­ Es­ki gü­nah­lar dip­di­ri­ Seç­kin bir kim­se de­ği­li­m ­İs­mi­min baş harf­le­rin­de kim­li­ği­m ­Ba­ğış­lan­ma­mı di­le­ri­m ­ Sa­na zor­sa bı­rak ya­na­yı­m ­Ko­lay­sa esir­ge­me …”
Ab­dur­ra­him Ka­ra­ko­ç’­un Mih­ri­ba­nı­’y­sa şöy­le;

“Sa­rı saç­la­rı­na de­li gön­lü­mü Bağ­la­mış­tın, çö­zül­mü­yor Mih­ri­ban   Ay­rı­lık­tan zor bel­le­me ölü­mü Gör­me­yin­ce se­zil­mi­yor Mih­ri­ban   ­Yar, de­yin­ce ka­lem el­den dü­şü­yor Göz­le­rim gör­mü­yor ak­lım şa­şı­yor Lam­ba­da tit­re­yen alev üşü­yor Aşk kâ­ğı­da ya­zıl­mı­yor Mih­ri­ban   …

Ta­bip­ler­de ilaç yok­tur ya­ra­ma Aşk de­ğin­ce öte­si­ni ara­ma Her nes­ne­nin bir bi­ti­mi var ama Aş­ka hu­dut çi­zil­mi­yor Mih­ri­ban   …­ Ta­ri­fe sığ­mı­yor aş­kın an­la­mı An­cak çe­ken bi­lir bu der­di ga­mı Bir kör­dü­ğüm baş­tan so­na ta­ma­mı Çö­ze­me­dim çö­zül­mü­yor Mih­ri­ba­n”  

Şa­ir­ler, ilk at­lı­la­ra ben­zer. Ge­çip git­tik­le­ri di­yar­lar­da iz­le­ri, ses­le­ri, ne­fes­le­ri, mıs­ra­la­rı ka­lır. Şii­rin ül­ke­si bi­raz da me­lek­ler ül­ke­si­dir. Muş­tu­nun, müj­de­nin, tıl­sı­mın, il­ha­mın ve ik­ra­mın men­şe­idir bi­ze mah­fuz, şii­re mat­lup olan. Ah­met Efe  “Bir Yal­nız Ağa­ç” şi­ir ki­ta­bın­da “Söy­le­ye­me­m” de­se de mat­lup ola­na ka­vuş­ma te­la­şı his­se­di­li­yor;

“Ney­le­yim yâ­re da­hi der­di­mi söy­le­ye­mem!..
Kem na­zar­la kal­bi­mi kır­dı mı, söy­le­ye­mem!..
 
Faş edip de sır­rı­mı ni­ce ür­yan ola­yım?
Can, yar ile vus­la­ta er­di mi, söy­le­ye­mem!..
 
Ah­me­d’­im ef­gan ile sah­ra­lar ge­zip dur­du,
Men­zil-i mak­su­du­na var­dı mı, söy­le­ye­mem!..”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Garip Arşivi