Prof. Dr. Vahit Bıçak

Prof. Dr. Vahit Bıçak

Dolandırıcılık ve Gelişmişlik

Dolandırıcılık ve Gelişmişlik

Gazete, televizyon ve internet sitelerinden ülkeyi ve gündemi takip ediyorsanız fevkalade karanlık bir tabloyla karşı karşıyasınız. Moralinizi yerinde tutabilmeniz neredeyse imkansız. Her gün gelen şehit haberleri, şehitler için tertip edilen cenaze törenleri, boynu bükük kalmış şehit çocuklarının görüntüleri ve şehit yakınlarının feryatları içimizi burkuyor.

Şeçimler üzerinden iki buçuk ay geçmiş, memlekette hala bir hükümet kurulamamış. Hükümet kurulma umutları da tükenmiş. Yenilenen seçimin neler getireceği meçhul.

Ekonomide bir durgunluk hakim. Dolar almış başını gidiyor. “Ne olacak bu memleketin hali?” psikolojisi her ekrana, her yazıya, her habere sinmiş vaziyette.

Böyle bir karamsar ortamda uzun süre kalmak hem toplumsal psikoloji açısından, hem de bireylerin psikolojileri açısından zararlı. 

Arabanıza binip dışarı çıktığınızda sokak ve caddelere bambaşka bir hava hakim. Trafik yoğunlukla akmaya devam ediyor. İnsanlar karıncalar gibi sürekli hareket halinde, bir yerlere gidip geliyorlar.

Şehirlerarası yollara çıkıp diğer şehirlere veya sahillere doğru yol alacak olursanız, üzerinize çöken karamsar tablo, yerini iyimserliğe ve umuda bırakabilir. Uzun yol yapmayı göze alabilir ve Göcek, Dalaman, Dalyan bölgesine kendinizi atabilirseniz, uçsuz bucaksız orman yeşilliği ve uçsuz bucaksız deniz maviliği memleketin geleceği konusunda sizi yeniden umutlanmaya sevk edebilir.

Göcek koylarında tekne turu sabahın erken saatlerinde başlar. Öyle yemeği için tercihinizi “balık” ya da “tavuk” yönünde kullandığınızı tekneye binmeden kaptana bildirmenizde yarar var. Altmış liraya, öyle yemeği dahil, bir günlük tekne turuna çıkma imkanınız var. Tekneyle lüks yatların arasından suları pırıl pırıl olan Göcek koylarından beş altı tanesinde gün boyu birer saat yüzmenin vereceği huzur ve dinginliği tarif etmenin imkanı yok.

Dalyan’ın yukarı kısımlarındaki nehirlerin oluşturduğu kanyonlarda akarsuların üzerine restoranlar yapılmış. Masanın ve sandalyenin altından buz gibi su akıyor ve ortamı çok serinletiyor. Bir süre oturunca üşümeye başladığınızı hissedip garsondan şal istemek zorunla kalabilirsiniz. Salla oturduğunuz mekanın beş kilometre aşağısında sıcaklık kırk derece civarında. 

Dalyan’dan hareket eden tekne turlarının güzergahları farklı. Sazlıklar içerisinde oluşmuş nehirden yol alarak, yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmayan caretta-carette kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktıkları kumsala ulaşırsınız. Kaplumbağaların gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömdükleri yüz civarındaki yumurtaların bırakıldığı alanların yanına kadar gidebilirsiniz.

Dalaman bu bölgenin en gelişmiş yaşam bölgesi olmalı. Çünkü, uluslararası bir havalimanına sahip. Marmaris, Dalyan, Göcek, Köyceğiz, Fethiye yolcuları Dalaman’a uçuyor. Dalaman’a gelen yabancı ve yerli yatırımcıları karşılayan bir “tokatçı” ekibi oluşmuş. Buraya yatırıma gelenleri soyup soğana çeviriyorlarmış. İngiltere’de yerleşik bir kaç yatırımcı grubun nasıl tokatlandıklarının ve nasıl mağdur edildiklerinin hikayesini bizzat kendilerinden dinleme imkanı bulabilirsiniz. Anlatılan dolandırıcılık hikayeleri, Dalaman’ın neden gelişemediğini net olarak açıklar aslında. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Vahit Bıçak Arşivi