Böyle ayrıcalık görülmedi

Böyle ayrıcalık görülmedi
Doğan Holding’in sahibi Aydın Doğan “Vergi kaçırma”, “sahtecilik” ve “muhasebe hilesi” suçlarından yargılandığı iki ayrı davada dün ifade verdi. Sanık olarak yargılandığı davaların daha önceki duruşmalarına gelmey

KEMAL GÜMÜŞ'ÜN HABERİ...

Dün öğlen saatlerinde Küçükçekmece Adliyesi’ne korumaları ve adamları ile gelen Doğan Holdin’in patronu Aydın Doğan, ilk önce Küçülçekmece 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Vergi kaçırma”, daha sonra Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ise “sahtecilik” ve “muhasebe hilesi” suçlarından hâkim karşısına çıktı. Doğan’ın yanında davanın diğer sanıkları olan İmre Barmanbek ile kızı Vuslat Doğan Sabancı da vardı. Basının alınmadığı mahkeme salonunda ifadeleri alınan sanıkların yanında avukatları Köksal Bayraktar, Şehnaz Çakır ile Erem Turgut Yücel eşlik etti.

GAZETECİLERİ ATLATMAYA ÇALIŞTIM BAŞARAMADIM
Duruşma günü olmamasına rağmen basına görünmemek için gizlice mahkemeye gelen Doğan muhabirimizin mahkeme koridorunda “Duruşmaya daha bir hafta var. Erken gelmediniz mi?” sorusu üzerine, “Sizi atlatmak istemiştim ama, yakalandım, tebrik ederim” dedi. Doğan, Küçükçekmece Adliyesi’nde yaklaşık 2 saat kaldı.

BU KADAR AYRICALIK NEDEN?
Medya Patronu Aydın Doğan ile üst düzey yöneticilerinin, sanık olarak yargılandığı davalardan birinin duruşma tarihi 29 Mart 2010, diğerinin tarihi ise 3 Mayıs 2010 idi. Doğan ile birlikte 7 yöneticisi, 'sahtecilik' ve 'muhasebe hilesi' suçlarından yargılandığı ve Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın daha önce üç duruşması yapıldı. 8 sanıklı davanın ilk duruşmasına kimse gelmezken, ikinci duruşmasında Ahmet Toksoy ile Ertuğrul Özkök ifade verirken, üçüncü duruşmaya Soner Gedik katılarak ifade verdi. İlk üç duruşmaya avukatları tarafından sunulan gerekçeler son kez mazeretli sayılan Aydın Doğan, basının dikkat kesildiği ve önümüzdeki pazartesi günü yapılması gereken duruşmadan önce ifade vererek basını atlatmak istedi.

YARGI İLE DALGA GEÇİYORLAR
Doğan’a tanın ayrıcalık 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasından bir hafta önce ifadesinin alınmasıyla sınırlı kalmadı. Aydın Doğan’ın sanık olarak yargılandığı Axel Springer davasının ikinci duruşması ise 3 Mayıs 2010 tarihinde yapılacaktı. Ancak, Küçük Çekmece Adliyesi’nde tanınan ayrıcalık sayesinde Doğan, duruşmasına 40 gün kalan 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki Axel Springer davasında da ifade verdi. Hükümetin Anayasa değişikliği paketiyle ilgili açıklama yapan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek’in söylediği “yargı ile dalga geçiyorlar” sözünü hatırlatan bu ayrıcalık sayesinde Aydın Doğan bir kere geldiği Küçükçekmece Adliyesi’nde deyim yerindeyse bir taşla iki kuş vurdu.

BU ÖZEL İFADE GİREMEZSİNİZ
Mahkemedeki tuhaflıklar bununla da bitmedi. Bir yandan Aydın Doğan, köşe bucak gazetecilerden kaçırılmaya çalışılırken, öbür taraftan 7. Asliye ve 2. Asliye Ceza Mahkemesinde ifade veren Aydın Doğan’ı izlemek isteyen gazeteciler Doğan Avukatı Erem Turgut Yücel tarafından engellendi. Muhabirimizin Aydın Doğan ifade verirken halka açık olması gereken duruşmaya girmek için ısrar etmesi üzerine Erem Turgut Yücel, “bu özel ifadedir basına kapalıdır giremezsiniz” dedi.

Aydın Doğan’ın korumaları da adeta terör estirdi. Mahkeme koridorlarında Aydın Doğan’ soru sormak isteyen gazetecilerin çalışmasını engellemek isteyen koruma şefinin işgüzarlığı polisin müdahalesiyle son buldu. Aydın Doğan’ın mahkeme çıkışında gazetecilere tek tek hangi kurumda çalıştıklarını sorması dikkat çekti. Kendi çalışanlarının duruşmasını takip etmediğini öğrenen Doğan’ın, “Bizim adamlar nerede?Bir tane bizden adam yok hepsini işten atmak lazım”dediği duyuldu.

2. ASLİYE CEZA’DAKİ DAVA
Medya Patronu Aydın Doğan ve 7 yöneticisi, 'sahtecilik' ve 'muhasebe hilesi' suçlarından Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Sanıklar Aydın Doğan ile 7 üst düzey yöneticisi 'Doğan Yayın Holding'in 01.04.2003 -31.03.2004 döneminde sahte fatura düzenlemek, muhasebe hilesi yapmak sureti ile oluşturduğu iştirak hissesi satış zararlarını kurum kazancından indirmek, istisna kazançlara ilişkin giderleri kurum kazancından indirmek ve ortağına iştirak ve bağlı ortaklıkları ile grup şirketlerine örtülü kazanç dağıtmak' ile suçlanıyor. Doğan ile diğer sanıklar, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 359/a-1 maddesi ve TCK'nın 53. maddelerinden yargılanıyorlar.

7.ASLİYE CEZA’DAKİ DAVA
Doğan Yayın Holding hisselerinin yüzde 25'inin Alman Axel Springer şirketine satışıyla ilgili usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile 6 yönetici hakkında, hisse satışı sürecinde yanlış tarih bildirimi yaparak muhasebe hilesi yaptıkları iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Dava Küçükçekmece 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Davanın ilk duruşması 3 Şubat 2010 tarihinde yapılmıştı. Davalı Aydın Doğan, Soner Gedik ve Ertuğrul Özkök’ün 3 Mayıs’taki duruşmaya katılması zorunlu tutulmuştu. 3 Mayıs’ta davada kilit rol oynayan Hasan Şek'in de katılımı bekliyor.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.