Damat da ifade verdi

Damat da ifade verdi
Doğan Holding patronu Aydın Doğan’ın sanık olarak yargılandığı ve kendisine tanınan büyük ayrıcalık sayesinde geçtiğimiz Salı günü ifade verdiği “resmi evrakta sahtecilik” davasının dördüncü duruşması dün yapıldı. Davada kilit rolde olan

KEMAL GÜMÜŞ'ÜN HABERİ...

Doğan Holding’in sahibi Aydın Doğan ile 7 üst düzey yöneticisinin “sahtecilik” ve “muhasebe hilesi” suçlarından yargılandığı davanın 4. duruşması dün Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada kilit rol oynayan tanık Hasan Şek’in katılmadığı duruşmada Aydın Doğan’ın damadı M. Ali Yalçın Dağ ile DYH ile Doğan Burda Dergi Yönetim Kurulu Üyesi Barbaros Hayrettin Çağa ifade verdi.

DOĞAN’A ÖZEL MUAMELE YAPILMIŞTI
Davanın ilk üç duruşmasına gelmeyen Aydın Doğan, kendisine tanınan ayrıcalık ile duruşma tarihi olmadığı halde geçtiğimiz Salı günü Küçükçekmece Adliyesi’ne gelerek 2. ve 7. Asliye Ceza Mahkemelerinde ifade vermişti. Basının alınmadığı mahkeme salonunda ifade veren Aydın Doğan, kızı Vuslat Doğan Sabancı ve İmre Barmanbek, çıkışta gazetecilere yakalanmıştı. Basını atlatmak için duruşma tarihinden önce gelerek ifade vermek istediğini itiraf eden Doğan, basın mensuplarını karşısında görünce şaşkınlığını gizleyemeyerek, “Sizi atlatmak istemiştim ama, yakalandım, tebrik ederim” demişti.

DOĞAN’IN TEPE KADROSU TEK TEK İFADE VERDİ
8 sanıklı davada şimdiye kadar Aydın Doğan dahil 7 kişi ifade verdi. Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında Ertuğrul Özkök ile Ahmet Toksoy katılarak ifade verirken, üçüncü duruşmada ise Soner Gedik ifade vermişti. Duruşma tarihi olmadığı halde geçtiğimiz Salı günü kendilerine tanının ayrıcalık sayesinde ifade veren Aydın Doğan, kızı Vuslat Doğan Sabancı ile İmre Barmanbek de ifade vererek sıralarını savdılar. Bu davada şu ana kadar ifadesi alınmayan Doğan’ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ ile Barbaros Hayrettin Çağa da dün Küçükçekmece Adliyesi’ne gelerek ifade verdiler. Duruşma, ifadelerin ardından 21 Haziran 2010’a ertelendi.

‘MUHASEBE HİLESİ’ VE ‘SAHTECİLİK’TEN YARGILANIYORLAR
Vergi Usul Kanunu’na aykırı suç işleme iddiasıyla yargılanan Aydın Doğan ile üst düzey yöneticilerine “sahtecilik” ve “muhasebe hilesi” suçları isnat ediliyor. Sanıklar; Doğan Yayın Holding’in 01.04.2003 -31.03.2004 döneminde sahte fatura düzenlemek, muhasebe hilesi yapmak sureti ile oluşturduğu iştirak hissesi satış zararlarını kurum kazancından indirmek, istisna kazançlara ilişkin giderleri kurum kazancından indirmek ve ortağına iştirak ve bağlı ortaklıkları ile grup şirketlerine örtülü kazanç dağıtmak ile suçlanıyor. Doğan ile diğer sanıklar, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 359/a-1 maddesi ve TCK’nın 53. maddelerinden yargılanıyorlar.

***

HASAN ŞEK’İN İKNA EDİLDİĞİ İDDİA EDİLİYOR
Halkalı Vergi Dairesi'nin 2009 yılı Şubat ayında kesilen 826.3 milyon liralık cezanın önemli bir kısmını işadamı Hasan Şek'e yapılan hisse devrinde muvazaa tespiti oluşturuyor. Gelirler Kontrolörünün tespitlerinde, 2003 yılında Doğan Grubu'nun Doğan Raks Pazarlama'yı (D&R) Hasan Şek'e ‘ticari bir operasyon’la satmış gibi gösterip vergi kaçırdığı iddia ediliyor. Sermayesi 6.4 milyon lira olan Doğan Raks'ın, yüzde 89.47'lik hissesini Doğan Grubu'nun eski çalışanı Hasan Şek’e 50 bin liraya satıldığı ve zararın vergiden düşüldüğü ileri sürülüyor. Söz konusu iddiayla ilgili 14 Şubat 2009’da Gelirler Kontrolörlerinin bilgisine başvurduğu Hasan Şek, toplam 4 soruya verdiği cevapların yer aldığı iki sayfalık tutanakta; ‘Doğan Raks A.Ş. ile bir ilişkiniz var mı?’ sorusuna ise “Ha o iş mi? O bir hatır ve rica işiydi” cevabını verdi. Halkalı Vergi Dairesi'nin kestiği vergi cezasına yapılan itirazın görüldüğü İstanbul 6. Vergi Mahkemesi'ndeki davanın 22 Ocak tarihinde yapılan duruşmasında, Doğan Grubu’nun avukatı Erem Turgut Yücel, Hasan Şek'in ‘pejmurde, meczup ve müflis sözüne itibar edilmeyen bir işadamı’ olduğunu iddia ederek “Hasan ifadelerine itibar edilmemelidir” dedi. Şek'in ifadeleri hem gerçek vergi tutarının tespiti için yapılan itirazın görüldüğü İstanbul 6. Vergi Mahkemesi'ndeki dava hem de vergi kaçakçılığı suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılandığı Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dava için büyük önem taşıyor.

HASAN ŞEK İKNA MI EDİLDİ?
Ancak duruşmalara Hasan Şek’in duruşmalara katılmaması ise daha önce Doğan Grubu’nun Hasan Şek’i vazgeçirmeye çalıştığına yönelik iddiaları güçlendiriyor. Daha önce medyada çıkan iddialara göre Doğan’ın avukatı Erem Turgut Yücel’in Hasan Şek için meczup ve sözüne itibar edilmeyen biri ifadelerini kullanması Hasan Şek’i rahatsız etmiş bunun üzerine Doğan’ın avukatına ifadesinden vazgeçmeyeceğini belirtmiş doğanın avukatı Erem Turgut Yücel ise özür dileyerek söz konusu ifadeleri kullanmadığını söylediği iddia edilmişti.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.