RTÜK skandalında ikinci perde!
İLGİLİ HABER: RTÜK'TE NELER OLUYOR?
Bu bölümdü Kurul raporunda şu skandallara yer veriyor; RTÜK üyelerinin sürekli yurtiçi ve yurtdışı yaptığı seyahatler! RTÜK üyelerinin aldığı milyonlarca liralık yolluklar! Kurul üyelerine yapılan astronomik kira ödemeleri! Çay şirketine organizasyon ihalesi verilmesi! Yapılmayan toplantılara ödemeler yapılmış!
3 senede devr-i alem
Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun faaliyet ve harcamalarına yönelik yapılan inceleme daha çok ses getireceğe benziyor. Raporda üyelere yurtiçi ödenen yolluk miktarlarının yanı sıra yurtdışı görev ve yollukları da eleştirilen konulardan biri oldu. Özellikle Singapur, Rio, Las Vegas, Honkong, Seul gibi uzak mesafelerde yapılan çeşitli seminer, forum, toplantı vb. gibi görevler neden ile üyelere 3 yılda yazılan çeşitli görev yollukları dikkat çekiyor. Buna göre 2006-2008 döneminde Üst Kurul üyelerine yapılan yolluk ödemeleri aşağıdaki gibi:
Tablodaki verilerden, en fazla harcırah ödemesinin İstanbul’da oturduğu bilinen üyelere (Hülya Alp hariç) yapıldığı anlaşılıyor.
Rapordan alınan bilgilere göre, harcırah ödemelerindeki artışların en önemli sebebi, mevcut kurul üyelerinin 2005 yılı Temmuz ayında göreve başlamasından sonra aldıkları bir üst kurul kararı. 31.08.2006 tarihinde 2006/62-12 sayılı RTÜK toplantısında alınan karara göre;
“1- Üst Kurul Başkan ve Üyelerinin yurt içi gündelik miktarlarının en yüksek Devlet memuru (Başbakanlık Müşteşarı) yevmiyesinin 1,5 katı olarak,
2- Yurtdışı geçici görevlendirmelerde Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Yurtdışı Gündelik Hesaplanmasına Ait Cetvel uygulamasına,
3- Üst Kurul Başkan ve Üyelerinin yurtiçi ve yurtdışı geçici görevlendirmelerinde yol giderlerinin belge karşılığı tamamının ödenmesine,
4- Konaklama gideri olarak;
a) Yurtiçinde fatura karşılığının (yatak+kahvaltı) ödenmesine,
b) Yurtdışında bir günlük gündelik miktarını geçmeyecek kadar fatura (yatak+kahvaltı) tutarının ödenmesine, …” kararı veriliyor.
Bu karardan sonra RTÜK üyelerine, yurtiçi görevlerde Başbakanlık Müsteşarı yevmiyesinin 1,5 katı, yurtiçi konaklamalarda da fatura karşılığı tutarının tamamının ödenmesi uygulaması başlıyor ve söz konusu karardan sonra, özellikle yurtdışı görevler oldukça cazip hale geliyor.
Bu uygulamanın sonucunda ise, üst kurul üyelerinin örneğin 2006 yılı yurtdışı harcırah ödemelerindeki artış bir önceki yıla göre % 530,17 oranında artmış oluyor.
Hem lüks konut, hem 3600 TL kira yardımı
Devlet Denetleme Kurulu tarafından RTÜK faaliyet ve harcamalarına yönelik yapılan teftiş raporu çarpıcı ifadeler ile dolu. Bunlardan biri de RTÜK üyelerinin kendilerine sağlanan üst düzey imkanlar ile beraber 2005/57-3 sayılı Kurul Kararı doğrultusunda kurul başkanı, başkan vekili ve üyeler için aylığı 1.950 ile 3.600-TL arasında değişen 7 adet konut kiralanması yoluna gidilmesi
Bahsi geçen konutlara bu güne kadar yaklaşık 700.000 bin TL kira ödenirken, kurul üyelerinden buralar için aylık yalnızca 208,80 TL kira kesintisi yapılmıştır.
Ancak Kamu Konutları Kanunu’nun 2. Maddesinde özetle, “…kamu kurum ve kuruluşları kiralamayı ancak zaruri hallerde ve kısıtlı olarak yapılabilir. Bunun uygulaması yönetmelikte belirtilir” denmesine rağmen RTÜK’ün hizmet binasının yakınlarında Bilkent Sitesi içinde 2 adet 130 m2 konutun boş vaziyette bekletilmesi ve adına konut kiralanan bazı üyelerin aynı yerde (hatta aynı sokakta) evlerinin olması “zaruret” halinin bulunmadığını ortaya koyuyor.
Raporda durum şöyle yorumlanıyor: “… Kurumun mevcut lüks lojmanlarında oturulmayıp, 3.600- TL’ye varan tutarlardan yeni konutlar kiralanması, daha lüks konutlarda oturma isteğinin sonucu olarak çıkmıştır. Bu olay, kurum kaynaklarının harcanmasındaki rahatlığı ortaya koymaktadır. Yapılan araştırmalarda, üyeler adına kiralanan bazı konutların kira bedellerinin bulundukları mevkilerdeki emsal kira bedellerine göre yüksek olduğu da görülmüştür.” denildi.
Gelen bilgilere göre, Üst Kurula ait bazı taşınmazların atıl olarak tutulduğu da iddialar arasında. Örneğin, kurulun Ankara Bilkent Sitesi içerisinde toplam alanı 310 m² olan 2 adet konutu bulunmakta, bunlardan birinde İstanbul’da yaşayan iki üye Ankara’ya geldiklerinde zaman zaman kalmakta, diğeri ise kullanılmamaktadır.
İstanbul Kanlıca’da toplam alanı 430 m² olan 2 adet konut bulunurken, söz konusu konutların üyelerin sadece İstanbul ziyaretleri sırasında kullanıldığı, bu kullanımların üç ayda bir gerçekleştiği, her bir konut için ayda 450 TL aidat ödendiği, üyelerin İstanbul’a resmi bir görev için gittiklerinde otellerde konakladıkları, söz konusu konutlarda ise özel tatil için ve aileleri ile birlikte gittiklerinde kaldıkları iddilar arasında.
DDK raporuna göre, Boğazın kıyısındaki dairelerin her birinin yaklaşık değerinin 1.000.000 $ civarında olduğu ve RTÜK İstanbul Bölge Müdürlüğünün denetimi kapsamında bu konutların çok lüks bir şekilde tefriş edildiği belirtilirken, İzmir Karşıyaka’da ise her biri 232 m² olan 4 adet villa tipi dubleks binanın boş olarak RTÜK üst kurul üyeleri için bekletildiği ifade edildi.
RTÜK’te çaylar şirketten!
Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Raporu RTÜK içinde personel ve üst kurul üyelerinin faaliyetlerini incelerken aynı zamanda kurumdaki çeşitli ihale ve ödemeleri de gözden geçirdi. Raporda eleştiri alan en çarpıcı konulardan biri de kurumdaki çay ocağı ve yemekhane benzeri işletmelerin ihalesiz olarak işletme sahiplerine devredilmesi. Örneğin mevcut çay ocağı 2006 mart ayında herhangi bir ihale süreci işletilmeksizin, sözleşme yapılmak suretiyle aylık 250 TL kira bedeli karşılığında Furkan Çay Ocağına ? 1 yıl için kiraya verilmiş. Sözleşme, takip eden yıllarda aynı hükümlerle uzatılmış ve kira bedeli en son 300 TL olmuştur. Söz konusu çay ocağı, ismini HA-FE Grup olarak değiştirirken halihazırda aynı firma RTÜK’te çay ocağını işletmeye devam etmekte. İşte DDK raporuna yansıyan bilgilere göre, RTÜK’teki çay ocağı ile ilgili iddialar:
a) Çaylar, kurumun elektriği ve suyu ile yapmaktadır. Yapılan sözleşmede elektrik ve su giderleri ile ilgili herhangi bir hüküm öngörülmediğinden, çay ocağının bu giderleri bu güne kadar kurum tarafından karşılanmıştır. Üst Kurul Ankara merkez binası için 2008 yılında 690.642,04 TL’lik elektrik gideri ödendiği düşünülürse çay ocağının buradan nasıl bir fayda sağladığı ve kuruma ne kadar elektrik parası ödediği merak konusu
b) Çay firmasının faaliyette bulunduğu kısımlara ilişkin bazı tadilat ve tamiratlar Üst Kurulca karşılanmaktadır. Örneğin; 03.03.2009 tarih ve 959 yevmiye numaralı ödeme belgesi ekindeki belgelere göre çay ocağına dolap, tezgah yaptırılmasından dolayı KDV dahil 4.248,00 TL harcama yapıldığı anlaşılmıştır.
Çaylar şirketten
Çay ocağının kuruma sağladığı hizmetler karşılığında kurumdaki daire başkanları için ödenen çay paralarının buradan karşılandığına dair iddialar da dedikodular arasında. Örneğin DDK raporundan yansıyan bilgilere göre, kurum paralarının bankalarda tutulması karşılığında sağlanan promosyon kaynağından çay firmasına 2006-2008 döneminde, daire başkanlarınca içilen çaylar için her ay 1.000 TL-1.500 TL arasında ödemeler yapılmıştır. Bu şekilde üç yıllık dönemde Furkan Çay Ocağına 62.184 TL ödenmiş.
Ayrıca, basın duyurusu gibi bazı organizasyon hizmetlerinin Kamu İhale Kanunun 22/d maddesine göre Furkan Çay Ocağına verildiği de ortaya çıkan bilgiler arasında. Bu tür organizasyonlar karşılığında çay ocağına 2006 yılında 16.166,00 TL, 2007 yılında 6.331,50 TL ve 2008 yılında 44.156,02 TL ödeme yapılmış.
Elektriği, suyu, tadilatı ve tamiratı, personel geliş ve gidişi Üst Kurul tarafından sağlanan çay ocağına Üst Kurulda sağlanan imkanlara bakıldığında, kira bedelinin çok düşük tutulduğu ve kiraya verme işleminin herhangi bir ihale prosedürü işletilmeksizin yapıldığı ortaya çıktı.
Lüks otellerde toplantılar
Kurum içinden yansıyan bilgilere göre üst kurul üyelerinin bölge müdürlüklerine toplantıya gittikleri zaman buraların imkanları yerine 5 yıldızlı otellerin imkanlarından faydalandıkları konuşuluyor. Örneğin 04 Temmuz 2007 tarihinde İstanbul’da yapılan toplantı Conrad Otel’de yapılırken 1 günlük toplantı için kurumun cebinden 18.408 TL çıktığı tespit edildi.
Ankara dışında yapılan çok sayıdaki toplantıdan biri de 06.06.2008 tarihinde İzmir’de yapılan toplantı oldu. Burada 15 kişinin katılımı ile yapılan ve 2 gün süren toplantıya RTÜK 11.775 TL fatura ödedi.
Ancak yapılan değerlendirmelerde İstanbul ve İzmir Bölge Müdürlükleri’nin imkan ve tesislerinden pekala yararlanabilecekken üyelerin 5 yıldızlı otelleri tercih etmesi düşündürücü. Örneğin yalnızca 9 kurul üyesinin katıldığı bir toplantı için bu otellerde kurulan ses sistemine (10 mikrofon, ses kaydı, 1 adet barkovizyon) bir günlük kira bedeli olarak KDV dahil 8850 TL’lik ödeme yapılması dikkat çekici.
Yapılmayan toplantıya ödeme
Rapora göre İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı hukuk dışı işlemler de müfettişlerin gözünden kaçmadı. Örneğin, İstanbul Bölge Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmada yerel ve bölgesel radyo yöneticilerine yönelik olarak 17 Şubat 2007 tarihinde Yalova ve 20 Şubat 2007 tarihinde Kocaeli’nde yapıldığı söylenen toplantıların esasında hiç yapılmadığı iddialar arasında.
Bu konuda ile ilgili olarak raporda geçen kısım şöyle: “Yapılan araştırmada Yalova organizasyonu için 6.300,00 TL, Kocaeli organizasyonu için 5.280,00 TL olarak düzenlenen faturaların, satın almaları yapan İstanbul Bölge Müdürlüğünce RTÜK merkezine gönderilmesinden sonra, ödeme belgelerinin tahakkuk işlemlerinin yapılması sırasında görevli personelce itiraz edilmesi üzerine, Yalova organizasyonu için 2.450,00 TL ve Kocaeli organizasyonu için ise 1.500,00 TL olarak yeniden fatura düzenlendiği ve ödemelerin sonraki tutarlar üzerinden yapıldığı görülmüştür. İlk faturadaki tutarların piyasa fiyat araştırması sırasında firmaca verilen fiyatlar kadar olduğu anlaşılmıştır.” Denildi.
Ancak iddialar bununla da kalmadı. DDK müfettişleri, saymanlık ödemesinden geçmiş belgelerde katılanlara ilişkin ikna edici belge bulunmadığını ve organizasyona katılması öngörülen RTÜK personelinin organizasyon ile ilgili olarak bilgilerinin olmadığını açıkladıklarını rapor ettiler.
Tüm bu bilgilerin ışığında, İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün adı geçen organizasyonlar için önce yüksek tutarlı faturalar gönderip, itiraz edilmesi sonrasında düşük tutarlı olarak yeniden fatura düzenlemesi, Kocaeli organizasyonunun hiç yapılmadığı halde bedelinin ödendiği kanaatini oluşturmuştur denildi.
Kaynak: elmahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.