Hürriyet aracılığa mı soyundu?
HABERVAKTİM-
Artan terör olaylarının ardından gündeme gelen “Terör örgütü taşeron” tartışmasında dikkatler İsrail ile ABD’ye çevrilmişken, “Türkiye’nin, Amerika’dan Kobra helikopter talebinde bulunduğu” haberi kafaları karıştırdı.
ARACILIĞA MI SOYUNDU?
Hürriyet bugün manşetten, “Türkiye’nin bir süredir Amerika’dan Süper Kobra helikopter talep ettiğini, Amerika’nın, üretimin ancak iç talebi karşıladığı gerekçesiyle bir süredir reddettiği bu talebe karşı bu kez sürpriz bir çıkış yaparak, olumlu cevap verdiğini” ileri sürdü. Amerika’nın lütfederek, Türkiye’ye olumlu cevap verdiğinin ileri sürülmesi hayli anlamlı bulunda.
Hürriyet’in asker kökenli Ankara Temsilcisi Metehan Demir’in imzasını taşıyan bu iddiasıyla ilgili Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama gelebileceği gibi şuan için doğru kabul edilmesi halinde, akıllara daha önce bu ülkeden alınan F 16’ları getiriyor.
Daha önce alınan F 16’larla ilgili “Yazılımından ötürü ABD'nin kendisine göre düşman olarak gördüğü ülkeleri düşman, dost olarak gördükleri ülkeleri de dost görüyor” tartışmaları yaşanmış, bu F 16’lara milli yazılım takılmasının Amerika tarafından reddedildiği haberleri basında yer almıştı.
Milli yazılım şu anlama geliyor: Milli yazılım, F 16’ların elektronik harp sistemlerinde kimin dost kimin düşman olduğunu ayırt etmeye yarıyor. Eğer Amerika’nın taktığı yazılımı kullanırsanız, o uçağın savaş sistemi kimin dost kimin düşman olduğunu o cihaza yani sahip ülkeye göre tanıyor. Ve ona göre savaş sistemi çalışıyor. Yani bir uçağı dost olarak algılarsa pilot ne yaparsa yapsın sistem ateşlemiyor.
Türkiye’nin İsrail’den aldığı Heron’ların da benzeri bir sisteme sahip olduğu belirtiliyor.
Hürriyet’in haberi şöyle:
İşte ABD’den talepler:
Heron’lar Kuzey Irak’ta da uçsun
Güvenilir istihbarat kaynaklardan alınan bilgiye göre, Ankara, havadan istihbarat toplayan insansız hava aracı (İHA) Heron’ların Kuzey Irak havasında, Amerikalıların Irak’ta konuşlu predator tipi İHA’larının da Türkiye toprakları üzerinde uçmasını istedi. Normalde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları veya Heron’ların Irak’ta uçabilmesi için ABD’nin izni gerekiyor. Çünkü Irak, işgal altında olduğundan hava sahası Amerikalılara ait olarak kabul ediliyor. Son olarak, karakollara yapılan baskınlar üzerine ABD ile etkin bir istihbarat alışverişi konusunda eleştiriler olmuştu. Anlık istihbaratın ABD tarafından etkin sağlanmadığı iddiaları ortaya atılmıştı.
Kandil’deki hedefler lazerle işaretlensin
Öte yandan, Türk yetkililer, Kandil Dağı’ndaki PKK kamplarında, silahlı taşıma kabiliyeti de olan Amerikan araçları predatorların lazerle hedefleri işaretleyerek Türk jetlerine daha net yardımcı olması konusunda da istekte bulundu. Tekliflerin halen taraflar arasında değerlendirildiği belirtiliyor.
En kısa sürede 2 Süper Kobra gelsin
ABD’ye iletilen bir diğer talep de PKK’nın güneydoğudaki korkulu rüyası haline gelen taarruz helikopterleri ile ilgili oldu. Uzun süredir kendisine gerektiği bahanesi ile bu talebe olumsuz yanıt veren ABD, bu kez sürpriz bir çıkış yaptı. Pentagon, en kısa sürede iki Super Kobra helikopterin Türkiye’ye teslim edileceğini bildirdi. Son olarak, operasyonlardaki zafiyeti gidermek amacı ile İtalyan Mangusta A 129 tipi kullanılmış savaş helikopterlerinden 9 adet alıma karar verilmişti. Ancak, bu karara rağmen, daha önce 10 adet alınan, zamanla çeşitli nedenlerle aktif sayısı 5’e düşen çift motorlu gece uçabilen Super Kobra’ların (AH-1W) hala öncelikli alım listesinde bulunduğu belirtiliyor.
Dakikada 750 mermi
İkİ adet General Electric T 700 turboshaft motoruyla saatte 338 kilometre hız yapabilen Süper Kobra, 3 namlulu 20 milimetrelik M-197 Gatling otomatik topla dakikada 750 mermi atabiliyor. Aynı zamanda AGM-114 Hellfire füzeleri ve 70 milimetrelik Hydra roketleri taşıyabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.