Reyting ölçümlerine bir otorite karar versin

Reyting ölçümlerine bir otorite karar versin
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun uzun süredir tartışılan reytinglerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

Ölçümlerin nasıl yapılacağına bir otoritenin karar vermesi gerektiğini söyleyen Dursun, ölçümleri yine özel bir firmanın yapabileceğini ifade etti. Reytingler için kendilerinin de içinde bulunduğu bir denetim mekanizmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Uzun süredir gündemi meşgul eden reyting konusu tartışılmaya devam ediyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, reyting ölçümlerinin nasıl yapılacağına bir otoritenin karar vermesi gerektiğini söyledi. Ölçümlerin yine özel bir firma tarafından yapılabileceğini ifade eden Dursun, kendilerinin de içinde bulunduğu bir denetim mekanizmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, dün Medya Derneği tarafından düzenlenen programda radyocularla buluşarak yeni RTÜK yasa tasarısı hakkında bilgi verdi. Dursun'a Medya Derneği Başkanı Salih Memecan ve RTÜK üyesi Taha Yücel de eşlik etti. Yeni tasarının çok önemli olduğuna vurgu yapan Dursun, "Reyting ölçümünü biz yapalım demiyoruz. Piyasa yapsın yine. Ama gelişigüzel yapılmasın. Bir otorite, reyting ölçümlerinin nasıl yapıldığına karar versin. Ölçümü yapmak isteyen firmalar bu ilkelere uygun reyting ölçümleri yapsınlar, bu ilkelere uygun yapılıp yapılmadığını da bir otorite denetlesin, bağımsız uluslararası bir otorite veya birkaç kuruluşun içinde olduğu ulusal otorite olabilir." ifadelerini kullandı. RTÜK'ün de denetimin bir noktasında yer alması gerektiğinin altını çizen Dursun, "Buna eleştiri getiren çevreler var. Ama TBMM, bu sektörün faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemek için bir üst otorite oluşturmuş. Bu otoritenin böyle hayati alanla ilgili hiçbir şey söylememesini kabul edemeyiz. Bu konuda RTÜK hem düzenleme yapmalı hem de denetlemenin bir yerinde olmalı." diye konuştu.

AB müzakerelerinde halen açıkta olan Bilgi Toplumu ve Medya faslının doğrudan muhatapları olduklarını kaydeden Dursun, "Bu sektörde ciddi problemler var. Bunların giderilebilmesi için, yasanın yenilenmesi gerekiyor. 3-4 yıldır devam eden çalışmalar son 1 yıl içerisinde belli bir noktaya geldi. RTÜK yasa tasarısı tahminimize göre ekim ayında yasalaşma imkanı bulacak. Böylece Türkiye olarak bir faslı da kapatmış olacağız." dedi.. Tasarıyı hazırlarken yayıncılarla istişareler yaptıklarını belirten Dursun, "Bize bir şey sorulmadı, diyenler var. Biz, her öneriyi dikkate aldık. Bu serzenişleri ciddi bulmuyorum." ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.