NTV Belgeseli'ne göre maymun soyundanız!
"Bizler Primatlar (maymunlar) içinde en yaratıcı ve en yenilikçi olanlarız. Çok geniş ve kapsamlı bir aile ağacının sadece bir dalı. Bireysel bilgiyi geliştirip bir sonraki kuşağa geçirme yeteneğini geliştirmiş bir aile. Anne ile bebeği arasındaki güçlü bağlar üzerine kurulmuş bir aile. Pek çok şeyi paylaştığımız bir aile."
Bu cümleler 10 bölüm halinde Cuma akşamları Türkiye'nin en popüler haber kanalı NTV'de yayınlanan 'Hayat' isimli belgeselin son bölümünün son cümleleri. 9 bölümünde farklı canlı türlerini ele alan belgesel 10. ve son bölümünde çok tartışılan bu cümlelere yer verdi. Bu değerlendirme insanın maymundan geldiğini ileri süren bilim adamı Charles Darwin'i ve Evrim Teorisi'ni hattırlattı.
PRİMATLAR NEDİR
Primatlar, hayvanlar âleminin memeliler sınıfından maymun ve benzeri hayvanları içeren takım. İnsansı maymunları (goril, orangutan, şempanze, gibon ve insan), maymunları, ayrıca lemur, marmoset, galago, tarsiyer ve lorisleri içerir. Primatlar çevik ve hızlı canlılardır. Çoğunluğu ağaçlarda yaşar. Hepsinin elleri, ele benzer ayakları, ileri bakan gözleri vardır.
Tekil ad olan "primat", bu takım içindeki herhangi bir tür için kullanılabilecek ortak isimdir. "Primat" sözcüğü, Latince'de "en başta, mükemmel, asil" gibi anlamları olan primas sözcüğünün çoğulu primatesten Fransızca'ya tekilleşerek geçen primate sözcüğünden türemiştir.
Dağılımı
Primatlar tüm dünyaya yayılmışlardır. İnsan dışındaki primatlar başlıca Güney ve Orta Amerika'da, Afrika'da ve Asya'nın güneyinde bulunurlar. Bazı türlerin yaşadıkları alanlar, Amerika kıtasında Meksika'nın güneyi ile Asya'da Japonya'nın kuzeyi kadar kuzey bölgelere ulaşır.
Sınıflandırma
Resmi olmayan bir gruplamayla, primatlar takımı kabaca üç ana gruba ayrılır:
Önmaymunlar (prosimiyenler): Vücutları erken dönem ilkel primatlarınkine en çok benzeyen türlerdir. Bu grubun en bilinen tüleri olan lemurlar, Madagaskar adası ve daha az olarak da Komoros Adaları'nda, dünyanın geri kalanından izole bir durumda yaşarlar.
Yeni Dünya maymunları: Simiyenlerin kapuçin, havlayan ve sincap maymunları gibi türleridir; esasen Amerika kıtasında yaşarlar.
Eski Dünya maymunları ve insansı maymunlar: Simiyenlerin Yeni Dünya maymunları dışındaki türleridir ve insan hariç tutulursa, Asya'nın orta ve güney kesimleri ile Afrika'da yaşarlar. Ayrıca, fosil bulguları bu gruba ait pek çok türün Avrupa'da da yaşamış olduğunu gösterir.
'Hayat' NTV'de 10 bölüm olarak yayınlandı
BBC tarafından hazıralan "Hayat" (Life) isimli belgesel, usta oyuncu Tuncel Kurtiz’in etkileyici sesiyle cuma günleri NTV’de ekrana geldi..
Hayatı sıradışı hayvanlar ve sıradışı davranışlarla yeniden keşfetmek isteyenlerin asla kaçırmayacağı, ekranlara ilk kez gelen muhteşem görüntülerle dolu "Hayat" (Life), heyecan ve keşif bir arada sundu.
50’şer dakikalık 10 bölümden oluşan yapımda doğal dünyanın sınırlarından 130 hikaye anlatılıyor.
"Hayat" (Life), dünya üzerindeki canlı çeşitliliğini gözler önüne sererken; hayvanların ve bitkilerin, hayatta kalabilmek ve üremek için yapmak zorunda oldukları sıra dışı ve olağanüstü taktikleri keşfetme olanağı sunuyor.
EN AÇIKLAYICI BELGESEL(!)
BBC’nin Doğal Tarih Birimi’nin yöneticisi Neil Nightingale, “Özel kamera teknikleri ve ileri teknoloji sayesinde '‘Hayat’, Doğa Tarihi Bölümü’nün daha önce hazırladığı tüm televizyon dizileri içinde yeni hayvan davranışları üzerine en açıklayıcı olanı. Belgeselin ülküsü temel hayvan gruplarının en iyi ve en sıradışı davranışlarını yakalamak.
Derinlerdeki büyük Humbolt mürekkepbalığı sürülerinin işbirliği içinde beslenmelerinden, ormanların yükseklerindeki orangutan anneler ve bebeklerinin samimi davranışlarına kadar belgelediği her şey ile 'Hayat', amacına ulaşmış bir yapım.
'Hayat'ın şimdiye kadar yaptığımız en iyi dizilerden biri olduğuna inanıyorum. Muhteşem görüntüleri, olağanüstü hikayeleri, sergilediği yeni davranışlar ve yeni perspektifiyle dünyanın dört bir yanında seyircileri kendine hayran bırakacağına eminim” diyor.
SESLENDİRMEDE DEV İSİM
“Hayat”ın seslendirmesini usta oyuncu Tuncel Kurtiz yaptı. Oyunculuğu kadar, etkileyici ve tok sesiyle de izleyenleri kendisine hayran bırakan Kurtiz, televizyonda ilk kez NTV’de yayınlanacak "Hayat" belgeselinin anlatıcısı.
Muhteşem görüntülerle dolu belgesel, Tuncel Kurtiz’in şiirsel anlatımıyla ekrana geldi.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Yapım aşaması 4 yıl süren BBC imzalı Hayat’ın (Life) çekimleri 3 binden fazla günde tamamlandı.
Belgeselde 130 hayvan hikayesi çekildi ve bunlardan 54’ü daha önce çekimleri yapılan türler olsa da hiç bu şekilde kameraya alınmadı.
Bukalemunun dilinin hızı bir F16’dan 5 kat daha hızlı.
Kasanka’daki Central Park büyüklüğündeki bir alan, 11 milyon kadar meyve yarasası’na ev sahipliği yapıyor.
Yıldız burunlu köstebek ya da Güney Amerika kertenkelesi gibi hayvanların olduğu sahnelerin çekimleri çıplak gözün göremeyeceklerini ortaya çıkaran, saniyede 8 bin kare çekim yapabilen kameralarla gerçekleştirildi.
HAYATIN ZORLUKLARI
"Hayat", ilk bölümde hayvanların ve bitkilerin, hayatta kalabilmek ve üremek için yapmak zorunda oldukları sıra dışı şeyleri konu ediniyor.
Sonraki bölümlerde ise bu hayat mücadelesi gruplara ayrılarak sunuluyor. Sürüngenler, amfibiler, memeliler, balıklar, kuşlar, böcekler, avcılar ve avlar, derinlerin canavarları, bitkiler, omurgalı memeliler..
NE DEDİLER?
Yayınına 12 Ekim 2009’da BBC One’da başlanan "Hayat" belgeseli yılın en çok izlenen belgesel dizisi oldu.
Doğal olarak da İngiliz basınından büyük övgüler aldı. İşte basından “Hayat” belgeseli ile ilgili birkaç yorum:
“Görüntüleri başından sonuna olağanüstü... Life, acımasız derecede güzel bir belgesel dizi...” Nancy Banks-Smith, Guardian
“Bu dizinin arkasındaki teknik ekip için dahi, abartılı bir sözcük değil. Belgeselin ne kadar güzel olduğunu anlatmak için sade kelimeler yetersiz kalır. Life, Shakespeare’in 38 oyununda konu edindiği trajedi, komedi ve romans öğelerinin hepsini kapsıyor.” Brian Viner, Independent
“Life, kendinden önceki Planet Earth gibi şaşkınlık verici görüntüler, trajedi, macera ve huşu dolu.” Emma Cox, Sun
“....hayvan ve bitki dünyasının derinliklerinden muhteşem görüntüler. Dört yıllık çekimler sürükleyici bir şekilde derlenmiş, kısa ve öz anlatımıyla müzik kullanımı tam bir uyum içinde.” Martin James, Sunday Times
“Ulusal bir hazine olan David Attenborough, vahşi hayatın sınırlarıyla ilgili yepyeni ve muhteşem bir belgesel diziyle döndü. Sakın kaçırmayın.” Sunday Telegraph
“İşte karşımızda heyecanlanılacak bir şey... Çitaların, devasa mürekkepbalıklarının ve hatta bitkilerin hayatta kalabilmek için nasıl bir arada mücadele ettiklerini izleyin. İnsanların da biraz daha onlara benzemesini dileyeceksiniz. Bu muhteşem belgeselin arkasında tabii ki olduğu gibi mükemmel olan Sör David yer alıyor.” Naomi McElroy, Sunday Mirror
“Darwin’in yüzüncü yılında, evrimi gerçekleşirken doğal mekanında göstermekten daha uygun ne olabilir ki? Beklediğiniz gibi Life, pek çok olağan üstü görüntüyle dolu.” Gerard O’Donovan, Daily Telegraph
“...Şiirsel ve hipnotize edici görüntüler...” Sharon Lougher, Metro
“Kaçırmak mı? Hayatta olmaz!” Daily Star
“…çığır açan bir görüntü yakalama teknolojisiyle birleşen, insanı düşünceler içinde bırakan muhteşem doğa görüntüleri, ardında da vahşi doğa filmlerinin üstadı, David Attenborough...” Matt Baylis, Daily Express
“… etkileyici yüksek çözünülürlüklü görüntüler şöleni... dünyamızın ve onun nazik mucizelerinin unutulmaz bir portresi…” Sunday Express
“BBC’nin Doğa Tarihi Birimi’ndeki dahilerin ekiplerini caka satarak yürütmesi için bir altın fırsat daha... Onlar hiç hayal kırıklığına uğratmazlar.” Time Out
HABERDEMETİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.