İrtica diye diye servet yapıyor
* Metro Turizm’deki namaz skandalı, Amasya’da 4 öğrenciye dini baskı, Konya’da tesettür faciası, okul müdiresinin ahlak uyarısı, abdest suyundan tasarrufa gidilmesi...” gibi yanlı ve taraflı haberlerle kamuoyunun dikkatini farklı yönlere çeken kartelin patronu Aydın Doğan, servetine servet katarak, Türkiye’nin 3., dünyanın 618. zengini oldu.
* Sermayesi neredeyse sıfır olan şirketi ile POAŞ’ı alan Doğan; Hilton, Star TV, Vatan gibi kuruluşları peş peşe bünyesine katarak adeta “imparator”laştı. Şimdi de Tekel ihalesine hazırlanan Doğan’ın, ihaleye danışmanlık yapan şirketin bağlı olduğu Citi Grup’un bir başka şirketi ile ortaklık kurması son marifeti oldu.
En zengin 3. Türk
Yıllardır süren başörtüsü yasağının bitmesi için toplumda oluşan beklentiler karşısında yayımladığı bir anketle “AK Parti iktidarında başörtülü olmanın imtiyaz haline geldiğini” iddia eden yasakçı Milliyet’in patronu Aydın Doğan, son 5 yıl içinde servetine servet kattı.
OLMAYAN PARA İLE POAŞ’I ALDI
Aydın Doğan, 2000 yılında İş - Doğan Petrol Yatırımları A.Ş. adıyla kurduğu sembolik sermayeli şirket aracılığıyla Özelleştirme İdaresi’nden POAŞ’ın yüzde 51 hissesini 1 milyar 260 milyon dolara satın aldı. 2002 yılında 228 trilyon kâr eden ve devlete 70 trilyon vergi veren POAŞ, Doğan’a geçtikten sonra 1.3 milyar dolar borçlu gösterilerek bir kuruş vergi vermez hale getirildi. Doğan, kendisinden para koymadan POAŞ’ın kendi kârıyla şirkete sahip olurken Özelleştirme Yüksek Kurulu da, 3 Eylül 2003 tarihinde aldığı kararla, 2005’te bitirilmesi gereken borcu 2007’ye kadar uzattı. Karar, resmen kamuya açıklanmadı, sonradan basına sızınca tartışma çıktı. Bu düzenlemeye göre kalan borçlar, her yılın 8 Ağustos’unda 54.2 trilyon lira ödenmesi şartıyla 4 yıla dağıtıldı.
1.2 MİLYAR YTL’LİK BORÇ 275 MİLYON YTL OLDU
Özelleştirilmeden önce Türkiye’nin vergi rekortmenleri arasında yer alırken satın almanın finansmanı devlete ödenmesi gereken vergiyle karşılanan POAŞ’ın 2002 yılında İş-Doğan birleşmesiyle borcu 2.9 milyar YTL’ye fırladı. Bu durum karşısında Gelir İdaresi Başkanlığı da bu birleşme operasyonu sürecindeki dönemi mercek altına alarak, muhtemel vergi kayıplarını inceledi. Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörleri hazırladıkları raporlarda 1.2 milyar YTL’lik vergi kaçağını belirledi. Geçtiğimiz Mayıs ayında Maliye Bakanlığı ile sağlanan “uzlaşma”(!) neticesinde Doğan, 1.2 milyar YTL’lik borcun da vergi cezalarını sıfırlatırken vergi aslında da yüzde 50 oranında indirim sağlayarak 2002-2006 dönemine ait toplam 1.2 milyar YTL’lik vergi borcunu, 275.3 milyon YTL’ye indirtti.
HİLTON OTELİ’Nİ SATIN ALDI
Bir yandan devletten vergi kaçırırken, bir yandan da yatırımlarına devam eden Aydın Doğan, 2006 yılında Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı oteli olarak bilinen İstanbul Hilton’u 255 milyon dolara satın aldı.
STAR TV DE ONA GEÇTİ
Medyada kartelleşen Aydın Doğan, Kasım 2005 tarihinde de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) elindeki Star Medya Grubu’nun en büyük yayın organı Star TV’yi satın alarak medyadaki tekelini pekiştirdi. 155 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılan Star TV’yi Doğan, 306 milyon 500 bin dolara aldı. TMSF’nin Uzan Grubu’ndan haczettiği 4 kablolu televizyon kanalını da 912 bin YTL bedelle Doğan Yayın Holding’in sahibi Aydın Doğan satın aldı.
VATAN’I DA ALDI
Doğan son olarak, Sabah Gazetesi’nden ayrılan bir grup gazeteci tarafından 2002 yılında kurulan ve ‘bağımsız gazetecilik’ sloganıyla yola çıkan Vatan gazetesini satın aldı. Vatan’ın satışıyla ilgili de farklı yorumlar yapıldı. Vatan gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Semerci, gazetenin satışının perde arkasıyla ilgili olarak, bir yıl önce 80 ile 120 milyon dolar arasında bir piyasa değeriyle satılması hedeflenirken 18 milyon dolara Doğan’a satıldığını söyledi.
DÜNYA ÇAPINDA ZENGİN
Aydın Doğan bugün Türkiye’nin en zenginleri arasında yer alıyor. ABD’nin ekonomi dergisi Forbes’in 2001 yılı geleneksel dünyanın en zenginleri listesinde Aydın Doğan 1 milyar dolarla 620. sırada yer almıştı. Forbes’in 2006 yılı geleneksel zenginler listesine ise Türkiye’den 21 Türk milyarder girdi, Aydın Doğan 1.6 milyar dolarla 7. sırada yer aldı. Aydın Doğan’ın dünya sıralamasındaki yeri ise 2 basamak yükselerek 618 olarak gerçekleşti.
TÜRKİYE’DE 3. SIRAYA YÜKSELDİ
Economist Dergisi’nin ‘En zengin 100 Türk’ araştırmasının bu yılki sonuçlarına göre ise, Türkiye’nin en zenginlerinin servetleri bu yıl geçen yıla göre yüzde 30-35 arasında arttı. Dergi, Aydın Doğan’ın servetinin 8 milyar dolara yaklaştığını duyurdu. Araştırma sonucunda hazırlanan listede zirve Koç Ailesi’nin. 8 milyar doların üzerinde serveti olan ikinci aile ise Sabancı Ailesi. Koç Ailesi’nin borsadaki şirketlerinin kendilerine ait hisselerinin tutarı 18 milyar doları buluyor. Sabancı’da bu rakam 17 milyar dolar. Doğan ve Şahenk ailelerinin servetleri 6-8 milyar dolar arasında hesaplanıyor.
HÜRRİYET, RUS ŞİRKETİNİ ALDI
Aydın Doğan’ın bazı gazetelerinde yabancı sermaye karşıtlığı yapılırken, Nisan 2007’de Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet’in Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya’nın ‘reklam yayıncılığı şirketi Trader Media East’in (TME) yüzde 67.3’ünün Londra Borsası’ndan çağrı yoluyla satın alındığını bildirdi. Vuslat Doğan Sabancı, tamamı 500 milyon dolar üzerinden yüzde 67.3’ü için 336.5 milyon dolar ödeyerek TME’yi satın aldıklarını belirtti.
1.6 MİLYON DOLARA MALİKANE ALDI
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, KKG Group’un Hadımköy’de yaptırdığı Pelikan Hill malikânelerinden satın aldı. Doğan’ın, malikâne için ödediği fiyat 1 milyon 610 bin dolar oldu.
AKFIRAT’TA ARAZİ KAPAMA
Doğan Grubu’nun sahibi olduğu bir başka şirket olan MİL-PA’nın da 2003’te Formula 1 pistinin yakınında 2 bin 238 dönüm arazi satın aldığı ortaya çıkmıştı. Türkiye 4-5 sene önce F-1’in Türkiye’ye getirilmesini tartışıyordu. Akfırat Beldesi, adını Doğan Grubu’na bağlı gazetelerde, adeta linç edilen “Akfırat Şeyhi” haberleriyle duyurdu. Önce bölgede etkili olan ve arazilerin satın alınmasının önünde engel olarak görülen “Akfırat Şeyhi” nüfuzu kırılarak medya gücüyle bertaraf edildi.
ŞİMDİ DE TEKEL İHALESİNE GİRİYOR
Medya sektöründe tam bir kartel durumunda bulunan, sahibi olduğu POAŞ’ın vergi borcunu “uzlaşma”(!) ile kuşa çeviren Aydın Doğan’ın başında bulunduğu Doğan Şirketler Grubu, Tekel sigara bölümü ihalesinde birlikte çalışmak için Citi Venture Capital Int.’le mutabakata vardı. Doğan’ın yeni ortağı, Tekel ihalesini yöneten yatırım danışmanlığı şirketiyle aynı gruba ait olduğu ortaya çıktı.
POAŞ, HİLTON, STAR, VATAN...
Yıllardır süregelen başörtüsü yasağının bitmesi için toplumda oluşan beklentiler karşısında, yayımladığı bir anketle “AK Parti iktidarında başörtülü olmanın imtiyaz haline geldiğini” iddia eden ve son dönemlerdeki sözde irticaya yönelik haberleri ile kamuoyunun dikkatini farklı yönlere çekmeye çalışan Aydın Doğan’ın, son 5 yıl içinde servetine servet katarak Türkiye’nin en zengin 3. ismi durumuna geldiği ortaya çıktı. Doğan, dünyada ise 618. zengin konumunda. Sermayesi neredeyse sıfır olan şirketi ile POAŞ’ı alan Doğan, Hilton, Star TV, Vatan gibi kuruluşları peş peşe bünyesine katarak adeta "imparator"laştı.
(Vakit)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.