Medya kararı böyle yorumladı
BU MANŞETE DİKKAT
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya’nın iddianamesine ilham kaynağı olduğu belirtilen kartelin irisi Hürriyet, iddianamenin kabul edilmesini “Oybirliğiyle” manşetini kullanarak duyurdu. Anayasa Mahkemesi’ni hükümet karşıtı gibi gösteren Hürriyet, kullandığı fotoğrafta da mahkeme üyelerini ve tek tek isimlerini verdi.
MİLLİYET’İN BEKLENTİSİ
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karardan duyduğu memnuniyeti “AKP için kapatma davası başlıyor” ifadeleriyle özetleyen kartel gazetesi Milliyet, AK Parti’nin bundan sonra izleyeceği politikayı da kendince özetlemeye kalktı. Milliyet, “Anayasa Mahkemesi, İddianameyi ‘oy birliğiyle’ kabul edilebilir buldu. Mahkeme Gül dahil, 71 kişiye siyasi yasak istemini de karara bağlayacak” ifadeleriyle de beklentisini ortaya koydu.
VATAN’IN DERDİ EKONOMİYMİŞ!
Kartelin tetikçi gazetelerinden Vatan, AK Parti’nin kapatılması için açılan davayı ve Anayasa Mahkemesi’nin iddianameyi görmezden geldi ve bu gelişmelerden bağımsızmış gibi, ekonomik krizin daha da tehlikeli boyutlara ulaştığını öne sürdü. Vatan, “Mahkemeyi bırak ekonomiye bak” sürmanşetinin altında, Türkiye’nin küresel krizin etkilerini daha fazla hissetmeye başladığını ifade etti ancak kapatma davası ile bağlantısını görmezden geldi.
AKŞAM ‘KAPATILABİLİR’ DEDİ
Türkiye’yi sarsan gelişmeyi “AKP davasına kabul, Gül’e yasağa 4 red” başlığıyla duyuran Akşam gazetesi de, Anayasa Mahkemesi’nin fire vermeden iddianameyi kabul ettiğini belirterek, iddianamenin Gül ile ilgili oylamasına kabul ve ret oyu veren mahkeme üyelerinin isimlerini verdi. Akşam, “Parti kapatma çoğunluğu var” başlığı altında da partinin kapatılması için gerekli çoğunluğun bulunduğunu iddia etti.
RADİKAL’İN İDDİASI
“AKP’nin zor seçimi” başlığıyla gelişmeyi duyuran kartel gazetesi Radikal ise, “İki cephe düştü” başlığı altında mahkemenin Gül’ü de kapsama alarak iddianameyi kabul ettiğini belirterek, AK Parti’nin ‘iddianame dava açılmadan reddedilmeli’ tezinin boşa çıktığını öne sürdü. AK Parti’den 20 milletvekilinin anayasa değişikliğine karşı olduğunu iddia eden Akşam, AK Parti’nin bundan duyduğu endişe nedeniyle anayasa değişikliğinden vazgeçip savunma yapacağını da öne sürdü.
YERLİ PRAVDA BİLDİĞİNİZ GİBİ
Yerli Pravda Cumhuriyet gazetesi, gelişmeyi “Dava kabul edildi” manşetiyle duyurdu. Bazı muhalefet partilerinin konu ile ilgili değerlendirmelerini ön plana çıkaran Cumhuriyet, “Gelinen noktanın sorumlusu AKP” yorumuna ortak olarak AK Parti’yi suçladı. Gazete, dış dünyadan gelen tepkileri de eleştirdiği haberinde, AK Parti’nin karşı atak başlattığını öne sürdü.
GAZETE DEĞİL MAHKEME SANKİ
“AKP’nin işi zor” başlığıyla haberi duyuran Güneş gazetesi, “Ya saldırı ya savunma” başlığının altında AK Parti’nin önünde iki seçenek bulunduğunu öne sürdü. Gazete, davanın görülmesi sırasında anayasa değişikliğinin yapılamayacağını da iddia etti. Güneş, “AKP’nin anayasayı değiştirme formülü için 138. madde engeli çıktı” ifadesiyle iddiasını sürdürdü.
POSTA’NIN KAHENETİ
Müstehcen yayınları ile bilinen piknik gazetesi Posta da, “AKP’nin yolu belli” başlığıyla duyurduğu haberinde, AK Parti’nin mahkeme önünde, “Biz laikiz” savunması yapmak yerine anayasa değişikliğini meclisten geçirmek için uğraşacağını iddia etti. Gazete, diğer haberlerinde ise başörtüsü hazımsızlığını ön plana çıkardı.
DUYARLI BASIN NE DEDİ?
Anayasa Mahkemesi’nin kararını, krize davetiye olarak nitelendiren duyarlı basın ne yazdı?
"ÜLKEYİ KARARTAN KARAR"
“Ülkeyi karartan karar” manşetiyle skandal gelişmeyi duyuran Vakit Gazetesi, tamamı siyah olarak basılan birinci sayfasında, “11 kişinin kölesi miyiz?” başlığını kullandı ve şu değerlendirmeyi yaptı: “Milyonlarca vatandaşın oy verdiği siyasi partilerin geleceği, atanmış 11 kişinin iki dudağı arasında.” Vakit, “Ergenekon’un istediği oldu” başlığı altında da, “İddianamenin kabulü, Ergenekon terör örgütü zanlılarının Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nde çeşitli isimlerle görüşüp ‘baskı yaptıkları ve olur aldıkları’ iddialarını da doğruladı” ifadelerini kullandı.
"TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?"
Manşetten “Tehlikenin farkında mısınız” diye soran Yeni Şafak gazetesi de, gelişmeyi şu cümlelerle özetledi: “Başsavcı, gazete kupürleriyle iddianame hazırladı, gazetecilere ‘fısıltı’ haberi yazdırdı. AB ‘müzakereye keseriz’ diye uyardı. Ama dava kabul edildi, borsa düştü, duvez fırladı, Dünya Türkiye’nin yönünü sorguluyor.” Gazete, mahkeme kararına gelen tepkileri de “Hukuk ve demokrasi uyarısı” başlığı altında özetledi.
"CUMHURBAŞKANI BİLE"
“Cumhurbaşkanı bile” manşetiyle gelişmeyi duyuran Milli Gazete, kapatma ile ilgili iddianamenin oy birliğiyle kabul edildiğine dikkat çekti. Gazete, “Gül de yargılanacak” başlığı altında 4 karşı oya karşın mahkeme üyelerinin 7’sinin oyuyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de yargılanacağını ifade etti. Gazete, SP yetkililerinin hükümete, “Parti kapatmayı zorlaştırmalıydınız” şeklindeki uyarılarını da ön plana çıkardı.
ZAMAN EKONOMİYE DİKKAT ÇEKTİ
Zaman gazetesi, Anayasa Mahkemesi’nin iddianameyi kabul kararı ile ilgili haberi “dava kabul edildi gözler mecliste” başlığıyla duyurdu. Bundan sonraki süreçte anayasa değişikliği ile ilgili gelişmelerin yaşanacağına işaret eden Zaman, ekonomi cephesinde yaşanan krize dikkat çekti ve iş dünyasının tepkilerine yer verdi.
"CUMHURBAŞKANINI DA SANIK YAPTILAR"
Sabah gazetesi, skandal olarak nitelendirilen gelişmeyi, “Anayasa savaşı” başlığıyla sürmanşetten duyurdu. Sabah, “Anayasa Mahkemesi AKP’ye kapatma davasını kabul etti ve Cumhurbaşkanını da sanık yaptı” ifadelerini kullandı. Gazete, “Türkiye’nin önü belirsiz” başlığı altında da, karara yurt içinden ve dışından gelen tepkileri özetledi.
“OY BİRLİĞİYLE KRİZE EVET”
Yeni Asya gazetesi, Anayasa Mahkemesi’nin davayı kabul etmesini “Oy birliğiyle krize evet” başlığıyla duyurdu. Haberde yer alan ifadeler şöyle: “Anayasa Mahkemesi AKP hakkında açılan kapatma davasında iddianamenin kabulüne karar verdi. Karar oy birliğiyle alındı.” Haberin devamında ise Anayasa Mahkemesi’nden yapılan açıklama ve bundan sonraki süreç özetlendi.
"YENİ 31 MART VAKASI"
Taraf gazetesi, Anayasa Mahkemesi’nin oy birliğiyle aldığı kararı, “Yeni 31 Mart Vakası” başlığıyla sürmanşetinden duyurdu. Taraf, “Bu topraklarda bu adla anılan vakanın gerici bir ayaklanma değil, darbe olduğunu 100 yıl sonra ancak öğrendik. Dün ‘irtica geliyor’ diye atılan yeni adımın başka bir darbe olduğunu ise bu günden biliyoruz” cümleleriyle özetlediği haberinde, kararın oy birliğiyle alınmasına ve Cumhurbaşkanına da dava açılmasına dikkat çekti.
“YA VİCDANLAR”
Bugün gazetesi, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma ile ilgili iddianameyi oy birliği ile kabul etmesini “Ya vicdanlar” başlığıyla sürmanşetten verdi. Haberde, “Anayasa Mahkemesi Ak Parti hakkındaki kapatma davasını kabul etti. Böylece, daha 8 ay önce milletten 16 milyon oy alan parti hakkında dava süreci başladı” ifadelerini kullanan Bugün, kararın açıklanmasında piyasaların kapanmasının beklenmediğine dikkat çekti. Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de davaya dahil edilmesini “Yargılanan ilk cumhurbaşkanı olacak” başlığı altında değerlendirdi.
“İSTİKRAR DARBE YEDİ”
Türkiye gazetesi, mahkemenin kararını, “Mahkeme kapatma davasını kabul etti, istikrar darbe yedi” ifadeleriyle değerlendirdi. Gazete, “Ôy birliğiyle kabul etiler” başlığı altında Anayasa Mahkemesi’nin Gül ile ilgili oylamada 4 karşı oya rağmen, oy çokluğuyla karar verdiğini belirtti. Haberde ayrıca, AK Partili yetkililerin açıklamalarına yer verilerek, “Çözümü meclis bulmalı” manşeti kullanıldı.
Engin Kaşdaş-habervaktim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.