Arınç: Herkesi dinleyerek hazırladık
TBMM Anayasa Komisyonu'nda, 'Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Kanun Tasarısı'nın alt komisyon raporu üzerinde görüşmelerine katılan Arınç, komisyonun, tasarıya ciddi katkılarda bulunarak bir rapor hazırladığını kaydetti. RTÜK Yasası'nın 1994 yılında çıktığını, aradan 16 yıl geçtiğini ve bu nedenle kanunun eskidiğini hatırlatan Bülent Arınç, AB sürecindeki müktesebata uygun olarak bazı değişikliklerin yapılmasının de gerekli olduğunu söyledi.
Tasarının hazırlanmasının bir yıl sürdüğünü ve bu süre içinde RTÜK üyeleri, ilgili kurum ve kuruluşlar ile STK'lar ile görüşüldüğünü ve uzun süren iyi bir hazırlık sürecinden geçildiğini anlatan Arınç, ''Etraflıca baktık meselelere. Önerisi olan herkesi dinledik. Umuyorum iyi bir neticeye varırız.'' ifadelerini kullandı. Arınç, hazırlanan tasarıyla lisans süresini artırdıklarını ifade etti.
Mevcut düzenlemeye göre, RTÜK'ün brüt reklâm gelirlerinden yüzde 5 oranında pay aldığını, bu durumdan şikâyet edildiğini belirten Arınç, yeni tasarıda bu payın yüzde 3'e indirildiğini kaydetti. Arınç, Milli Eğitim katkı payı da alındığına işaret ederken, bu payın sonlandırılması için Bakanlar Kurulu'nun bir karar alması gerektiğini belirtti. TRT'nin, RTÜK denetimi dışında olduğunu hatırlatan Arınç, şunları söyledi: "Özel televizyonları denetleyen RTÜK'ün, TRT'yi de denetlemesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu, TRT tarafından kabul edilmiyor, istenmiyor olabilir ama biz yayınların denetlemesinde RTÜK'e görev verilmesini uygun gördük."
Arınç, tasarıda, seçim dönemindeki yayınlar, siyasi parti reklamlarının yapılabilir hale gelmesi, yayın ilkelerinin yeniden belirlenmesi, sağlık alanında belli kurallarla reklama izin verilmesi, RTÜK tarafından kuruluşlara verilen uyarı ve cezalar gibi konularda da bazı düzenlemelerin yer aldığını açıkladı.
Cihan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.