Meclis'te "helal et" tartışması

Meclis'te "helal et" tartışması
İngiltere'de okullardan, hastanelere, spor merkezlerinden publara kadar giren helal ürünler artık Meclis kantin ve restoranların da da satılıyor. Helal ürünlerin parlamentoda etiketsiz satılması üzerine Muhafazakar Partili bazı milletvekilleri hükümete bu

MEHMET NEDİM ASLAN

İngiltere'de Müslüman tüketicileri çekebilmek için yiyecek mağazaları ve lokantalarda satılan helal ürünler, İngiliz parlamentosuna da girdi. 650 sandalyeli İngiliz Avam Kamarası'nın kantin ve restoranlarında satılan helal ürünlerin bundan sonra etiketlendirileceği bildiriliyor. Muhafazakar Partili bazı milletvekilleri helal ürünlerin satışına karşı olmadıklarını belirterek, bu ürünlerin helal etiketiyle satılması gerektiği ve böylece tüketicilerin neyi tükettiğini bilebileceğini ifade etti.

HELAL YİYECEKLER ETİKETLENDİRİLMELİ
Parlamento restoranlarında ve kantinlerinde satılan helal ürünlerin etiketlendirilmesi için hükümete çağrı yapan Doğu Yorkshire Milletvekili Greg Knight, helal etin parlamento restoranlarında satılmasını desteklediklerini ancak bunun etiketlendirilmesi gerektiğini söyledi. Knight, yiyecek sektöründe herşeyin helal olduğunu, bunun arkasında ise tüketiciyi gücendirmeme amacı yattığını belirterek, bir tüketici olarak hangi eti yediğini bilmek istediğini kaydetti. Bir başka Muhafazakar Parti Milletvekili Philip Hollobone, hükümetin bir an önce harekete geçmesi ve hangi ürünlerin helal hangilerinin helal olmadığı konusunda düzenlemeler yapmasını istedi.

AŞIRI SAĞCILAR HELALE KARŞI
İngiltere'de bu yılın başında yapılan bir araştırmada birçok okul, hastane, pub ve spor merkezinde helal et satıldığı ancak tüketicilere bunun bildirilmediği ortaya çıkmıştı. Ülkedeki aşırı sağcı gruplar ile hayvan hakları savunucuları hayvanların kesilerek değil bayıltılarak öldürülmesini istiyor. İngiltere'de helal ürünlere karşı artan tepkilerin bu ülkedeki aşırı sağ grupların medya ve siyasette etkili olmaya başlamasına bağlanıyor. Ülkede Müslümanlara ait kesimhanelerin yanısıra, Yahudilere ait kesimhaneler de bulunuyor.

HELAL SEKTÖRÜ EKONOMİYİ CANLANDIRDI
Resmi rakamlara göre 2,4 milyon Müslümanın yaşadığı İngiltere'de helal sektörü ekonomiyi büyük katkı sunuyor. Ekonomik krizin ardından İslami tahvil ve bonoları piyasaya sürerek Ortadoğu sermayesini ülkeye çeken İngiliz hükümetlerinin yanısıra, ülkenin en büyük yiyecek mağazaları da Müslüman tüketicileri çekebilmek amacıyla helal reyonlar kurdu. Tesco, Sainsbury's, Asda gibi İngiltere'nin en büyük süpermarketleri helal et üretimi yapan kesimhanelerle anlaşarak helal etlerin mağazalarda satışını gerçekleştiriyor. Bazı süpermarketler Müslümanların tepkisi nedeniyle İsrail ürünlerini satmama kararı almıştı.

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.