'Kaos'çu patron kimi kastetti?
Kaosçu medyanın kriz üreten patronu Aydın Doğan, dünyanın bütün liderleri için geçerli bazı ortak kriterler bulmanın mümkün olduğunu ancak, liderlik coğrafyası Türkiye olduğunda bunlara 'kiriz yönetme' özelliğinin de eklenmesi gerektiğini söyledi. Medya sektöründe çalışanların ekonomik krizlerin yanı sıra yeterince taraf bulmayan siyasi iktidarların yarattığı krizlerle de mücadele etmek zorunda olduğunu belirten Doğan, “Medyaya giren bilmelidir ki, siyasette çarpışanları memnun etmek mümkün değildir. Tek çıkar yol; siyasetin dalgalanmalarına, konjonktürel çatışmalara bakmadan ilkesel bir tavır sürdürmektir” dedi.
DOĞAN BUNLARIN HANGİSİNE UYUYOR?
5. Liderlik Zirvesi'nde Liderlik Onur ödülü'nü alan Aydın Doğan burada yaptığı konuşmada liderin sahip olması gereken özellikler üzerinde durdu. Liderin zamana dayanıklı, yaptığı işin kalıcı olması gerektiğini ifade eden Doğan, "Lider temel ahlak, adalet ve hakkaniyet ölçüsüne uygun olmalıdır. Başlangıç noktasında bu özellikler yoksa, kişileri ezerek konjonktürel güce ve ilişkiler ağına güvenerek elde edilen sonuçlar mutlaka ters teper. İş hayatında kısa ve çarpık yollar mutlaka bir gün karşınıza çıkar ve size bedel ödetir" şeklinde konuştu.
ERDOĞAN’I MI KAST ETTİ?
Liderin elbette cesur olması gerektiğini ama her cesur kişinin de lider olmadığını ifade eden Doğan, "Zamanında temkinli olmak da bir liderlik özelliğidir. Ama hep temkinli davranan, risk almayan kişiden de lider çıkarmak mümkün değildir. Liderlik elbette hırs, azim ve ihtiras gerektirir. Ama aklın ve vicdanın önüne geçen ihtiras da felaket habercisidir. Güven ve inanç liderliği pekiştiren özelliklerdir. İnanmadığınız ve güvenmediğiniz insanla yola çıkamazsınız" ifadelerini kullandı.
30 YILLIK KRİZ MERKEZİ PATRONU
50 yıllık iş hayatının 30 yılında medya sektörünün olduğunu anlatan Aydın Doğan, bu sektörde bir farklılık yaratmaya çalıştığını söyledi. Doğan, "Eğer o farkı yaratamazsanız, zaten kaybolup gidersiniz. Hem cesur hem temkinli olmak, hırslı olmak ama hırsına yenilmemek, hayal kurmak ama ayağını yere sağlam basmak, farklılık yaratmak ama gelenekten kopmamak, insanların önüne düşmek ama onlardan uzaklaşmamak elbette kolay değil. Bunlar hep zorlayan, hatalara davet eden tercihlerdir" dedi.
KRİZ YöNETMEK SENİN İŞİN
Dünyanın bütün liderleri için geçerli bazı ortak kriterleri bulmanın mümkün olduğunu dile getiren Doğan, şöyle devam etti: "Liderlik coğrafyanız Türkiye ise çok önemli bir özelliği daha bunlara ilave etmek zorundasınız. Kriz yönetmek... Yönettiğim ilk kriz iş hayatımın en başındaydı. Kurduğum şirket batmıştı. Daha sonra 1960, 1970, 1980'li yıllarda devalüasyon krizlerini yönettim. Bunu 1994, 2001 krizleri takip etti. Dikkat ederseniz hep ekonomi ağırlıklı krizlerden söz ettim. Eğer medya sektöründe çalışıyorsanız, buna sizi beğenmeyen, yeterince taraf bulmayan siyasi iktidarların yarattığı krizleri de eklemek gerekmektedir. Medyaya giren bilmelidir ki, siyasette çarpışanları memnun etmek mümkün değildir. Tek çıkar yol; siyasetin dalgalanmalarına, konjonktürel çatışmalara bakmadan ilkesel bir tavır sürdürmektir. Evrensel meslek ilkelerinin gerektirdiği kurallar, yayın organlarının mali bakımdan bağımsız ve güçlü, fikir bakımından özgür ve çoğulcu olmasıdır. İşte biz bu çapraz ve yaylım ateşlerine rağmen bunu başarmaya çalışıyoruz."
Liderlik Onur ödülü'ne layık görülen Merhum Vehbi Koç adına Mustafa Koç, Nejat Eczacıbaşı adına ise Bülent Eczacıbaşı ödül aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.