Oktay Ekşi’nin bakanlıktan dönen yalanı
İşte Ekşi’nin, bugünkü yazısında düzelterek özür dilemek zorunda kaldığı yalanı.
10 Nisan 2008 tarihli yazısında 301. madde ile ilgili düzenlemenin Cumhurbaşkanı makamını ilgilendiren kısımlarını eleştirirken, 3 yıla eşdeğer bir rakamsal yalana imza atan Kartel gazetesi Hürriyet yazarı Oktay Ekşi, Adalet Bakanlığı’nın cevabı üzerine yalanı ortaya çıkınca, “Gazeteciliğin bir gerçeği olan vakit baskısı nedeniyle bir yanlış yapmışım” savunmasıyla büyük bir pişkinlik örneği sergiledi.
3 AYLIK DEĞİL 3 YILLIKMIŞ
Ekşi, “Amaçları sadece çamur atmak” dedirten yazısını şu ifadelerle düzeltmek zorunda kaldı:
“önceki günkü yazımda, ‘Ceza Yasası’nın 301’inci maddesinden 2007 yılı ilk üç ayı içinde yargılananların sayısının 744 olduğunu Adalet Bakanı’nın bildirdiğini’ ifade etmiştim. Rakamın kendisi doğru imiş ama 2007’nin ilk üç ayında değil, 301’inci madde yürürlüğe gireliberi (1 Haziran 2005’ten itibaren) açılan davaların sayısı 744 imiş. Bakanlıktan ve okuyuculardan özür diliyorum.”
MACERA TERS TEPTİ
Ekşi’nin 10 Nisan 2008 tarihinde kaleme aldığı “65 kelimenin macerası” başlıklı yazısında, konu ile ilgili sarfettiği ifadeler şöyle: “Biliyorsunuz tasarıya göre 301'inci madde yani ‘Türk ulusuna, Türkiye Cumhuriyetine, TBMM'ye, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine, devletin yargı organlarına, askeri ve emniyet teşkilatına’ alenen hakaret edenler hakkında dava açılabilmesi, Cumhurbaşkanının izin vermesi koşuluna bağlanmak isteniyor. İyi de Anayasa'nın 6’ncı maddesi ‘Hiçbir kimse veya organ, kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz’ diyor. Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini sayan 104’üncü maddede de Cumhurbaşkanına, ‘Yasaların belirlediği davaların açılmasına uygun görürse izin vermek’ gibi bir yetki verilmemiş. O zaman Cumhurbaşkanı söz konusu yetkiyi nasıl kullanacak? Kullanmaya kalksa 6'ncı maddeyi çiğnemiş olmayacak mı?
BU DA 744 YALANI
Kaldı ki bizzat Adalet Bakanı'nın verdiği resmi bilgiye göre 2007 yılının ilk üç ayında bu maddeye göre tam 744 adet dava açılmış. Bunu dörtle çarpın... Yaklaşık 3 bin dava eder. Bu da Cumhurbaşkanının günde ortalama en az 10 soruşturma dosyası inceleyip karar vermesini gerektirir.”
Engin Kaşdaş-habervaktim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.