Bilirkişi skandalında karar günü
Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, 312 generalin, aynı zamanda kaçak Uzanlar'ın avukatı Bilgin Yazıcıoğlu'nun itirazı üzerine tayin edilen ve ilk bilirkişi heyetinin teknik raporuna rağmen Vakit aleyhinde kanaat belirten ikinci bilirkişi Turan Mermer'in davacı paşaların emrinde çalıştığı ortaya çıkmıştı. Bilirkişi Mermer'in hala çalıştığı TÜRKTRUST'un bağlı olduğu TSK Elele Vakfı'nın yönetiminde çok sayıda davacı paşa bulunuyor.
İTİRAZ EDİLDİ
Davalı vekili Hacı Ali Özhan, mahkeme hakimliğine yaptığı itiraz başvurusunda, ikinci bilirkişi Turan Mermer'in davacı paşalarla olan ilişkisine dikkat çekerek ''Bilirkişi Turan Mermer'in, işverenlerinin, davacı konumunda olduğu davada rapor hazırlanması kanuna aykırıdır. Raporun ve bilirkişilerin sadece bu sebeple dahi reddi gerekmektedir'' dedi. İki bilirkişi raporunun sonuçları itibariyle birbirine tamamen zıt olduğundan yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasını isteyen Özhan, dilekçesinde, Turan Mermer'in ikinci bilirkişi heyetinin raporlarında ''Bu sebeple, 25.08.2003 tarihinde aynı IP'nin Mehmet Doğan tarafından kullanılmış olabileceği kesin değildir'' diyerek, önceki raporu doğruladıklarını; ancak farklı bir sonuca vardıklarını vurguladı. Özhan ''Önceki bilirkişi ile aynı tespitleri yapıp, farklı sonuca varmak, açık bir çelişkidir'' dedi.
RAPORDA KARAR GÜNÜ
Bugünkü duruşmada mahkeme heyeti, Vakit'in bu itirazını göz önünde bulundurarak, Turan Mermer’in de aralarında bulunduğu ikinci bilirkişi heyetinin sözkonusu raporuyla ilgili kararını açıklayacak. Mahkeme, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verebileceği gibi sözkonusu bilirkişi raporuna ek bir rapor da isteyebilecek.
İLK RAPOR NE DİYOR: TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİL
312 generalin açtığı manevi tazminat davası daha önce kabul edilmiş, 1 trilyona yaklaşan tazminat kararı Yargıtay tarafından eksik inceleme sebebiyle bozulmuştu. Yeniden görülmeye başlanılan davada, yazının sahibi RTÜK eski üyesi Mehmet Doğan olduğu konusundaki iddianın araştırılması kapsamında bilirkişi incelemesi yapılmış, “dosyadaki belgelere göre yazının sahibinin Mehmet Doğan olduğuna dair bir kanıya ulaşılamamıştır” sonucuna varılmıştı. Bilirkişiler Yard. Doç. Dr. Hasan Şakir Bilge ve Hukukçu Erdem Ulutan tarafından hazırlanan birinci bilirkişi raporunda Asım Yenihaber imzasıyla yayınlanan yazının kim tarafından gönderilmiş olduğunun teknik olarak tespitinin mümkün olamayacağı belirtilerek, IP kandırma yöntemiyle bir elektronik postanın istenen herhangi bir IP adresinden gönderilmiş gibi gösterilebileceği, bu nedenle de elektronik posta atan bir kişinin IP’sinden yola çıkarak o kişiyi tespit etmenin mümkün olamayacağı ifade edilmişti.
TSK ELELE VAKFI’NIN PERSONELİ ÇIKTI
312 generalin avukatı Bilgin Yazıcıoğlu, bilirkişi raporuna itiraz etmiş, mahkeme de yeniden ek rapor alınmasına karar vermişti. Bir sonraki duruşmada okunan ek rapora da itiraz eden 312 generalin avukatı Yazıcıoğlu, yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasını istemiş, mahkeme de bu isteği kabul etmişti. İtiraz üzerine oluşturulan ve tam terksi yönde görüş bildirerek, teknik olarak tespiti mümkün olmayan bir konuda, “Mevhum Asım Yenihaber’in Mehmet Doğan olduğu kanaatine varılmıştır” diyen ikinci bilirkişi heyetindeki Turan Mermer adlı Bilgisayar Mühendisi’nin, bugün emekli olan davacı generallerin de görev yaptığı Türk Silahlı Kuvvetleri Elele Vakfı’nın bir kuruluşu olan TÜRKTRUST’un bir personeli olduğu belirlenmişti.
İŞTE İKİNCİ BİLİRKİŞİNİN AMİRLERİ OLAN PAŞALAR
Bilirkişi Mermer’in çalıştığı TÜRKTRUST’un bağlı olduğu TSK Elele Vakfı’nın yönetimindeki davacı paşalar şunlar:
Genelkurmay Personel Bşk. Korg. Hasan Memişoğlu.
39. Mekanize Piyade Tümen Kmt. Tümg. Mehmet Taş.
Hava Teknik Okullar Komt. Hv. Plt. Tümg. Fuat Özakdağ.
Kara Kuvvetleri Personel Bşk. Tümg. Kamil Başoğlu.
Deniz Kuvvetleri’nde görevli Tuğamiral M. Baha Eren.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2007 Ağustos’ta Tuğgeneral rütbesiyle emekli olan M. Baki Cura.
(Kenan Ersözlü - Vakit)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.