Aydın Doğan'a dikkat!

Aydın Doğan'a dikkat!
Doğan Grubu üst düzey yöneticilerinin “vergi kaçakçılığı”ndan yargılandığı davada sanık savunmalarının mahkemeye “bilirkişi raporu” adı altında “delil” olarak sunulduğu ortaya çıktı. Habervaktim’in ulaştığı belgel

Fatih Akkaya’nın haberi 


BELGELER İÇİN TIKLAYIN

BELGE 1 BİLİRKİŞİ RAPORU

BELGE 2 BİLİRKİŞİ RAPORU

BELGE 3 MALİYE YAZISI

Doğan Grubu üst düzey yöneticileri İmre Barmanbek, Mehmet Ali Yalçındağ, Soner Gedik ve Şener Mustaoğlu hakkında Üsküdar 1 Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam eden vergi kaçakçılığı davasında, eski Gümrük Müfettişi Öner Yıldız, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Kemal Sagun ve Eski Hazine Kontrolörü Burhan Elçin tarafından hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

İDDİA NEYDİ?
Doğan Grubu ile ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 2010’un Mayıs ayında yapılan suç duyurusu üzerine Maliye olaya el koymuş ve Gelirler Kontrolörleri F.K. ve Ö.E. tarafından, vergi cenneti ülkelerde kurulan tabela şirketler üzerinden fiyatı şişirilmiş gazete kağıdı ithal edilerek, vergi kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş. hakkında rapor hazırlanmıştı.

BU RAPOR VERGİ MAHKEMESİ’NE DE DELİL OLARAK SUNULDU
Ceza mahkemesine ulaştırılan bilirkişi raporu şirketin avukatı Erem Turgut Yücel tarafından ilgisi nedeniyle İstanbul 6. Vergi Mahkemesi’nde devam eden vergi ihtilafı davasına da delil olarak sunuldu. Habervaktim, sözkonusu bilirkişi raporu ile bu rapora karşı Maliye’nin vergi mahkemesine yazdığı cevap layihasına ulaştı.

19 SAYFANIN 18 SAYFASI SANIK İFADELERİNDEN OLUŞUYOR
19 sayfadan oluşan bilirkişi raporunun 18 sayfasının olayın daha önceki safhalarında yer alan raporların özetlenmesi ve sanık ifadelerinin aktarılması mahiyetinde olduğu görülürken, uzman görüşüne yalnızca 1 sayfalık yüzeysel bir değerlendirmeyle yer verilmiş. Uzmanlar, vergi kaçakçılığı gibi teknik bir konuda böyle yetersiz bir araştırmayı dayanak kabul ederek hüküm verilemeyeceği ifade ediliyor.

DOĞAN’IN VERDİĞİNİ ALIP KOYMUŞLAR
Bilirkişilerin raporundan, bilirkişilerin inceleme adına yalnızca Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş.’nin sunduğu evraklara ve sanıkların beyanlarına göre değerlendirme yaptıkları, detaylı bir teknik araştırma yapılmadığı ve kontrolörlerin raporunda yer alan delilleri ve eleştirilen hususları hiç dikkate almadıkları anlaşılıyor.

ALAKASIZ KONULAR DA VAR
Bilirkişi raporunda konuyla ilgisiz hususların da yer aldığı görülüyor. Örneğin kontrolör raporunda gazete kağıtlarının fiiliyatta ithal edilmediği, gümrük vergilerinin ödenmediği, ithalat bedelinin transfer edilmediği yönünde iddialar yer almadığı halde, bu konularda değerlendirmeler yer alıyor.

DEĞİNİLMEYEN ASIL KONU
Maliye kontrolörlerince düzenlenen raporda sözkonusu ithalatın gerçekleştirildiği ancak vergi cenneti ülkelerde Doğan Grubu’nca kurulan ve ithalata aracılık eden şirketlerin yaptığı aracılık faaliyetinin tamamen “alış maliyetinin yüksek, karın düşük gösterilmesine” dönük olduğu, bunun vergi kaçırılmaya yönelik olduğu ve bu nedenle aracı şirketlerce düzenlenen faturaların sahte olduğu iddia ediliyordu.

MALİYE’DEN BİLİRKİŞİ RAPORUNA CEVAP
Bu rapora karşı Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı vergi mahkemesine cevap layihası yazdı. Yazıda “Davacı kurum tarafından vergi inceleme raporunda yapılmış olan somut tespitlerin haksız ve yersiz olduğunu delillendirmek için sayın mahkemenize ibraz etmiş olduğu bilirkişi raporu gerek usul gerekse esas açısından delil olarak kabul edilebilir olmadığı gibi, vergi inceleme raporlarında somut delillerle tespit edilmiş olan hususların aksini kanıtlayıcı mahiyete haiz değildir” denildi.

Yazıda ayrıca “Bilirkişi raporunun teknik ve bilimsel dayanaklar ışığında düzenlenmesi beklenirken, 19 sayfanın 18 sayfası vergi inceleme raporlarından ve savunmalarından alıntı, son sayfasının yarısı yorum yarısı da konumuzla ilgisi olmayan mevzuat bilgisidir” ifadelerine yer verildi.

CİDDİYETTEN UZAK
Gerek SPK’nın yıllar süren araştırmalar sonucunda suç duyurusunda bulunduğu gerekse Maliye Bakanlığı’nın en üst düzey merkezi denetim birimlerinden olan Gelirler Kontrolörlerinin bile iki kişilik bir ekiple detaylı bir rapor hazırladığı gözönüne alındığında, vergi uzmanı olarak yalnızca bir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirin bulunduğu bir bilirkişi heyetiyle rapor yazılmasının ve yalnızca tek sayfalık yüzeysel bir değerlendirme ile yetinilmesinin konunun ciddiyeti ile örtüşmediği ifade ediliyor.

MALİYE İTİRAZ DA EDEBİLECEK
Diğer taraftan, vergi mahkemesine verilen cevap layihasında, Maliye idaresinin, bilirkişi raporuna karşı Üsküdar Asliye Ceza Mahkemesi’nde 27.01.2011 tarihine kadar itiraz etme hakkı olduğu da belirtildi.




Siz de diğerleri gibi İngilizce konuşabilirsiniz. Nasıl mı ? Tıklayın !

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.