Oda TV Ergenekon Medyasının Terminali
'Haliç’te Yaşayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat', kitabının yazarı Hanefi Avcı Oda TV operasyonu çerçevesinde de sorgulandı ve Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı. Avcı’nın Oda TV operasyonu kapsamında sorgulanmasına Avcı’nın yazdığı kitabın ilk formatının Oda TV’de çıkması neden oldu. Diğer kritik Ergenekon belgeleri gibi silinmiş veriler arasında bulunan kitabın Oda TV’ye nasıl geldiği araştırılıyor. Avcı’nın bu kapsamdaki sorulara tatmin edici bir açıklama getiremediği belirtiliyor.
Kitabın adı da yayınevi de değişti
Oda TV’den çıkan verilerde Avcı’nın kitabının adı “Haliçte Yaşayan Simonlar: Devletten Cemaate” ve yayın evi de Arkadaş Yayınevi’ydi. Ancak kitap, “Haliçte Yaşayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat” adıyla yayınlandı ve yayıncı, Arkadaş Yayınevi’nin kardeş kuruluşu Angora Yayınevi oldu.
Edinilen bilgilere göre Avcı’nın kitabının Oda TV’de çıkan hali ve yayınlanmış hali arasında içerik açısından da farklılıklar var ve kitabın sadece adına değil ara başlıklara da müdahale edilmiş. Örneğin “Mersin Merkezdeki Görevlerim, Siyasi Şube Çalışmalarım, Aydınlık Dergisi’nde Bilinmeyen Sol, Yayından Örgütleri Öğrenmem” başlığı, “Mersin Merkezdeki Görevlerim” şeklinde; “Dış Güçlerin Etkisi ABD İran Karşı İttfakı” başlığı “Dış Güçlerin Etkisi” şeklinde değiştirilmiş. Kitabın çok tartışılan ikinci bölümünde de benzer müdahaleler yapılmış. “İstihbarat ve KOM’u Niye Ele Geçirirsin” başlığı “İstihbarat ve KOM Neden Ele Geçirilmek İstenir”, “Garip Savcılar, Polisler ve Diğer Memurlar” başlığı “Anlaşılmadık Savcılar”, “Garip Polisler” başlığı “Anlaşılmadık Polisler” olarak değiştirilmiş.
‘Kriptolu olarak gizlice yazdım’
Hanefi Avcı 31 Ağustos 2010 günü Oda TV’ye yaptığı açıklamada “Kitabı hiç kimse görmedi. Kriptolu ve gizlice yazdım” demişti. Yine 8 Ekim 2010’da Cüneyt Özdemir’e gönderdiği mektupta “Kitabı ben yazdım. Kimsenin yardımı olmamıştır. Yazdığımı bilen çok kişi vardır. Zaten benim yaşadığım olaylar olup başka birisinin yazmasının imkânı da yoktur. Birinci bölümün açıktan Milliyet’te Belma Akçura’ya ham halini vermiştim. İkinci bölümü kitap yayına hazırlanıncaya kadar kimse bilmiyordu. Çoğu gazeteci kitap çıkınca arayıp bu isim sen misin, kendi ismin mi gerçek mi diye sordu” açıklamasını yapmıştı.
Oda TV ’den Hanefi notları
Oda TV ’nin bilgisayarlarında bulunan bilgi notunda şunlar yer almıştı: “Hanefi’nin kitabı ne durumda, referandum öncesi yetiştirilmeli, Nedim’i sıkıştırın hızlandırsın. Referandum sürecinde Cemaati yıpratmalı ve kamuoyu üzerindeki güvenirliğini azaltmalı; Hanefi kullanılmalı. Böyle bir şeyi kendini ortaya koyarak teklif etmesi önemli. Avcı ile direkt görüşmeyelim, Nedim ve Cumhur’u kullanalım. Müyesser’in Emniyet bağlantılarından yararlanalım. Tepkiler çok büyük olacak güvenilirliğini yıpratmaya çalışacaklardır, yayın sonrası dürüstlüğü ön plana çıkartılmalı. Sabih Üstad da ‘İlhan Cihaner olayı kitapta mutlaka işlenmeli’ diyor. Kitapta ‘Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi operasyonları poliste ve savcıdaki F tipi yaptı’ vurgusu iyi kurgulanmalı...”
Ergenekon medyası için terminal
Uzmanların değerlendirmesine göre Oda TV, Ergenekon’un medya ayağında bir “terminal” olarak konumlandırıldı. Ergenekon kapsamında çıkacak yayınlar burada yapılan 15 günlük toplantılarda kararlaştırılıp değerlendiriliyordu ve bu toplantıların sonucuna göre de bazen aracı kullanıp manipülasyon yapılarak bazen de doğrudan ilgili yazarlara ulaşılarak kitaplar yazdırılıyordu. Söz konusu Ergenekon belgelerinin de o toplantıların yapıldığı salonda bulunan bir bilgisayardan çıktığı belirtiliyor. Bu bilgilerin silinmiş olmasını ve veri kurtarma programlarıyla kurtarılması ise şöyle değerlendiriliyor: “Ergenekon toplantılarında bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra bilgileri bilgisayardan yok etmek istemiş.” Ancak veri kurtarma programlarıyla kurtarılan veriler savcılığın soruşturmasının en güçlü delili olmuş durumda. Taraf ’ın telefonla ulaştığı Arkadaş ve Angora yayınlarının sahiplerinden Cumhur Özdemir, sorulara “uygun olmadığı” gerekçesiyle cevap vermedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.