İşte Kanal İstanbul'un muhtemel güzergahı

İşte Kanal İstanbul'un muhtemel güzergahı
Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı İstanbul'a ikinci Boğaz projesi hangi ilçelerden geçecek? Yeni kanal açılmasıyla oluşacak adada hangi ilçeler kalacak?

Yaklaşık 6 ay önce ortaya atılan proje iddiası bugün Başbakan Erdoğan tarafından doğrulanmış oldu. 7 Ekim 2010'da yapılanhaberde İstanbul için 20 milyar dolarlık müthiş birproje yapılacağı ve Haliç'in Boğaz'a kanallabağlanacağı öne sürülmüştü.

İŞTE EKİM 2010'DA ORTAYA ATILANPROJE:

İstanbul ikinci bir boğaz ve devasa boyutta yenibir ada kazanacak. Haliç'ten kanallar açılarak Kağıthane ve Alibeyköy dereleri üzerinden Boğaz'ın kuzeyindeki Büyükdere'ye ulaşılacak.

Harita Habertürkgazetesinden alınmıştır.

2010 yazında proje olarak Başbakan Erdoğan'a sunulan plana göre, çalışmalarda başta Kağıthane ve Alibeyköy dereleri olmak üzere su yollarıkullanılacak.

Haliç'ten kanal açılmaya başlanarak Kağıthane ve Alibeyköy dereleri takipedilecek. Kağıthane İlçesi ve Ayazağa ve Kemerburgaz'ın hemen üzerinden yine su yollarıtakip edilerek Büyükdere'ye yani İstanbul Boğazı'nın kuzeyine ulaşılacak.

Kanal ortalama 100 metre genişliğinde planlanıyor. Haliç'in Boğaz'ın kuzeyinde kalan Büyükdere ile uzunluğu 20 kilometreyi bulan bir kanalla birleştirilmesiyleİstanbul yeni bir doğal adaya daha kavuşmuş olacak.

Yeni İstanbul adasında Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, ve Sarıyer'in bir kısmı yer alacak. Böylelikle tarihi yarımada olarak bilinen Eminönü-Fatih bölgesinin yanı başında yeni bir de ada yer alacak.

Yeni kanal İstanbul'a çok önemli başka katkılar da sağlayacak. Bölgedeki araziler değerlenirken, özellikle Alibeyköy ve Kağıthane'de yıllardır kaldırılmyan, çevreye zararlı fabrikalar da ortadan kalkmış olacak. Su kanalının Boğaz'dan sağlayacağı akış ile sirkülasyon artacağı için Haliç temizlenmiş olacak, derelerin kirliliği de ortadan kalkacak.

Ön proje ünlü mimar Sinan Genim tarafından hazırlandı. İki yıl içinde bitirilmesi planlanan projenin kamulaştırma bedelleriyle birlikte 20 milyar dolarlık bir maliyete ulaşması bekleniyor.

BAKAN YILDIRIM: BİZİMLE ALAKASI YOK

Gazeteciler, bugün projeyi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sordu.

Bir gazetecinin, ''İstanbul'a Manhattan gibi ikinci bir boğaz yapılacağı yönünde birhaber var. Bu haber doğru mu? Çalışmalara başlandığı yönünde ifadeler var'' sorusuna Yıldırım, ''Bu haberle bizim bakanlığımızın hiçbir alakası yok. Haberekonu olan güzergahta bir çalışmamız yok. Zannediyorum İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Bizim bir çalışmamız yok,projemiz de yok. Hayallerin sınırı olmaz. Vizyonsuz hayal de kaos olur'' karşılığını verdi. Haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.