Darbeciler yargılansın

Darbeciler yargılansın
12 Eylül Askeri Darbesi, 31. yılında Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye genelinde protesto edilerek, lanetlendi.

Darbe mağdurlarının protestolarda dile getirdiği ortak talepleri, “Darbecilerin yargılanması, darbe yargılamalarının yok sayılması, darbecilerin cadde, sokak ve okullardan isimlerinin kaldırılması ve darbe mağdurlarının ailelerinden özür dilenmesi” şeklinde oldu.AKİT / ANKARA- 12 Eylül Askeri Darbesi, 31. yılında Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye genelinde protesto edildi. Protestolarda dile getirilen ortak talep darbecilerin yargılanması ve darbe yargılamalarının yok sayılması oldu.

12 EYLÜL, İLAN EDİLDİĞİ
SAATTE PROTESTO EDİLDİ
Ankara’da 12 Eylül darbesi, ilan edildiği yer ve saatte protesto edildi. 5 kişilik bir grup, saat 03.59’da TRT Ankara Radyosu önüne gelerek 12 Eylül 1980 Darbesi’ni protesto etti. Pankart açan ve idam edilen arkadaşları Serdar Soyergin’in ismini mumlarla kaldırıma yazan grup, yaptıkları açıklamada, darbecilerin yargılanmasını istedi. İdam edilen kişilerden devletin özür dilemesini talep eden grup, bu kişilerin ailelerine tazminat ödenmesini istedi. Darbe, 12 Eylül 1980’de saat 03:59’da TRT Ankara Radyosu’nda okunan bildiriyle ilan edilmişti.

“DARBECİLER YARGILANSIN”
Grup adına yapılan açıklamada, “Taleplerimizin başında darbecilerin yargılanması yer alıyor. 12 Eylül yargılamaları tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılsın, darbe yargılamaları yok sayılsın. Vatandaşlıktan çıkarılanların hakları iade edilsin. Caddelerden, sokaklardan, okullardan darbecilerin isimleri kaldırılsın. Darbecilerin maaşları kesilsin. İdam edilenlerin ailelerinden özür dilensin, ailelere tazminat ödensin” denildi.

NAMAZ KILDIĞI İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ
12 Eylül 1980 darbesinde gözaltına alındıktan sonra, cezaevinde namaz kılarken uğradığı işkenceler sonucu hayatını kaybeden Cumali Şimşek’in kardeşleri Turhan ve Gümüş Şimşek, darbe döneminde insanlık suçu işlendiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne tazminat davası açtı. Turhan ve Gümüş Şimşek, 1 milyon 100 bin lira tazminat talep ediyor. 1980 darbesinin ardından gözaltına alınan Ülkücü Cumali Şimşek, Kayseri Zincirdere Sıkıyönetim Askeri Cezaevi’nde kalırken namaz kıldığı için dövülerek öldürülmüştü.

ANNE’NİN FERYADI: “EVREN TUTUKLANMALI”
12 Eylül 1980 darbesinden sonra gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan solcu Nurettin Yedigöl’ün annesi Zeycan Yedigöl, Kenan Evren’in tutuklanmasını istiyor. 30 yıldır oğlunun döneceği günü bekleyen Yedigöl, oğlunun izine ulaşmak için çalmadık kapı, aşındırmadık yol bırakmadığını belirterek, “Evren ve arkadaşları, benim gibi yavrularını kaybeden binlerce ananın bugün dahi gözyaşı dökmesine sebep olan kişilerdir. Darbeden nasibini almayan gözü dönmüş bu insanların yargılanmalarını ve hapse atılmalarını istiyoruz” diyor.

“KEMİKLERİNİ BİLE BİZE ÇOK GÖRDÜLER”
12 Eylül darbesinden sonra kaybolan ve haber alınamayan solcu Hayrettin Eren’in annesi Elmas Eren, 31 yıldır evlat hasreti çekiyor. Oğlunun kaybolmasına sebep olanların yargılanmasını isteyen anne Eren, “Keşke bir soruşturma açılabilse, oğlumu gözaltına alanlar sorgulansa. Oğlumun ancak böyle bulunacağına inanıyorum. Ancak şu ana kadar somut bir şey yapılmadı. 31 senedir benim çektiklerimi Allah bilir. Oğlum keşke şehit olsaydı da, mezarı burada deseydim. Hiç olmazsa bir karanfil koyardım, bir gül dikerdim mezarına. Ama onun kemiklerini bile bize çok gördüler. Ancak yıllardır onun nerede yattığını dahi bilmiyoruz” diyor. Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen eylemlerde de 12 Eylül darbesi lanetlendi. Protestocular, cuntacıların yargılanmasını, darbe anayasasının bir an önce değiştirilmesini istedi.

ÖZDAĞ: EN KÖTÜ DEMOKRASİ,
EN İYİ DARBEDEN İYİDİR
12 Eylül 1980 askerî darbesi sürecinde idamla yargılandığı Manisa’dan yıllar sonra milletvekili seçilen Dr. Selçuk Özdağ, “Darbenin iyisi kötüsü olmaz. Kim yaparsa yapsın karşısında olmalıyız. En kötü demokrasi, en iyi darbeden iyidir. Ben o dönemin kavgalarına karşıyım ama ideallerini özlüyorum” dedi.
“Cuntanın kırıntıları bile kalmasın”
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, 12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde Ulucanlar Cezaevi önünde yaptığı konuşmada, yeni Anayasada cunta anayasasının kırıntılarının bile olmaması gerektiğini söyledi. Çayır, ayrıca, Ulucanlar Cezaevi gibi Mamak Cezaevi’nin de müzeye çevrilmesini istedi.

yeni akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.