PKK, ABD'de olsaydı

PKK, ABD'de olsaydı
Zaman Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, idam cezasını yeniden tartışmaya açtı. Hergün seri cinayetler işleyen PKK, ABD'de olsaydı hakkında idam kararı çıkmaz mıydı?

İşte Ekrem Dumanlı'nın bugünkü yazısının "İdam Cezasını Bir Daha Tartışmak" başlıklı bölümü;

Daha başlığı görür görmez tüyleri diken diken olacak insanların var olduğunu biliyorum. Zaten, 'gelin idam cezasını yeniden getirelim' de demiyorum. New York Times'ta dünkü Sunday Dialogue (Pazar Diyalogu) köşesinde 'idam cezası' tartışması vardı. Okurların gönderdiği bazı mektuplarda "korkunç" suçlar için idam cezasının yeniden gelmesi gerektiği izah ediliyordu; orada da benzer bir hassasiyet oluşmuş.

HEM CİNAYET İŞLİYORLAR HEM DE KİBİRLİ KİBİRLİ "PARDON" DİYORLAR

Demek ki bu konuyu bir daha tartışmanın tam zamanı. PKK'nın seri cinayetleri akıl almaz boyutlara ulaştı maalesef. Katliamlar sonrası 'pardon' deyişlerinde bile kibir dolu bir hodri meydan havası hissediliyor. Halkın öfkesi, Allah korusun, vatandaşlar arasında sosyal bir çatışma isteyen şer şebekesine müsait gibi duruyor...

Hukuk içinde yapılan terörle mücadelenin daha etkin hale getirilmesi şart. Cezanın caydırıcı olmadığına dair kanaat genel bir hissiyata dönüşürse, terörün başka boyutları da ortaya çıkabilir. Temel hak ve özgürlüklerden taviz verilemez; verilmemelidir de. Demokratikleşmeden de kesinlikle geri adım atılmamalı. Lakin elindeki silahı bırakmayan ve sürekli masum insanları öldürenlere ve onlara öldürme emri verenlere ne yapmalı? İdam cezasına karşı çıkanların haklı oldukları yanlar da var şüphesiz. Zaten idam cezası varken de bu vahşet devam ediyordu. Ancak, 'O dönemin şartları çok farklıydı; şimdi önemli adımlar atıldı. Hâlâ cinayet işleyen bedelini ödemeli' diyenlere ne demek lazım?

PKK ABD'DE OLSAYDI?

Farz edin ki PKK, Amerika'da eylem yapan bir örgüt; karşısında ne bulurdu? Mesela "Yeter ki polis ölsün; 50 sivilin önemi yok." dediği tespit edilen bir örgüt şefi için ne yapılırdı? Onca insanın katledilmesinin ardından Suriyeli PKK lideri hakkında idam kararı çıkmaz mıydı? Ya da başına bilmem kaç milyon dolar ödül konularak ölü ya da diri ele geçirilmesi için dünya ayağa kaldırılmaz mıydı? Merak ediyorum her gün ölüm fermanı yayınlayan bu adam için Türkiye'de herhangi bir dava açıldı mı acaba?

Yanlış anlaşılmamak için tekrar ediyorum: "İdam cezası tekrar getirilsin" demiyorum. Ancak bilmek gerekiyor ki katliamlar bu hızla devam ettikçe böyle bir gündemle karşı karşıya kalacağımız kesin. En azından siyasetçinin ve aydının düşünmediğini halk düşünecek, 'acaba' diyecek. Belki bu mevzuyu da sağlıklı tartışmak mümkün değil bu ülkede. Ancak hukuk içinde kalıp caydırıcı tedbir uygulamak istediğinizde ve insanların öldürülmesine her gün şahit olduğunuzda idam cezasının tekrar getirilmesi de gündemden düşmeyecek. Sağlıklı karar vermek çok zor. Tartışmak gerekiyor...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.