TRT kendi içinde yarışıyor
4. Büyükelçiler Konferansı'nda TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya Marriot otelde büyükelçilere hitap etti.
TRT Genel Müdürü Şahin, yaptığı konuşmada, TRT'de göreve başladıklarında 4 kanal olduğunu, bugün ise TRT'nin 14 kanallı dev bir kuruma dönüştüğünü, radyo sayısını da 18'e çıkardıklarını söyledi.
Hukuki altyapıda çalışmalar yaptıklarını, kanunda 12 madde değişiklik gerçekleştirdiklerini ifade eden Şahin, "3-4 sene önceki TRT'yi hatırlayın, adeta pastel renkte, solmuş bir televizyondan her biri iddialı, kendi içindeki kanallarla yarışan bir televizyon oluşturduk" dedi.
TRT radyoları hakkında ayrıntılı bilgiler veren Şahin, TRT FM'in Türkiye'de en çok dinlenen radyo kanalı olduğunu, Avrupa'dan da TRT FM için talep geldiğini ve TRT Avrupa FM'i kurduklarını ifade etti.
Şahin, 14 TV kanalında günlük 312 saat yayın yaptıklarını, toplam 670 programıyla izleyicilere ulaştıklarını belirterek, "670 rakamı televizyoncu olmayanlar için belki basit bir şey, ama her bir programın bizim günlerimizi, aylarımızı, bazen yıllarımızı aldığını dikkate alırsanız ne kadar zor bir iş yaptığımızı takdir edersiniz" diye konuştu.
18 Mart 2010'da yayına başlayan TRT haber kanalının, haber kanalları içinde açık ara önde olduğunu anlatan Şahin, her saatin ilk 20 dakikasını habere ayırdıklarını, ardından yorumların yayımlandığını belirtti.
TRT Çocuk kanalı hakkında da bilgi veren Şahin, yüzde 70'i yerli, yüzde 30'u yabancı kaynaklı programların yer aldığı TRT Çocuk kanalının bazı programlarını yabancı ülkelere de satmaya başladıklarını anlattı.
ABD'nin Kaliforniya eyaletine gittiğinde orada yoğun bir Ermeni nüfusuyla karşılaştığını kaydeden Şahin, çocuklarına Türkçe öğretmek isteyen Ermenilerin TRT Çocuk kanalını orada izlemek taleplerini kendisine ilettiklerini, kendilerinin de zaman ayarlamalı olarak ABD'de yayına başladıklarını ifade etti.
TRT 6 kanalının da kamuoyunda büyük takdir topladığını dile getiren Şahin, Kuzey Irak'ta izlenme oranının yüzde 50 civarında olduğunu, "bölücü" yayın yapan bazı kanalların da kendilerini taklit ettiklerini anlattı.
-Murat Karakaya-
Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da yaptığı konuşmada, BYEGM'nin faaliyetleri hakkında bilgi vererek, "Biz devletin açık enformasyon kaynağıyız. Basın yayın hizmetleri, enformasyon hizmetleri ve son dönemde, Ağustos ayında kanun değişikliğiyle gerçekleştirdiğimiz tercüme hizmetleri veriyoruz" dedi.
Basın özgürlüğü ile ilgili son dönemdeki eleştirileri hatırlatan Karakaya, "Şunu ifade etmek istiyorum. Basın özgürlüğü ile ilgili hapisteki gazetecilerle ilgili gündeme gelen sıkıntılar, Basın Kanunu'ndan ziyade Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Kanunu'ndan kaynaklanan sorunlar. Geçenlerde de Sayın Başbakan Yardımcımız açıkladı, birkaç ay içerisinde bunun çözüme kavuşturulması, hapiste hiçbir gazetecinin kalmaması ile ilgili de bir kanuni değişiklik de bu yasama yılı içerisinde gerçekleştirilecek" dedi.
Basın kuruluşlarına ve medya mensuplarına yönelik yaptıkları çalışmaları da anlatan Karakaya, Türkiye'de şu anda basın kartı taşıyan yaklaşık 13 bin basın mensubu olduğunu kaydetti.
Yurt dışında Türkçe yayın yapan basın kuruluşlarının mensuplarına da basın kartı vermeye başladıklarını dile getiren Karakaya, yerel medya eğitim toplantıları ile de yerel basında çalışan gazetecilere eğitim verdiklerini anlattı.
Gazetecilerin yabancı dil eğitimi için de çalışmalar yaptıklarını ifade eden Karakaya, dil eğitimi için ikinci bir gazeteci grubunu yurt dışına göndereceklerini bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.