Topunun derdi aynı!

Topunun derdi aynı!
Anayasa Mahkemesi kararını manşetlerine hükümete darbe olarak taşıyan malum medya zil takıp oynarken, yazarları da “AK Parti kapatılacak” yargısını verdiler bile. Peki ‘yasak’ kararını kim nasıl yorumladı.

Hürriyet’ten Oktay Ekşi: Sistemin sillesini yediler ve kapatıldılar
“VELEV ki ile başlayan süreç Anayasa Mahkemesi’nin dünkü kararıyla noktalandı. (..) Bu ülkede bir din devleti kurulması için kimi açık kimi kapalı şekilde mücadele verdi. Ama hepsi de sistemin sillesini yedi ve kapatıldı. Son olarak karşımızda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) birlikte pişirip kotardıkları, sonra da 411 oyla Meclis’ten geçirdikleri Anayasa değişikliğini iptal eden Anayasa Mahkemesi kararı var. (…) Konunun teknik tartışmasını sonraya bırakmak üzere söyleyelim ki, Anayasa Mahkemesi, kanımızca çok isabetli bir karar alarak, ‘ister doğrudan ister dolaylı yoldan olsun, Anayasal rejimin temel ilkeleriyle oynanmasına izin vermeyeceğini’ bir kera daha ilan etti. Milli Görüş’çüler bunu öğrenmek için başlarını dört kere duvara vurdular. Dileriz AKP’liler yanlışta o kadar ısrar etmezler.”

Tufan Türenç: AKP, Bahçeli’nin dolduruşuna geldi
“Türbanın serbest kalması hem ülkede, hem de üniversitelerde büyük gerginliklere yol açacaktı. Ayrıca bu kurumlarımızda yıllardan beri bütün provokasyonlara rağmen süren huzur ortamı da bozulacaktı. Üniversiteleri yöneten rektörler, bu konuda AKP hükümetini defalarca uyardılar. (…) Ama hükümet, rektörlerin bu uyarılarını dinlemedi. (…) Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı artık üniversitelerdeki türban tartışmalarını sona erdirmelidir. Keşke AKP, Bahçeli’nin dolduruşuna gelmeseydi. Başbakan Erdoğan, iktidar olmanın her istediğini yapabilmek olmadığını artık kabul etmelidir.”

Vatan’dan Güngör Mengi: Kapatma tezi güçlendi
“Seçim kazanmak, bir partiyi iktidar yapar ama her şeyin sahibi yapmaz.
AKP dün acı bir şekilde bu dersi aldı. (…) İslâmcı çevreler için Anayasa Mahkemesi’nin aldığı iptal kararı, kötü senaryoların da en kötüsü oldu. Çünkü kararın AKP hakkındaki davayı kapatılma tezini güçlendirecek biçimde etkileyebileceğini düşünenler var. Yapılan kısa açıklama, iptal kararının anayasanın 2, 4 ve 148’inci maddeleri gözetilerek verildiğini söylüyor. Yeter artık, hukuka direnmenin anlamı yoktur. Çünkü bu kararlar akla ve uygarlığın rotasına uygun düşmektedir. Cumhuriyetin sigortası olan temel ilkelerin değişmezliğini Anayasa Mahkemesi değilse hangi güç koruyacaktı?”

Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök’ten aba altından sopa
“Şimdi geleceğe bakalım. En büyük yanlış, Anayasa Mahkemesi kararına takılıp kalmaktır. AKP; Cumhuriyet’in temel değerleriyle bir meselesi olmadığını, rövanşist bir fanatik azınlığın esiri olmadığını bütün Türk halkına göstermelidir.
Geldiğimiz noktada en tehlikeli şey, inatçılık olacaktır. Hepimizin menfaati, Anayasal kurumlarıyla, askeriyle, halkının bir bölümüyle, sivil toplumuyla, üniversiteleriyle, iş dünyasıyla, medyasıyla uyumlu, haklarla sorumlulukları, iradeyle denetimi aynı bünye içinde bir araya getiren sağlam bir demokrasi üzerinde birleşmektir. Böyle bir rejimi, intikam duygularıyla, abuk sabuk misyon tutkularıyla, sadece oya dayanan bir milli irade anlayışıyla sağlamak mümkün değildir.”

Yalçın Bayer: AP’den AKP’yi giden süreç
“AKP sözcüleri, karar için ’siyasidir’ diyorlar; bu duruma dışardan ‘müdahil’ olan MHP de aynı görüşte olduğunu açıklıyor. (…) Ne yazık ki, kimse ’türban tarlasını’ gübresiz bırakmak istemiyor. Herkes AP’den başlayıp AKP’ye giden süreçi unutmasın. Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Anayasa kurallarını feda ettirmemek gerektiğini belirtirken ‘Bu karar siyasilere ders olmalıdır’ diyor. Siyasetçiler ‘Teşkilatı Esasi’nin (Anayasa) ne olduğunu iyice anlamaları gerekir. Bu mahkeme de ’Teşkilatı Esasiye’nin, devletin özünün mahkemesidir.”

Milliyet’ten Derya Sazak: Sonun başlangıcı
“Erdoğan hükümeti, ikinci iktidar döneminde önceliği ‘türban’a vererek tarihi bir hata yaptı. Laikliği zorlayarak Refah, Fazilet, gibi AKP’yi de kapatılma davasıyla karşı karşıya getirdiler. Türbanı 2’ye karşı 9 oyla Anayasa’ya aykırı bularak iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin AKP davasında fazla hoşgörülü olacağını beklemek iyimserlik olur. AKP kapatılır, Erdoğan yasaklanırsa, Türkiye kaçınılmaz olarak yeni bir seçim sürecine girecektir. Cumhurbaşkanı Gül, Meclis’ten geçen yasayı iptal etseydi, türban serüveni AKP açısından ‘sonun başlangıcı’ olmazdı!”

Milliyet’ten Güneri Cıvaoğlu: "Bu etiket yapışmaz
Peki... AKP’nin kapatılma davası için bir işaret fişeği mi? Görülmekte olan böylesine duyarlı bir dava sonucu için yorum yapmak istemem. Bu ‘ılımlı İslam’ etiketi, Türkiye’nin başına gelen en kötü şeylerden biri.”

habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.