Kürtçe serbest oldu satışlar dibe vurdu

Kürtçe serbest oldu satışlar dibe vurdu
Kürtçe albüm satışlarının yasaklı dönemdeTürkiye pazarının yüzde 15’ine kadar geldiğini ifade eden Kalan Müzik sahibiHasan Saltık, “Ancak Kürtçe serbest kalmaya başlayınca, hatta bu dilde eğ

Kalan Müzik sahibi Hasan Saltık, Kürtçe albüm satışlarının yasaklı dönemde Türkiye pazarının yüzde 15’ine kadar geldiğini ifade ederek, “Ancak Kürtçe serbest kalmaya başlayınca, hatta bu dilde eğitime ve kurslara izin verilince, yani bu yasak kalktıkça, bu oran yüzde 2’lere kadar düştü” dedi.

Saltık, “yasaklar dönemi” olarak adlandırdığı 1983-1991 yılları arasında, etnik dillerdeki müziğin revaçta olduğunu ve Kürtçe başta olmak üzere pek çok dilde albümün çıktığını söyledi.

YASAK OLAN ÇOK SATTI

O dönem etnik dillerde çıkan albümlerin “yasak olduğu için” çok sattığını belirten Saltık, “Hatta bir ara Kürtçe albüm satışları Türkiye pazarının yüzde 15’ine kadar gelmişti. Ancak Kürtçe serbest kalmaya başlayınca, hatta bu dilde eğitime ve kurslara izin verilince, yani bu yasak kalktıkça, bu oran yüzde 2’lere kadar düştü” diye konuştu.

Kürt müziği gelişemedi

“Etnik müzik serbest bırakıldıktan sonra fazla türkü derlenmediği için Kürtçe müziğin toprak altına gittiğini” dile getiren Saltık, “Kürt müziği gelişemedi. Kürt müziğinde yeni bir şey yok. Kürt müziği serbest bırakıldıktan sonra satışlar dibe vurdu” diye konuştu.

Saltık, Şiwan Perwer, Ciwan Haco, Nizamettin Arıç gibi Kürtçe müziğin önemli sanatçılarının, yasaklar ve baskılar sebebiyle uzun yıllar Türkiye’ye gelemediğinden, albümlerinin hep el altından satıldığını, ancak bu isimlerin albümleri yasallaşıp kendileri Türkiye’ye gelmeye başlayınca da albümlerinin satışının azaldığını kaydetti.

Hasan Saltık, “Kürt müziği de, Laz müziği de, Süryani müziği de gelişemedi. Çünkü Türkiye’de o kadar çok yasaklı dönem ve baskı oldu ki sanatçılar gelişemedi” diye konuştu.

Etnik müziklerin yasaklanması sebebiyle Kürt, Laz, Süryani ve Yezidi müziğini geliştirecek birilerinin çıkmadığını da savunan Saltık, “Çok iyi Kürt grupları, Kürt müziğine yön verecek, geliştirecek birileri çıkmadı. Laz müziğinde de öyle. Çünkü birçok türkü toprak altına gitti. Yeni derleme alan çalışmalarını biz yaptık. Bizim de kurtardığımız türküler son yaşlılardan kalan türkülerdir” dedi.

 

Lazlar Lazca şarkı söylemekten korkuyorduLazların da daha önce Lazca şarkı söylemekten çekindiğini ve korktuğunu kaydeden Saltık, şunları söyledi: “Çünkü, ‘Bizler kendi değerlerimize sahip çıktık, bölücü müyüz?’ diye düşünüyorlardı. Rumca söylemek, Trabzon bölgesinde bir ara Pontusça okumak bölücük olarak algılanır, ‘Bunlar Pontus Rum Cumhuriyeti’ni kurmaya çalışıyor’ denirdi.

Türkiye çok değişti. Devlet artık azınlık müziklerini bölücü unsur olarak görmüyor. Görüldüğü gibi artık Kürtçe de, Lazca da, Pontusça da, Yezidice de var. Vatan millet bölünmedi. Günümüzde Karadeniz bölgesinin türkülerinde, özellikle de Lazca’da bir artış var. Lazların biraz daha kendilerine güveni geldi, artık rahatça söyleyebiliyorlar.”

Çerkezce ile ilgili çalışmalara başladıklarını da dile getiren Saltık, “Şu anda Kafkas müziğine ağırlık veriyoruz. Önümüzdeki günlerde Çerkezlerle ilgili, Kafkas topluluklarıyla ilgili pek çok albüm çıkaracağız. Anadolu’ya Osmanlı döneminde göç etmiş, buradaki Çerkez kökenlilerin derlemelerinin yanı sıra oradaki gençlerle de bir şeyler yapacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.